David și Mihai Stescu, Faces Of Autism

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburare din spectrul autist. Nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupațională), timp în care s-a deschis din ce în ce mai mult.

Astăzi, la 16 ani, vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și le publică pe blogul său david.stescu.ro și pe rețelele sociale, împărtășindu-și pasiunile cu prietenii săi.

În episodul de astăzi stăm de vorbă cu David și Mihai – tatăl său, despre cum este viața de zi cu zi pentru el, dar și despre cum fac față părinții acestui diagnostic. 

Pornind de la primele zile, în care au aflat că David are autism, Mihai ne povestește cum era în 2008, pe vremea când terapia putea ajunge și la 3000 de euro pe lună. 

Cât de greu este să accepți autismul, cât de greu este să accepți că micuțul tău are nevoie de terapie? Despre toate acestea ne spune Mihai. Fiind unul dintre primii copii cu care a lucrat președinta asociației Autism Voic – Anca Dumitrescu, ne-am bucurat să auzim cu câtă speranță și încredere au pornit împreună pe acest drum, chiar dacă atunci nu aveau fondurile necesare. 

L-am întrebat pe Mihai care este cel mai important lucru de care ai nevoie, ca părinte de copil cu autism. Răspunsul a venit fără ezitare: răbdare!

“Oamenii te abandonează, te descurajează. Nu mai ai timp, se schimbă prioritățile și puțini prieteni rămân alături de tine.” 

Ne concentrăm pe copii și deseori uităm că familia a pornit cu noi, părinții. Veți găsi motivație în povestea lor despre cum a evoluat relația dintre părinți și cum au reușit să treacă prin toate provocările, un subiect despre care se vorbește atât de rar. 

Ne-a subliniat 3 etape prin care au trecut până au ajuns la acest calm pe care îl arată astăzi. 

-Negarea, căutarea cauzelor, o treaptă pe care mulți dintre părinți pășesc în prima fază. 

– Acceptarea. 

-Și vindecarea- care la ei a venit cu  dorința de a îi ajuta și pe ceilalți. 

“Ne dorim ca atunci când un copil se duce la școală să nu fie respins de 4 școli, așa cum a a fost David, doar pentru că pe o hârtie scria că este autist.”

David ne-a povestit puțin despre cum arată o zi din viața lui. Deși emotiv, îi place să împărtășească cu ceilalți și ne-a spus că prin fotografie le arată și celorlalți poveștile pe care le vede el. 

Când se încheie terapia unui copil cu autism? Când crește mare? Când devine adult? 

Nu există un răspuns universal valabil. “David încă face terapie. Și va mai face.”, ne spune tatăl său. 

În final, l-am rugat pe Mihai să transmită un sfat tuturor părinților la început de drum

“Să nu pierdeți nici un minut. Cereți ajutor, să nu vă fie rușine. Este doar un diagnostic. Nu lăsați să treacă timpul. “

Sperăm ca această discuție să vă aducă speranță și să vă ajute să treceți mai ușor prin momentele de deznădejde. Nu uitați că ne puteți scrie oricând pe canalele noastre: 

Facebook, Instagram sau Youtube

Acest episod este susținut de către NN Romania.

Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România.

Ascultă episodul actual aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.

Știai că în noiembrie am deschis primul centru multifuncțional de cercetare și terapie pentru adolescenți și adulți din România?

Vino să ne cunoști aici: https://institut.autismvoice.ro