Cristian China Birta, antreprenor, blogger, influencer

Dacă sunteți îngrijorați de timpul pe care îl petrec copiii pe telefon sau în social-media și cât de nociv este acest obicei, episodul acesta vă este dedicat. 

În ediția de astăzi a podcastului nostru stăm de vorbă cu Cristian China Birta, blogger, antreprenor și influencer – cum se prezintă de peste 20 ani de când a apărut în blogosfera romanească. În tot acest timp a acumulat o vastă experiență, dar și-a dat seama că viața reală bate social media. 

De cățiva ani  trăiește după un program strict care îl face mai fericit – #După18FărăWeekend, mai exact – după orele 18.00 și în weekend iși petrece timpul alături de familie și prieteni și evită social media.

Cunoscut ca fiind un mucalit autodidact și mereu interesat de cum ar putea lăsa o amprentă pozitivă în jurul său, Cristian este persoana potrivită pentru a răspunde nu doar la întrebări despre social media, care este unul dintre domeniile sale de expertiză, ci și despre parenting, fiind tată a 3 copii cu care are o relație armonioasă. Cum reușește? 

Întrebat cum îi convingem pe copii să folosească mai puțin tableta, telefonul și social media, răspunsul său dezarmant de sincer a fost “Întrebarea este greșită. Mindsetul este greșit. Întrebarea ar trebui să fie: ce pot face eu cu pruncul ăsta în așa fel încât să nu mai stăm locului. “ 

Consideră că atâta timp cât noi, părinții, suntem interesați cu adevărat de ceea ce fac copiii noștri în online, dar le oferim și activități offline, relația părinte – copil nu are decât de câștigat. Mai mult, subliniază că social media este o ușa către un miliard de lucruri noi. Pot fi lucruri bune, sau nu. Iar această diferență se poate sesiza doar prin implicarea părinților, atât în viața copilului lor, dar și în ceea ce consumă el online.

“Pariul nu este să îi interzici, ci să fii prezent în ecosistemul lui.” 

“Dacă nu poate povesti cu tine, ca părinte, cu cine să vorbească? “, a subliniat el.

Cu mult umor și sinceritate, Cristian ne-a vorbit despre moderație, care consideră el că este cheia tuturor problemelor: “Moderație în toate lucrurile, inclusiv în moderație.” 

Social Media este un instrument pe care copilul și-l dorește, iar cu un intrument poți construi ceva util, cu condiția să fie utilizat într-un mod adecvat. 

Întrebat ce recomandări are, bazate pe propria sa experiență de părinte, ne-a povestit despre influențele cărților și psihologiei în rolul său de tată, dar și despre interacțiunile sale cu grupurile de parenting din social media. 

Lasă podcasturile, lasă Youtube. Citește cărți recomandate de un terapeut. Doctor Google nu este soluția.

Și pentru că este un om de marketing, am apelat și la câteva statistici pentru a ne clarifica care este situația dependenței de telefoane și social media. 

Primul lucru pe care îl fac dimineața aproape 60% din români? Își verifică social media. (…) Oprește-te. Nu social media te ține pe telefon, ci tu însuți. Asumă-ți.

Vârsta medie la care copiii încep să utilizeze internetul este de 9 ani.

90% dintre copii sunt prezenţi pe cel puţin o reţea socială, fiind utilizatori de facebook.

43% dintre copii au văzut imagini cu caracter sexual, dintre care 70% spun că le-au văzut pe internet.

29% dintre copii spun că s-a întâmplat să nu mănânce sau să nu doarmă pentru ca au vrut să stea pe internet.

14% dintre părinţi afirmă că folosesc un serviciu care limitează timpul pe care copilul îl petrece pe net.

21% dintre părinţi utilizează programe de control parental.

34% dintre părinţi sunt îngrijoraţi cu privire la ce accesează copilul

lor pe internet.

Mai multe date statistice găsiți aici: https://cristianchinabirta.ro/2013/02/05/chintesenta-zilei-despre-siguranta-copiilor-pe-internet/

Pe Cristian China Birta îl puteți urmări pe pagina sa de Facebook, sau pe orice alt canal de social media. Pasionat de rugby, psihologie și marketing, co-fondator Kooperativa 2.0, scrie cu drag, dar și cu umor, atât despre subiectul mai sus abordat cât și despre cam toate provocările pe care un adult  le poate avea. 

Acest episod este susținut de către NN Romania

Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România

Ascultă episodul actual aici:

Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.

Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.

Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.