Mulți copii reușesc să ne uimească cu imaginația lor. Cu ajutorul ei, în momentele de anxietate (frica de boală, doctor, dentist, întuneric, injecții, animale…) pot avea imaginarea vie a dezastrului posibil, pornind alarma de panică. Are aceeași intensitate ca în cazul unui pericol real.
Tot această imaginație însă le poate fi aliat atunci când se gândesc la acel eveniment care îi sperie, putând învăța să se relaxeze într-un mediu sigur, scăzând treptat intensitatea anxietății prezente după un număr de repetiții.

Vorbim despre desensibilizare sistematică, o tehnică folosită în programul Aba Next Step Online.
Făcând o ierarhizare a fricilor prezente în ordine crescătoare, de la ce imi este cel mai puțin teamă la ce mă sperie cel mai rău, copilul învață să se relaxeze în fiecare pas stabilit, reușind să înfrunte frica din viața reală.
Frica fiind un comportament învățat prin procesul de condiționare clasică, desensibilizarea sistematică îmbină tehnici de imagerie cu exerciții de relaxare, reușind să ofere un alt răspuns comportamental în contextele considerate periculoase deși nu sunt.
Este sistematică, fiind parcurs pas cu pas până când alarma se deconectează și mesajul transmis se transformă din ” este periculos” în „sunt în siguranță”.

Este și cazul Mariei de 7 ani, căruia îi era teamă să doarmă singură și era îngrozită de mersul la dentist. Toate temerile ei erau imaginare, descriind cu spaimă că atunci când se duce la culcare zgomotele posibile și umbrele din camera ei, erau ale unor mici sau mari creaturi și doar prezența unui părinte o făcea să se simta în siguranță. Ca atunci când merge la dentist toate instrumentele folosite o pot răni și cel mai mult se panica când dentistul folosea jetul de apă, fără să-și poată explica rațional această frică. Maria știa că este doar apă.
Fiecare obiectiv a fost abordat separat într-un număr de 10 întâlniri fiecare, Maria reușind să-și ierarhizeze fricile de la cea mai mică la cea mai cumplită, înfruntându-le pas cu pas pe fiecare.

S-au folosit jocuri de rol, desene, mesaje sugestive, expunerea graduală la stimuli anxiogeni, sprijin emoțional, sarcini comportamentale atât pentru Maria cât și pentru părinții ei, fiecare fiind o rețetă pentru a-și recadra îngrijorările și a putea face diferența între un pericol real și unul pe care și-l imagina.

Pe parcursul acestei călătorii, Maria a căpătat încredere în ea, reușind să meargă liniștită la dentist, fără să fie neapărat o plăcere și să doarmă singură fără să mai fie asistată de părinți.

Detalii despre programul ABA Next Step Online (ședințe de psihoterapie online) puteți citi AICI.

Articol scris de Andreea Cosmaciuc, psiholog și specialist în programul ABA Next Step Online