„România are nevoie de oameni de stat și de instituții care să respecte demnitatea și valorile copiilor și persoanelor cu autism și a tuturor cetățenilor săi, în diversitatea lor. În România există organizații care respectă standardele profesionale internaționale și unele care sunt în zona gri.
Avem nevoie de parteneri responsabili ai ONG-urilor, care pun ordine în haos și care creează standarde de calitate acolo unde nu există. Pentru că nimeni nu merită jumătăți de măsură.” – Psih. Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice
- În lipsa unui standard profesional în Terapia ABA, părinții nu au dimensiunea competențelor și eficienței interacțiunii cu terapeutul;
- Organizațiile din România care oferă servicii de terapie ABA cer un standard profesional de calitate unitar și o hartă a bunelor practici;
- La cererea mai multor organizații din țară, pecialiștii Autism Voice au elaborat un ghid profesional unitar, cu standarde recunoscute și adoptate la nivel internațional: AUTStand: Standardul de Calitate ABA.
București, 15 mai – În contextul în care subiectul diversității și incluziunii este disputat politic și ideologic, Autism Voice face un apel la responsabilitate: persoanele cu autism, neurodivergente au nevoie de tratament demn. Pe fondul unei nevoi tot mai presante pentru intervenții specializate în autism, Autism Voice a elaborat primul standard de calitate profesională în terapia ABA, care să protejeze beneficiarii, persoanele din spectrul autist.
Autism Voice a derulat, în perioada august 2024 – mai 2025 un *studiu național, prin care a identificat reperele de calitate și profesionale după care se ghidează organizațiile ce oferă servicii de terapie ABA. În urma studiului și consultării, 90% dintre organizațiile respondente consideră necesară dezvoltarea unui standard național în oferirea serviciilor ABA și doar 68,6% dintre acestea dispun de un protocol de supervizare, adică un set de proceduri și linii directoare prin care se pot monitoriza, ghida și îmbunătăți intervențiile terapeuților, coordonați de un analist comportmental certificat.
În acest sens, specialiștii Autism Voice au creat un amplu document, care reflectă bunele practici internaționale din terapia ABA și pe care îl propune spre consultare tuturor oganizațiilor cu impact în autism, la nivel național.
Joi, 5 iunie, la Grand Hotel – Sala Rapsodia, din București, Autism Voice lansează raportul AUTStand: Standardul de Calitate ABA, precum și Harta Organizațiilor TSA din România, o platformă dedicată transparenței și sprijinului reciproc între organizațiile din domeniu și beneficiari.
Evenimentul aduce împreună organizații furnizoare de terapie ABA, autorități publice, specialiști și va fi moderat de Karla Manea, responsabil advocacy în cadrul Autism Voice.
„În contextul creșterii cererii pentru intervenții specializate în autism, stabilirea unui standard național pentru serviciile ABA nu mai este o opțiune, ci o urgență. Avem nevoie de criterii clare care să definească ce înseamnă o intervenție etică, eficientă și centrată pe nevoile copilului. În lipsa acestui standard, ne confruntăm cu inegalități în acces, variații periculoase în calitate și dificultăți majore în integrarea ABA în sistemele publice. Copiii cu autism au dreptul la sprijin de calitate, susținut de politici clare și aplicate unitar.” Spune psih. Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice
România are nevoie de un cadru profesional clar pentru furnizarea serviciilor ABA. În lipsa unor standarde asumate, părinții nu au garanții de calitate legate de tipurile de intervenție pe care le primesc copiii lor. În acest moment, pe fondul lipsei de psihologi certificați ABA, dar și a nevoii în creștere de terapeuți calificați, orice absolvent de psihologie poate oferi terapie ABA. Astfel, copiii pot fi supuși unor metode inadecvate, netestate sau neavizate. Familiile ajung să ducă o luptă pe cont propriu, în încercarea disperată de a naviga într-un sistem incoerent și inegal.
În acest sens, mai multe organizații din țară, care încurajează promovarea și asumarea bunelor practici profesionale, au solicitat elaborarea unui standard de calitate în terapia ABA. AUTStand: Standardul de Calitate ABA vine să modeleze această realitate și propune o direcție fermă și coerentă, în care practica este fundamentată științific, profesioniștii sunt bine pregătiți, iar centrele sunt evaluate, supervizate și răspund de calitatea serviciilor oferite. Mai mult decât un set de reguli, acest standard devine un scut pentru familii și un cadru de încredere pentru dezvoltarea copilului.
În cadrul evenimentului, participanții vor analiza structura standardului propus, vor contribui cu feedback și expertiză la forma sa finală și vor descoperi oportunități concrete de mentorat și consultanță pentru dezvoltarea propriilor centre. Discuțiile vor fi ancorate în realitatea din teren, nu în teorie, cu accent pe provocările reale și soluțiile aplicabile.
Tot atunci va fi prezentată și Harta Națională a Organizațiilor ABA, un instrument digital dezvoltat de Autism Voice, care aduce mai multă transparență în sistem, reunind organizațiile ce aderă la principiile profesionalismului, calității și responsabilității în intervenția pentru persoanele cu TSA.
*Studiu realizat pe un eșantion de 158 de respondenți, adresat ONG-urilor, clinicilor și cabinetelor individuale de psihologie care furnizează servicii de pentru persoane cu diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
Contact presă:
karla.manea@autismvoice.ro