Ia-ți porția de Vitamina D făcând sport alături de copilul tău.

Îți amintești când eram mici și stăteam pe bară la ora de sport pentru că aveam scutire? Și mai eram și mândri de asta.  Existența acelor vremuri ne-a adus astăzi să avem nevoie să ni se spună la televizor că trebuie să facem sport. Cu toate astea tot mai mulți oameni au înțeles importanța sportului în viața noastră și își duc copiii la diverse sporturi. Dar și mai interesant este atunci când vedem părinți care fac sport alături de copiii lor.

Nu e obligatoriu să duci copilul la un sport de performanță, mai ales că mici fiind, nici nu știu ce își doresc exact în viață. Dar este sănătos să facă sport. Și mai funny să își vadă părintele făcând sport alături de el, pregătindu-vă împreună, alergând cot la cot, mergând împreună pe biciclete, înotând, lovind o minge.

E o combinație foarte fericita pentru toată lumea. Copilul e fericit că petreceți timp împreună, tu la fel, nu te vei mai simți vinovată/vinovat că nu petreceți suficient timp împreună, ba chiar găsești momentul să il mai tragi de limba despre ce face la școală, vă apropiați mai mult și mai dai și ceva kilograme jos.

Oana Solomon

5 motive pentru care să faci sport împreună cu copilul tău

  1. Sportul dezvoltă spiritul de echipă, cooperarea și încrederea în sine.
  2. Este amuzant și distractiv;
  3. Ajută la consolidarea și controlul greutății, a sistemului osos și sistemului cardiovascular;
  4. Ajută la auto-educarea și auto-motivarea copilului, văzând exemplul părintelui;
  5. Îi arăți copilului ce înseamnă să fii responsabil.

Oana Solomon

Interviu cu Oana Solomon, mămică, sportivă, om de carieră

Oana este pasionată de drept și de mișcare. Coordonează departamentul juridic al unei multinaționale și, împreună cu soțul ei, a creat organizația People for Sport, prin care încurajează oamenii să facă mișcare și să ducă un stil de viață sănătos. Consideră că sportul este o necesitate, nu un lux. Are doua fetițe adoptate și fac sport împreună.

Am discutat cu Oana la telefon despre sport, necesitate, copii și despre faptul că tensiunea și rapiditatea cu care ne parcurgem zilele fac ca sportul să fie o necesitate. „Ca să începi să faci sport întâi trebuie să vezi ce îți place. Testează ce îți place ție, ce îi place copilului, ce vă place împreună, ce separat”, mi-a spus Oana.

De mică a fost energică. A visat să fie gimnastă, dar ar fi trebuit să se mute din oraș pentru a practica. Dragostea pentru alergare și munte însă au ramas constante. Și-a dorit și patinaj, dar a învătat abia când a ajuns în București. Bicicleta a fost o necesitate, visând la curse de ultra. A făcut alpinism și escaladă din dragoste pentru munte. Nu înoată. A sperat că va învăța alături de copii însă a descoperit că nu exista cursuri de înot mamă-fiică. Primul maraton a fost într-o ștafetă de tip IronMan, iar alergarea va rămâne marea ei dragoste.

Copiii alearga nativ, părinții de obicei sunt cei care pun piedică acestor dorințe naturale: nu mai alerga,vezi că transpiri,ai grijă să nu cazi, etc. Exemplul părinților este foarte important, dar și copiii pot inspira o nouă viziune asupra sportului.  Ne-am putea inspira din aceste porniri naturale ale copiiilor. Copiii trebuie expuși la sport iar asta este datoria părinților. Când sunt mici, nu au nevoie de competiții. Dragostea pentru mișcare contează, nu competitivitatea”, mi-a zis Oana și m-a pus pe gânduri pentru că da, toți alergam de mici și da, toți auzim diverși părinți și bunici în parc: nu alerga, răcești! Brrrr, de ce pornirile astea ale noastre de a opri copilul din a face sport în mod natural și spontan?

Ce sporturi fac fetele tale? „Luni-înot. Marți și miercuri – handbal. Joi-înot. Vineri-balet și dans. Sâmbătă duminică ieșim la munte și bike, uneori și o oră de karate. Ocazional: ski și role, cățărat”.

Sportul de performanță aduce o mare presiune asupra copiiilor.  Oana le explică mereu avantajele și dezavantajele sportului de performanță, dar trebuie ca și copiii să aibă un drive intern și să își dorească asta. Deși marea ei iubire este alergarea, încă nu și-a dus fetele la atletism.  Sportul de întreținere însă este un must și pentru asta nu face rabat.

Oana Solomon

Sfaturile Oanei Solomon pentru părinții care vor să facă sport alături de copiii lor: 

  • În primul rând fă-ți un control medical, dacă se poate chiar la un medic sportiv. E clar că aceștia sunt rara avis, dar sunt cei care îți pot spune dacă ești apt și la ce sa fii atent.
  • Informează-te asupra echipamentului necesar pentru a face sport în siguranță. Nu pleca la cățărat cu pantofi de alergat.
  • Sursele de informare sunt diverse. Verifică. Alege în cunoștință de cauză. Aceasta e patologia omului modern
  • Găsește timp pentru sport. La fel ca pentru spălatul pe dinți
  • Fă sport măcar 3 ore pe săptămână. Iar daca faci indoor, alocă măcar o ora să ieși în aer liber.
  • Dă-i corpului vitamina D. Stai la soare, ieși la aer

Inscrie-te la Family Run, o confruntare de familie cu care poți începe sportul alături de copilul tău

Ca un prim pas în a face sport alături de copilul tău, poți accepta provocarea și să te înscrii la un joc in familie. Alergați împreună la competiția virtuală Family Run în perioada 29 mai – 6 iunie și o parte din valoarea taxei va merge către terapia pentru cei 400 de copii de la asociația Autism Voice.

Poți alege una dintre cele 3 distanțe: 5, 10 sau 15 kilometri pe care îi poți parcurge într-o zi sau în cele 9 zile cât durează competiția. În parc, în munți, în vizită la bunici sau pe câmpuri, important este să parcurgi acești kilometri și să adaugi rezultatele pe site-ul Smart Races.

În felul acesta îi poți arăta copilului tău cât de mult înseamnă să fii responsabil, empatic și ce impact are implicarea lui în viața celor care au nevoie de ajutor.

Tu alegi ritmul, tu alegi traseul. Nu contează unde ești, important este să faci mișcare și să te bucuri de timpul petrecut cu micuțul tău. Oferă-i o experiență memorabilă. Platești o taxa de participare de 150 lei pentru 2 persoane. Veți primi și tu și copilul tău câte o medalie personalizată, direct acasă. Ca să vă mândriți cu reușita voastră! Iar un copil cu autism va primi, prin Autism Voice, o ora de terapie.

Family Run

Eveniment organizat de Smart Races.

Organizator

Partener Media

Sport ID

Parteneri