Jocul reprezintă un element esențial în procesul de dezvoltare al copilului, care îi permite acestuia încă de timpuriu să exploreze, să cunoască lumea înconjurătoare și să învețe.

Prin intermediul jocurilor, cei mici:

  • dezvoltă abilități sociale, cognitive și motrice;
  • dezvoltă abilitățile de limbaj și comunicare;
  • își dezvoltă imaginația și creativitatea;
  • se dezvoltă din punct de vedere emoțional;
  • devin tot mai conștienți de sine și acumulează curajul de a face față unor experiențe noi și variate.

În continuare vă propunem câteva jocuri pe care atunci când le veți propune celor mici vă vor garanta atât stimularea diferitelor abilități, cât și distracția și un timp de calitate petrecut împreună:

  1. Jocuri senzoriale – indiferent de vârstă, jocurile care implică materiale senzoriale ne garantează distracția copiilor, precum reprezintă și o modalitate de a învăța lucruri noi într-o manieră cât mai naturală.

Utilizând diferite materiale senzoriale: apă, nisip kinetic, orez, spumă, plastilină etc – care ne asigură distracția – putem concepe scenarii de joc cu tematici diferite, în cadrul cărora să atingem obiective potrivite vârstei și nevoilor copilului, ca de exemplu:

  • Imitarea unor acțiuni utilizând obiecte (ex: copilul imită părintele cum spală calul);
  • Imitarea verbală a unor sunete/silabe sau cuvinte (ex: în timp ce mijloacele de transport se plimbă prin nisipul kinetic, copilul poate imita după părinte sunetele corespunzătoare – “TIT-TIT”, “NINO” etc);
  • Exersarea noțiunilor opuse (ex: în timp ce se joacă cu animalele în apă, părintele poate întreba: „Cum este calul?:”, iar copilul va răspunde „Ud/Uscat”);
  • Exersarea abilităților de motricitate (ex: în timp ce ne jucăm cu mașinile și plastilina, putem forma biluțe mici pe care să le transporte mașina).
  1. Jocuri pentru antrenarea atenției:
  • Jocul Rece-Clad – părintele ascunde un obiect, iar copilul trebuie să îl găsească, urmărind două reguli simple: atunci când se află în apropierea locului în care obiectul a fost ascuns, va auzi cuvântul cald și va continua căutarea în același loc, iar când va auzi cuvântul rece, se va îndepărta și va căuta obiectul în altă parte. Acest joc antrenează totodată și abilitatea de a realiza deducții.
  • Jocul „Simon spune” – atât părintele, cât și copilul, își asumă pe rând rolul lui “Simon”, care trebuie să ofere celorlalți jucători diferite instrucții, pe care aceștia trebuie să le urmeze: Toată lumea să sară!; Toată lumea să imite un leu! Etc.
  • Jocul „Scaunele Muzicale” – copilului i se explică următoarea regulă: Atunci când auzim muzica, trebuie să ne ridicăm și să dansăm, iar atunci când muzica se oprește, trebuie să ne așezăm pe scaune. Pe măsură ce jocul avansează, vor rămâne mai puține scaune decât jucători, astfel încât doar cei care sunt foarte atenție la momentul de pornire/oprire a muzicii vor continua să rămână în joc.

  1. Jocuri pentru dezvoltarea limbajului și a creativității:
  • Jocul Story Cubes – acest joc presupune utilizarea unor zaruri cu imagini variate, pe baza cărora copilul trebuie să realizeze o poveste distractivă

  • Jocul Imagine – un joc potrivit pentru dezvoltarea imaginației, care propune utilizarea unor carduri cu diferite simboluri abstracte, pe care copilul trebuie să le îmbine pentru a realiza o imagine sugestivă, pe care ceilalți jucători să o poată identifica (ex: folosind două carduri cu cât un cerc și un card cu un dreptunghi, copilul poate forma o masină).

  • Jocul Cine sunt eu? – este un joc în cadrul căruia copilul se transformă într-un mic detectiv, care trebuie să ghicească un anumit obiect sau o anumită acțiune pe care nu le vede (care se află pe cardul selectat și așezat pe coronița purtată de fiecare jucător). Jocul îl încurajează pe cel mic să pună întrebări, să facă asocieri logice și deducții.

Iulia Bucur – psiholog, BCaBA, analist comportamental.