Interviu cu Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice

Săptămâna aceasta căutăm să răspundem la întrebările care ne frământă pe mulți dintre noi și care fac parte din misiunea asociației noastre: Ce se știe astăzi despre adulții cu autism din România? Există susținere pentru aceștia?

Deși se vorbește din ce în ce mai des despre autism, mereu discuțiile sunt îndreptate către copii. Din nefericire, înaintarea în vârstă nu înseamnă și eliminarea tulburării, iar faptul că nu se vorbește despre ce se întâmplă cu copiii cu autism atunci când devin adulți adâncește frustrarea și disperarea părinților. 

Astfel, astăzi vom discuta cu Anca Dumitrescu– președinta asociației Autism Voice, primul specialist român acreditat internațional ABA, despre ce știm și ce nu știm despre adultul cu autism. 

  • Pe măsură ce copilul cu autism crește apar și alte tulburări asociate, cum ar fi depresia, anxietatea, fobia socială sau tulburarea obsesiv-comportamentală și toate acestea trebuiesc abordate prin psihoterapie pe parcursul adolescenței. Cum este viața unui adult cu autism?
  • Este posibil ca un tânăr cu autism să devină independent financiar? Există posibilități de angajare?
  • 70% dintre copiii cu autism au și întârziere mentală. Este o cifră îngrijorătoare care ne face să ne întrebăm câți dintre aceștia vor putea avea o viață adultă echilibrată.
  • Care sunt cele 3 categorii de adulți cu autism și care sunt dificultățile pe care le întâmpină aceștia?
  • Primii pași în terapia ABA. Și după terapie ce urmează? Va face copilul meu terapie toată viața?
  • Există suport în România pentru adulții cu autism? 
  • Unde se pot adresa părinții acestora pentru ajutor?
  • Există companii incluzive care să le ofere locuri de muncă?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde. 

În 2022, estimăm că în România sunt peste 40.000 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist. Însă nu există nicio statistică, nici măcar estimare, despre câți adulți cu autism sunt. Este din ce în ce mai limpede că este nevoie să ne concentrăm eforturile în a înțelege și găsi soluțiile necesare. 

„Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare.” 

Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.

Și pentru că de peste 15 ani ne este limpede că nu este de ajuns să vorbim despre probleme ci este necesar să lucrăm activ pentru a găsi soluții, pe 17 noiembrie deschidem Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de cercetare și terapie în autism, unde vom derula programe speciale, dedicate adolescenților și adulților. 

Detalii și înscrieri în aceste programe aici : https://autismvoice.ro/life-autism/

Ideea lansării Institutului Autism Voice a pornit de la copiii cu care am lucrat noi în trecut, care au crescut, sunt adolescenți, adulți chiar. Evident că vrem să îi susținem mai departe și după ce intră la școală, să îi sprijinim și pe cei care intră la liceu să fie funcționali și să se integreze, căci mai au nevoie de sprijin poate chiar toată viața. Vrem să cercetăm și să găsim soluții în sprijinul persoanelor cu autism indiferent de vârstă și gradul de afectare, iar odată cu deschiderea acestei noi instituții, prima de acest gen din România, construim noi șanse pentru acești oameni.” 

Anca Dumitrescu are specializare în analiza comportamentală aplicată încă din 2010, certificată ca primul analist comportamental BCBA din România. Este cel mai important formator național, fiind implicată atât în dezvoltarea cursurilor de formare de scurtă durată ale psihologilor și terapeuților ABA, dar și în programul Clemson-România – Verified Course Sequence în analiza comportamentală aplicată, inițiat în 2016. 

A fondat Autism VOICE împreună cu Claudia Matei și Oliviana Giura, organizația prin care a reușit să dezvolte primele standarde de calitate din România în terapia copiilor cu TSA și primele proiecte de formare a specialiștilor la nivel național. 

Este implicată în coordonarea programelor Autism Voice, în acțiuni de reglementare a statutului analizei comportamentale în România, în campanii de informare, lobby & advocacy și mai ales în proiectele care susțin familiile copiilor cu TSA, tulburări de dezvoltare și terapia acestora. Anca este de asemenea Coordonator științific al ABA Bucharest International Conference si Președinte al Institutului ABA Romania.

Acest episod este susținut de către NN Romania

Puteți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România

Puteți asculta episodul actual aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.