De câte ori ai auzit că nu mai e copilăria ce a fost și că generația de astăzi nu știe ce pierde? De câte ori ți-ai amintit cu drag de copilăria ta și apoi ai avut senzația că ai tăi copii pierd ceva trăind în această eră digitală? Sau de câte ori ai auzit chiar și tu de la bunicii sau bătrânii familiei “pe vremea mea”? 

Astăzi stăm de vorba cu o dragă doamnă, de o căldură și o sensibilitate aparte, despre copilărie, despre “pe vremea mea”. Suntem mândri să v-o prezentăm pe nimeni alta decât îndrăgita actrița Nuami Dinescu. 

Non-conformistă și, în același timp, înțeleaptă, Nuami ne-a răspuns din prima la ceea ce pare a fi un conflict între generații : “pentru fiecare dintre noi copilăria a fost frumoasă în felul ei. Fie că a fost în 2000 sau în 1970.“ 

Despre datini și obiceiuri, despre copilărie și valori, Nuami ne-a purtat în această discuție ca într-un film, așa cum îi este talentul. Împăciuitoare, ea ne-a spus că “noi am crescut cu încetinitorul și că acești copii de astăzi sunt mult mai inteligenți decât eram noi.” Ne îndeamnă să acceptăm că “ei sunt altfel, nici mai buni, nici mai răi. Timpul nostru a fost altfel. Al lor este altfel.“

Am trecut în cele puțin peste 30 de minute prin povești despre școala unde a învățat, înconjurată de brazi, cu o livadă delicioasă de meri, prin amintiri despre mama sa, și ne-a adus aminte că “nimeni nu te învață să fii părinte. Dar sunt în noi niște resorturi care se declanșează imediat ce ai un copil in casă.

Indiferent ce prostie face, copilul trebuie să știe că îl iubești. Părinții noștri, cei crescuți pe vremea lui “pe vremea mea” , nu au știut să ne spună te iubesc, dar au știut să facă în așa fel încât să știm asta. Să o simțim. “

Ne spunem deseori că nu avem timp și credem că pe vremuri era altfel. Și totuși, Nuami ne povestește amintiri din copilăria sa, despre mama ei care muncea enorm de mult. Însă mereu luau masa împreună și ne îndeamnă să urmăm acest mic ritual: “Ia masa cu copiii tăi. Mâncarea este un liant. Este bucurie. 

Vrei să oferi copilului tău multe, dar îl privezi de timpul împreună și nu are amintiri cu tine. Tu, părinte, trebuie să îi spui mereu că ești acolo pentru el, ca picătură chinezească. Ca atunci când copilul tău dă de greu, să își amintească că te are pe tine. “

Ne-a vorbit despre adolescenții și tinerii din 2022 cu multă înțelegere. “Copiii nu au modele. Trebuie să căutăm mai departe de aparențe în copiii ăștia. Cu blândețe și cu bunătate, că și tu ai fost tânăr.” 

În final, ne-a lăsat zâmbind, spunându-ne că “lumea nu se poate îndrepta decât cu iubire”. 

Și pentru acest final de an, care poate pentru unii dintre noi a fost greu și ne-a cerut mai mult decât am crezut că putem duce, ne-am dori ca acest episod cu care încheiem sezonul 2 al podcastului nostru, să vă fie ca un balsam de pus la suflet. 

Pe Nuami o găsiți aici, unde scrie despre viață, despre munca ei și despre frumos. 

Acest episod este susținut de către NN Romania.

Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România.

Ascultă episodul actual aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.

Știai că în noiembrie am deschis primul centru multifuncțional de cercetare și terapie pentru adolescenți și adulți din România?

Vino să ne cunoști aici: https://institut.autismvoice.ro