Pentru că este luna cadourilor, ne-am gândit să sprijinim părinții în alegerea unor jucării care să le aducă bucurie copiilor, să le stârnească interesul și curiozitatea și, în același timp, să promoveze abilități de comunicare, interacțiune socială, concentrare, joc și, de asemenea, să vină în întâmpinarea nevoilor senzoriale ale micuților.

În funcție de nivelul de dezvoltare la care se află copilul și de preferințele și interesele acestuia, câteva recomandări de jucării atractive, care ar putea avea rol terapeutic, sunt:

  1. Jucăriile senzoriale

Jucăriile senzoriale sunt printre preferatele copiilor încă de la vârste fragede. Nisipul kinetic, plastilina, spuma pentru modelat oferă stimulare tactilă, promovează creativitatea și concentrarea. Jocul cu apa poate avea efect calmant, iar jucăriile pentru baie sunt potrivite și distractive. O veioză proiector sau o lanternă cu proiecții (animale, vehicule, fructe, personaje), clepsidrele cu lichid colorat, pistoalele sau jucăriile de făcut baloane de săpun sunt minunate pentru stimularea vizuală și fără îndoială pot încuraja cererile, etichetările, atenția împărtășită. Copiii care caută stimulare auditivă ar fi probabil încântați să primească instrumente muzicale. Pentru stimularea vestibulară, un leagăn de interior ar fi util și, cel mai probabil, foarte apreciat de prichindeii care adoră să meargă în parc și să se dea în leagăn.

  1. Incastrele

Incastrele se găsesc într-o varietate de modele, cu animale sălbatice sau domestice, fructe și legume, vehicule, forme geometrice, litere și cifre, iar copilul își poate însuși multe noțiuni cu ajutorul lor, în timp ce își exersează coordonarea mână-ochi. Foarte interesante și recompensatoare sunt cele care produc sunete de fiecare dată când copilul potrivește corect. Cel mic primește feedback pozitiv imediat, ascultă onomatopee și cântecele pe care le poate imita mai apoi.

  1. Seturile de construcție

Cuburile colorate de plastic sau din lemn, Lego, setul de construcție cu piese magnetice colorate ar putea fi cadouri grozave, care ajută copilul să dobândească multe abilități, de la cereri simple și până la jocuri simbolice complexe, atunci când sunt adăugate figurine (animale, oameni, super eroi) sau obiecte imaginare. Blocurile de construcție cu țepi sunt o alegere bună pentru copiii care se frustrează ușor atunci când nu reușesc să îmbine piesele de construcție obișnuite.

  1. Seturile pentru jocurile de rol

Seturile de doctor, bucătar, pompier sunt cu siguranță și educative, nu numai distractive. Copiii experimentează roluri noi, își dezvoltă abilitățile de comunicare și interacțiune socială, colaborează. La fel de atractive și utile sunt și seturile pentru jocul de-a aniversarea (tort de jucărie, coifuri) sau camping (cort, coșuleț cu mâncare, păturică).

  1. Jocurile de societate

Board game-urile sunt un prilej de conectare cu familia sau prietenii. „Pizza, pizza”, „Three little pigs”, „Nu te supăra, frate”, „Monopoly junior”, „Catan junior” sunt doar câteva exemple de jocuri care îl pot ajuta pe copil să se apropie de persoanele din jurul lui și, de asemenea, să tolereze un eventual eșec și să înțeleagă că nu clasamentul contează, ci distracția alături de persoanele dragi.

  1. Cărțile

Pentru micii iubitori de cărți avem următoarele sugestii: cărți din fetru cu activități educative, cărți de povești cu puzzle sau pop-up, cărți pe care se poate picta cu apă, cărți de activități, cu abțibilduri. Ultimele sunt foarte iubite de copii 😊.

  1. Seturile pentru experimente

Ustensilele și materialele pentru experimente sunt, de asemenea, cadouri foarte apreciate de copiii curioși.

Să nu uităm că întotdeauna trebuie să ne adaptăm la specificul copilului pentru că ceea ce poate fi calmant pentru un copil, poate fi suprastimulant pentru altul.

Materialul este scris de specialistul Autism Voice – Alexandra Pietrăreanu, psiholog și BCBA.