Adulții și copiii din spectru au uneori dificultăți în timpul Crăciunului.

Iată 3 sfaturi pentru a face ca lucrurile să meargă mai ușor în perioada următoare.

1: Explicați schimbările din timp sau introduceți schimbările dinainte, acolo unde este posibil.

Modificarea rutinei este grea pentru multe persoane cu autism. Din acest motiv, Crăciunul poate deveni un eveniment care să declașeze anxietate sau stări neplăcute, dar și dificultăți de a face față unor rutine diferite. 

Este posibil să observați că schimbările timpurii sunt abordate cu mai multă ușurință, iar schimbările târzii (chiar dacă sunt mai mici) cauzează probleme.

O persoană cu tulburări de spectru autist poate explica cel mai bine cum ar trebui să arate pregăririle pentru sărbători: ”Hotărâm din timp ce vom face și ne facem un plan. Știu din timp în ce zile călătoresc și am timp să-mi pregătesc bagajul. Poate că va dura mai mult timp, dar a fi capabil să îmi împachetez bagajul, în loc să „fiu împachetat” de altcineva grăbit înseamnă foarte mult pentru mine. În acest fel îmi pot controla anxietatea, simțindu-mă în control. De asemenea, pot să gândesc pozitiv la ceea ce iau cu mine.

Chiar și lucruri precum decorațiunile de Crăciun pot fi o problemă. În apartamentul meu am un ornament de Crăciun și este prin preajmă tot anul. Nu-mi plac schimbările prin casă, așa că decorațiunile nu sunt neapărat un lucru pe care să mi-l doresc.”

2: Spațiu liniștit.

”Atunci când sunt în grupuri mari, devin distant și stresat, iar din acest motiv, Crăciunul poate fi o perioadă foarte dificilă. Pentru a face față acestui lucru, am un spațiu amenajat pentru zilele premergătoare sărbătorii, astfel încât să pot scăpa de zgomot și forfotă.

Prin câștigarea unui spațiu sigur, jumătate din luptă este câștigată. Siguranța faptului că un spațiu poate fi folosit este, de asemenea, importantă pentru mine. Uneori, s-ar putea să am nevoie și de cineva care să mă ducă acolo.”

3: Analiza senzorială este importantă.

Crăciunul este o perioadă în care problemele senzoriale sunt mult mai mari decât în ​​mod normal. 

”Mă bucur enorm de luminile de Crăciun, dar trebuie să fiu atent. Nu este un lucru neobișnuit ca experiențele senzoriale plăcute să devină supraîncărcări.

Dacă este posibil, faceți în așa fel încât persoana cu autism să aibă control asupra experienței senzoriale”. Fie prin redirecționare directă (cum ar fi butoanele pentru lumini), fie prin asigurarea de apărări senzoriale, cum ar fi căști pentru urechi și ochelari de soare, sau pur și simplu prin expunerea la acești stimuli senzoriali pe perioade mai scurte.

Sperăm ca aceste sfaturi să vă ajute să aveți un Crăciun mai plăcut, mai cald și mai liniștit!