Psihologul Costin Dămășaru este fondatorul Veruvis Kids, a adus conceptul și tehnologia neurofeedback-ului în România și ne explică de ce această tehnică de explorare și evaluare neurologică nu este un mijloc de diagnostic și tratament al autismului.

📌Ascultă pe Spotify aici: https://shorturl.at/CWnJp

📌 Vezi pe YouTube aici: https://shorturl.at/igW5F

Biofeedback-ul și neurofeedback-ul sunt tehnologii avansate care permit monitorizarea și controlul activității fiziologice și neuronale. Ele sunt utilizate pentru a îmbunătăți o serie de funcții ale creierului, prin învățare auto-reglată. Cu toate acestea, „este important de subliniat că biofeedback-ul și neurofeedback-ul nu sunt instrumente de diagnostic sau tratament pentru autism”, ne spune psihologul Costin Dămășaru, fondatorul

Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune complexă, caracterizată prin dificultăți de comunicare, interacțiune socială și comportamente repetitive. Diagnosticul autismului este realizat prin evaluări clinice detaliate, care includ observații comportamentale, interviuri cu părinții și teste psihologice standardizate. Aceste evaluări sunt efectuate de specialiști în sănătate mintală, de psihologi, psihiatri și pediatri specializați în neuro-dezvoltare.

Soluția esențială pentru tratamentul autismului este terapia ABA.

Biofeedback-ul și neurofeedback-ul sunt adesea prezentate ca metode complementare de terapie. Prin biofeedback, pacienții pot învăța să controleze funcții fiziologice precum ritmul cardiac, tensiunea musculară sau respirația, în timp ce neurofeedback-ul se concentrează pe antrenarea sinapselor neuronale spre o mai eficientă reacție. Aceste tehnici pot contribui la reducerea anxietății, îmbunătățirea concentrării și a comportamentelor adaptative, dar nu tratează autismul în sine.

Este crucial să se facă o distincție clară între utilizarea biofeedback-ului și neurofeedback-ului ca instrumente de suport și intervențiile clinice validate pentru tratamentul autismului. Intervențiile validate includ terapie comportamentală aplicată (ABA), terapii de dezvoltare, și programe educaționale specializate. Aceste abordări au fost riguros testate și sunt susținute de dovezi științifice solide.

Deși biofeedback-ul și neurofeedback-ul pot oferi beneficii în gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, ele nu sunt mijloace de diagnostic sau tratament pentru această condiție. Este esențial ca părinții și însoțitorii să consulte psihologii și profesioniștii din domeniul sănătății mentale, pentru o alegere potrivită și o intervenție validă în cazul pacienților diagnosticați cu autism.

Podcastul Eu și copilul meu este moderat de Nicoleta Mariana Orlea, susținut de NN România și produs în parteneriat cu Pagina de Media.

Urmărește aici alte episoade ale podcastului Eu și copilul meu.