S-a descoperit de-a lungul timpului și practicării terapiei ABA, că modelarea video – utilizarea clipurilor sau filmărilor pentru cresterea și îmbunătățirea comportamentelor adecvate – funcționează chiar foarte bine la mulți copii. Această modalitate de învățare a copiilor cu autism se numește Modelare Video. Modelarea Video utilizează TVul pentru faclitarea comportamentelor adecvate și este folosită pentru deprinderi sociale, joacă, activități rutiniere, de fapt, pentru orice comportament pe care doriți să-l schimbați. Sau, mai putem vorbi despre îmbogățirea jocului imaginar, folosirea liftului în mod adecvat sau statul pe canapea.
Cum funcționează Modelarea Video?
Două studii* care s-au făcut în această arie au concluzionat că videourile care arată comportamente adecvate s-au dovedit a fi eficiente în ajutarea copiilor și adolescenților cu autism să învețe diverse deprinderi sociale și de zi cu zi.
“Modelarea Video și modelarea video în care li se prezintă copiilor imagini cu ei înșiși în timp ce întreprind diverse activități, sunt ambele foarte eficiente în atragerea de abilități sociale si funcționale, conform studiilor. În mod adițional, cercetătorii au descoperit și că îmbunătățirile s-au menținut și după ce programul s-a încheiat, și că abilitățile s-au transferat și asupra altor scenario decât cele prezentate”
“Un element cheie al succesului modelării video este că a crescut atenția pe care copilul o acordă în îndeplinirea sarcinilor”, spune Bellini. “Când pui un video, majoritatea copiilor automat își direcționează atenția către sursa video. Și dacă nu ai atenția lor, nu ai nici învățare.”
Cum vă apucați de treabă
De obicei, coordonatorul programului ABA va sugera să faceți o filmare în care să ilustrați o deprindere socială sau una necesară zi de zi. Uneori, terapeuții ABA apar în filmare sau chiar aduc un frate sau o surioară a copilului cu autism, astfel încât aceștia să întreprindă o activitate împreună, în timp ce sunt filmați. Pracica este esențială într-un program de terapie ABA. Sunt și companii care asigură videouri care afișează diferite comportamente sociale sau deprinderi.
Vă recomandăm câteva siteuri:
Bibliografie
*Bellini, S., Akullian, J., & Hopf, A. (2007). Increasing social engagement in young children with autism spectrum disorders using video self-modeling. School Psychology Review, 36, 80-90.
*Bellini, S. & Akullian, J. (2007). A meta-analysis of video modeling and video self-modeling interventions for children and adolescents with autism spectrum disorders. Exceptional Children, 73, 261-284.