O mamă ca noi toate, cu un copil fericit și o familie împlinită.

S-au trezit în dimineața zilei de 24 februarie și viața lor s-a schimbat complet.

Dasha Lobach – când o vezi prima dată te uimește prin gingășia și sfiala ei. Ca un copil care nu vrea să deranjeze. Și totuși, am reușit să o convingem să vorbească despre experiența ei.

A lăsat în urmă un soț protector, un cămin, un acasă, și – din hotel în hotel, cu micuțul bolnav, a ajuns în sfârșit în grija noastră, la Casa Autism Voice.

Unii ar crede că a avut noroc. Noi credem că în viață întâlnești oamenii potriviți, atunci când ai nevoie, iar Dasha avea atât de multă nevoie de un loc unde să-și poată crește copilul în siguranță.

E greu să ne imaginăm cum am reacționa dacă în plină zi am afla că tot ce știam despre lume și despre viața noastră s-a schimbat la 180 de grade. Noi ne-am pus întrebarea aceasta și am ajuns repede la concluzia că – oricât exercițiu de imaginație am face, realitatea ne poate lua prin surprindere. Tragediile ne cutremură și ne fac să avem reacții de care nici nu știam că suntem capabili.

Discutăm cu Dasha despre cum a trăit ea acest exod impus și multe altele în noul episod Eu Și Copilul Meu.

* Cum faci că fuga din calea războiului să pară o aventură copilului tău, pentru a nu îl traumatiza?

* “Trebuie să supraviețuim” – cu acest gând începe Dasha fiecare zi. Cum este viața de mamă refugiată în România?

* Ce simți atunci când ești numit “refugiat”?

* Există oare și o parte bună în toată această drama? Care este această?

* Ce visează o mamă strămutată peste noapte într-o țară cu totul necunoscută?

Spune cuvintele rar, cu sfială și se simte emoția în glasul ei. Am întrebat-o ce sfat ar da celor care ne privesc. Fără să stea pe gânduri ne-a spus: gândiți-vă mai puțin la viitor și mai mult la acum.

Și înțelegem perfect acest sfat în aceste vremuri dificile. Fie că suntem părinți de copil cu autism sau tipic, am simțit cu toții acele momente când totul pare că se naruie.

Sperăm ca această conversație cu Dasha să vă aducă nu doar o nouă perspectiva asupra vecinilor care acum sunt în țara noastră, ci și asupra modului în care uneori, trebuie să supraviețuim.

Pentru noi, pentru familia noastră, dar mai ales pentru copiii noștri!

Dacă veți dori să aflați mai multe despre Casa Autism Voice, sau poate chiar să ajutați, veți găsi aici un link către episodul în care Oliviana Giura, membru fondator Autism Voice, explică pe larg ce este acest proiect si de ce este el atât de important: Copii si parinti afectati de criza din Ucraina


Urmăreste episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice Romania

Știi un părinte căruia îi va fi de folos această discuție? Trimite-i acest link.