Peste 60 de terapeuți specializați în autism din toata țara și din Republica Moldova sunt pregătiți în terapia ABA, între 13 și 15 iunie, la un workshop organizat la București cu sprijin din Norvegia.
„Părinții copiilor cu autism trebuie să devină co-terapeuții copiilor”
Atmosfera este una interactivă, iar expertul norvegian Sigmund Eldevik, profesor asociat de psihologie la Oslo and Akershus University College (Oslo), vine cu sfaturi practice pe care terapeuții ABA și părinții copiilor cu autism să le aplice. „Părinții trebuie să devina co-terapeuții copiilor. Și in Norvegia ne străduim să rezolvam asta și ne este destul de dificil”.
În ceea ce privește numărul minim de ore de terapie pe care un copil cu autism trebuie să le facă, specialistul norvegian a spus că acesta este încă un subiect intens dezbătut.
„Există o legătură puternică între numărul de ore de terapie și rezultate. Un program intensiv de terapie trebuie să aibă minimum 20 de ore pe săptămână. Dacă copilul nu poate face decât 10 ore, este în regula și asta. Este oricum mai bine decât să nu facă nimic, însă cu cât se fac mai multe ore, cu atât mai bune sunt rezultatele”, a mai spus specialistul în terapie comportamentală aplicată, care are experiență în centre de intervenție timpurie din Oslo.
Se pregătește un studiu aplicat pe copiii cu autism din România
Terapeuții români prezenți la eveniment lucrează cu sute de copii cu autism din toata țara, iar workshop-ul este organizat în cadrul proiectului „Consultanță norvegiană în beneficiul copiilor cu autism și terapeuților din România”, derulat de Autism Voice , cu finanțare printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale. „Ne bucuram că putem organiza astfel de evenimente în cadrul cărora terapeuții români să beneficieze de vasta experiență a specialiștilor norvegieni. Rezultatul acestui schimb de experiență va sta la baza demarării de către AUTISM VOICE a unui studiu în ceea ce privește rezultatele terapiei ABA în cazul copiilor cu autism. Studiul pentru implementarea căruia vom obține expertiza din Norvegia va fi unul cu impact pe termen lung, fiind indispensabil pentru recunoașterea profesiei de analist comportamental în România”, a spus Anca Dumitrescu, președintele AUTISM VOICE.
Specialiștii norvegieni vor vizita și centrele AUTISM VOICE unde se aplica terapie ABA asupra a 100 de copii cu tulburari din spectru autist.