Interviu cu Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice

Săptămâna aceasta, la podcastul Eu Și Copilul Meu răspundem la întrebările care ne frământă pe mulți dintre noi și care sunt misiunea asociației noastre: ce este autismul? Și mai ales, cum se manifestă acesta la copiii între 0 și 6 ani?

* Ce semne trebuie să urmărim?

* Este TSA (tulburarea de spectru autist) de natură psihiatrică sau psihologică?

* Când poate fi stabilit un diagnostic?

* Provoacă televizorul autism?

* De ce spunem mereu că este important să începem terapia cât mai curând?

* Cum arată o ședință de terapie ABA?

* Se poate vindeca autismul?

* Sunt copiii cu autism genii neînțelese?

* Și după terapie ce urmează?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde alături de Anca Dumitrescu– președintele asociației Autism Voice, primul specialist român acreditat internațional ABA.

Într-o perioadă în care statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar 1 din 54 de copii este diagnosticat cu TSA, este din ce în ce mai limpede că este nevoie să ne concentrăm eforturile în a înțelege și găsi soluții pentru această afecțiune.

“Dacă acum 10 ani diagnosticul se punea după vârstă de 6 ani, în prezent avem părinți care ne contactează și când copilul are doar 1 an. Diagnosticul poate fi pus după 18 – 24 luni, însă semne pot fi observate încă de la 10 luni – 1 an: copilul nu răspunde când este strigat, nu începe să gângurească, nu se uită în ochii părinților când vorbesc cu el și nici nu le caută privirea, nu este interesat de jucării, poate fi extrem de irascibil sau mult prea liniștit.”

Tocmai de aceea, printr-un proiect ambițios, se pregătește deschiderea Institutului Autism Voice, primul centru multifuncțional de cercetare și terapie în autism. Detalii despre acesta puteți citi aici. https://autismvoice.ro/institutul/

“Rezultatele cercetărilor internaționale, obținute în urma aplicării ABA în cazul copiilor cu tulburare de spectru autist arată că, dacă terapia este începută la vârstă foarte mică (2 ani sau chiar mai devreme), este intensivă (20-30 de ore/săptămânal) și se desfășoară fără întrerupere timp de minim 2 ani, pot fi obținute rezultate remarcabile. Fără implicarea într-un program de terapie, simptomele autismului devin din ce în ce mai severe pe măsură ce copilul crește.”

Anca Dumitrescu are specializare în analiza comportamentală aplicată încă din 2010, certificată ca primul analist comportamental BCBA din România. Este cel mai important formator național, fiind implicată atât în dezvoltarea cursurilor de formare de scurtă durată ale psihologilor și terapeuților ABA, dar și în programul Clemson-România – Verified Course Sequence în analiza comportamentală aplicată, inițiat în 2016.

A fondat Autism Voice împreună cu Claudia Matei și Oliviana Giura, organizația prin care a reușit să dezvolte primele standarde de calitate din România în terapia copiilor cu TSA și primele proiecte de formare a specialiștilor la nivel național.

Este implicată în coordonarea programelor Autism Voice, în acțiuni de reglementare a statutului analizei comportamentale în România, în campanii de informare, lobby & advocacy și mai ales în proiectele care susțin familiile copiilor cu TSA, tulburări de dezvoltare și terapia acestora. Anca este de asemenea Coordonator științific al ABA Bucharest International Conference și Președinte al Institutului ABA România.

Poți urmări episodul pe canalul nostru de Youtube: https://bit.ly/Cum_se_manifesta_autismul

Poți asculta episodul aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.