Sergiu Penciu, profesor de educație financiară

Invitatul nostru de astăzi este tată, blogger, om de comunicare și profesor. Dar nu orice profesor. 

Sergiu Penciu este profesor de educație financiară, cunoscut în România pentru implicarea sa în promovarea importanței educației financiare. Este un susținător al integrării educației financiare în sistemul de învățământ din România.

De loc din Cluj, el a adus cu sine și vorba blândă și molcomă din Ardeal, iar acest episod – deși despre un subiect atât de serios, a decurs ca o întâlnire între prieteni. 

Și chiar și între prieteni, uneori se discută despre bani!

Fiind un înfocat susținător al educației financiare pentru copii, ne-a povestit despre obiceiurile pe care le-a deprins chiar el ca și copil, de acasă, dar și despre sfaturile pe care le oferă părinților, doar după ce le testează cu fetița sa. 

Educația financiară este esențială în ziua de astăzi, iar nevoia acesteia este tot mai evidentă. Orice acțiune pe care o facem are repercusiuni financiare, așadar, este important să ne educăm copiii cât mai devreme în acest sens. 

Din nefericire, mulți dintre noi am crescut cu idei negative legate de bani, precum: „Banul e ochiul dracului”, „Banii sunt pentru bogați” sau „Ban la ban trage”.

Este important ca noi să le arătăm copiilor noștri că banii nu sunt un rău necesar, ci sunt buni și sunt atât o nevoie, cât și o dorință. În același timp, trebuie să le explicăm faptul că banii trebuie să fie prezenți în viața noastră atât ca scop, dar și ca mijloc. Fără un obiectiv clar, nu putem atinge scopul dorit.

Câteva sfaturi simple pe care le putem aplica cu ușurință în educația copiilor noștri 

Regula „1 singur produs”, care presupune cumpărarea unui singur produs de fiecare dată când mergem la cumpărături – un început bun pentru a învăța copiii să ia decizii financiare mai înțelepte. 

Regula celor 24 de ore, care presupune să așteptăm 24 de ore înainte de a cumpăra un produs – pentru a ne asigura că nu este o decizie impulsivă. 

Regula donațiilor – pentru a învăța importanța donațiilor și a suportului acordat celor în nevoie.

Când copilul nostru ne cere ceva, este important să discutăm cu el și să îi explicăm că nu putem avea tot ce ne dorim și să îl învățăm să își prioritizeze dorințele. 

De asemenea, Sergiu ne spune că nu este indicat să îi plătim pe copii pentru a face treburi în casă, deoarece aceasta poate crea impresia că munca trebuie făcută doar pentru a primi o recompensă financiară, iar acest lucru nu este valabil în viața reală.

În concluzie, educația financiară este importantă atât pentru noi, dar mai ales pentru copiii noștri.  Învățând aceste lucruri încă de mici, vor fi pregătiți să facă decizii financiare înțelepte în viitorul lor.

Despre Sergiu Penciu puteți citi pe blogul sau : https://sergiupenciu.ro și o vă promitem că o să vă farmece și pe voi cu autenticitatea lui. 

Acest episod a fost moderat cu drag de către 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞𝐭𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐎𝐫𝐥𝐞𝐚, cu sprijinul ✨𝐍𝐍 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚. https://www.nn.ro

✨Pe noi, ca de obicei, ne găsiți aici: https://autismvoice.ro.  

✨Dacă vrei să ținem legătura: https://autismvoice.substack.com

Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România.

Ascultă episodul actual aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.