LIFE Autism – Sanatate si educatie pentru adolescenti si tineri cu autism
Programul Life Autism 2023 -2024, sustinut de Nuclearelectrica, are ca si scop formarea unei comunitati sigure pentru adolescentii si tinerii cu autism in care isi pot dezvolta in ritm propriu abilitatile necesare vietii de zi cu zi.
Activitatile proiectului in perioada septembrie 2023 – septembrie 2024
Crearea unor instrumente de evaluari personalizate si monitorizarea evolutiei beneficiarilor din cadrul atelierelor pentru 150 de adolescenti si tineri cu autism (e.g. dosare de progres, rapoarte psihovocationale, fise de trasabilitate si feed-back).
Implementarea atelierelor de educatie non-formala pentru cei 150 de adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani:
- Atelier tamplarie
- Atelier de confectionat diferite obiecte: papusi, brose etc.
- Atelier de gatit
- Atelier de organizare si logistica
- Atelier de confectionat materiale educationale
- Realizarea unui Ghid pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor cu autism si a video-tutorialelor pe website-ul Autism Voice si promovarea acestora, in beneficiul tuturor celor interesati de subiect (eg. familii, profesori, companii).
Programul Life Autism sumarizeaza toate abilitatile necesare unui adolescent si tanar cu autism in scopul crearii unei vieti autonome si independente pentru acestia. Prin Life Autism reusim sa predam abilități sociale, de relaționare în grup, comunicarea, independența si reglarea comportamentală, datorita atelierelor pe care le realizam, a evaluarilor vocationale si a ghidului intocmit pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor cu autism.
Prin acest program reusim sa sustinem si activitatea Asociatiei Autism Voice, deoarece ghidul realizat pentru integrarea pe piata muncii a persoanelor cu autism va fi utilizat ca instrument de sustenabilitate si va fi pus la dispozitie publicului larg pentru achizitionare, iar in acest fel vor sustine din punct de vedere financiar pe mai departe programele noastre de recuperare si integrare.
În prezent, în România, integrarea pe piața muncii a persoanelor cu autism este inexistentă.
Vrem să schimbăm asta.
Dorim să le oferim tinerilor cu autism posibilitatea de a își atinge potențialul, prin educarea celor care îi susțin, oferindu-le abilitățile și cunoștințele necesare pentru a le înțelege nevoile.
În România nu există o statistică oficială, însă estimam că rata de angajare a persoanelor cu autism este de 1%, față de 10% în restul Europei.
Acest ghid oferă instrumente care ar putea să îi ajute pe tinerii cu autism să se pregătească pentru experiența de muncă, angajare sau formare continuă.
Ghidul are 3 componente:
- Procesul de evaluare și consiliere vocațională
- Resurse pentru specialiști
- Resurse pentru angajatori
Asigurarea faptului că tinerii cu autism își pot atinge potențialul în educație, formare profesională sau angajare este un efort de colaborare.
Aceste resurse au scopul de a îi ajuta pe tineri să obțină un loc de muncă, să reducă anxietatea asociată unui nou rol și să permită tuturor candidaților să-și demonstreze experiența cu încredere.