Terapia logopedică este o parte importantă a procesului de dezvoltare a limbajului, de corectare a tulburărilor de pronunție și a caracteristicilor defectuoase ale vorbirii.

Ce este important în programul de logopedie al copiilor noștri

  • Dezvoltarea unei pronunții corecte

  • Dezvoltarea abilității de a formula cuvinte și propoziții

  • Educarea auzului fonematic și a respirației

  • Îmbunătățirea mișcărilor fono-articulatorii

  • Dezvoltarea vocabularului

  • Fluența vorbirii

Metodele noastre de abordare a logopediei se bazează pe joc, pe cooperarea dintre copil și terapeut în activități structurate și naturale, pe o evaluare constantă a evoluției fiecărui sunet sau dificultăți de vorbire abordate și pe multă stimulare a contactului vizual și a motivației copilului.

Pentru rezultate optime, fiecare ședință se desfășoară individual și se recomandă minim 2 ședințe de logopedie pe săptămână.

Pașii de intervenție presupun evaluarea logopedică și construirea planului de logopedie, selectarea programului personalizat de intervenție, colaborarea cu echipa de terapie și familia pentru implementarea acestuia.

Etape de bază în dezvoltarea limbajului la copii

Deși fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare, o stimulare adecvată din partea adulților îl va ajuta pe cel mic să dezvolte abilitățile necesare vârstei sale. Cunoscând reperele de evoluție ale limbajului putem să programăm eficient modul în care comunicăm și predăm noi abilități copiilor noștri, astfel încât să evităm orice întârziere în dezvoltarea limbajului și să-l ajutăm îndată ce apar dificultăți de vorbire.

La 4-6 luni – copilul începe să emită primele vocale, iar gânguritul devine mai sofisticat, având sunete mai variate

La 7-12 luni – gânguritul este din ce în ce mai divers, iar cel mic începe să utilizeze combinații de vocale și consoane. O parte dintre aceste vocalizări încep să ia forma primelor cuvinte și apar primele sunete pe care copilul le imită.

Între 12-20 luni – la 12 luni, copilul ar trebui să poată arăta obiectele pe care i le cere un adult, să utilezeze gesturi pentru a cere și să răspundă la nume. La 18 luni ar trebui să existe peste 15 cuvinte în vocabularul lui, iar la 20 de luni copilul poate urmări instrucțiuni simple.

La 2-3 ani – copiii folosesc între 200 și 350 de cuvinte, înțeleg întrebări simple și încep să folosească propoziții formate din 2-3 cuvinte, pe care majoritatea persoanelor le pot înțelege.

La 3-4 ani – peste 1000 de cuvinte sunt utilizate. Copiii pot răspunde întrebărilor simple, propozițiile conțin în jur de 5-6 cuvinte, vorbirea și pronunția sunt suficient de clare pentru ca toată lumea să poată înțelege limbajul lor și încep să povestească evenimente.

Când putem începe programul de logopedie

După vârsta de 2 ani este important ca limbajul copilului să fie stimulat cât mai intens. Fiecare achiziție – fiecare cuvânt nou învâțat este un pas în plus spre o bună comunicare cu cei din jur.

La 3-4 ani se poate începe corectarea sunetelor, fiind o perioadă optimă pentru consolidarea formelor corecte de pronunție.

Fiecare program de logopedie va ține cont de recomandările logopedului, respectiv de recomandările coordonatorului de caz, atunci când terapia se adresează copiilor cu tulburări de spectru autist.

Să o cunoaștem pe Alexandra

Alexandra Nicu este specialistul nostru logoped. Are o dublă formare – pe intervenție logopedică și analiză comportamentală, iar experiența cu cei mici este una vastă.

”Îmi place să combin cât mai multe activități ludice în terapia copiilor, astfel încât cei mici să învețe cu plăcere, iar cooperarea din cadrul sesiunilor de logopedie să fie amuzantă, constructivă și 100% eficientă. Copiii învață cel mai ușor atunci când motivația este stimulată de către terapeut și când activitățile sunt pozitive și creative, iar rolul nostru este să-i ajutăm pe cei mici să învețe cu drag! Cel mai frumos este când auzim primele cuvinte ale copiilor noștri și când apar rezultate pe corectarea fiecărui sunet, vorbirea căpătând o formă armonioasă, iar copiii reușind să se facă înțeleși”

Detalii program logopedie

Evaluare logopedică: 200 lei

Durata unei ședințe de evaluare este de 2 ore. Sunt evaluate abilitățile copilului și dificultățile de limbaj și sunt stabilite obiectivele inițiale pentru începerea programului de logopedie.

Ședință logopedie: 150 lei

Fiecare ședință are o durată de 50 de minute.

Intervenția de va realiza individual, periodic putând fi stabilite sesiuni de logopedie în cadrul echipei terapeutice a copilului, astfel încât terapeuții să comunice cu logopedul, iar obiectivele principale ale planului de logopedie să poată fi aplicate corespunzător și de către aceștia.

Pentru programări și detalii:

Diana Dumitrescu
0756 678 219

diana.dumitrescu@autismvoice.ro