//8 afecțiuni care se pot asocia cu autismul

8 afecțiuni care se pot asocia cu autismul

Sunt afecțiuni care nu apar singure și pot fi însoțite și de altele. Spre exemplu, persoanele cu anxietate suferă și de depresie. In termeni medicali, fenomenul se numește comorbiditate.

Persoanele cu autism pot suferi de asemenea de o varietate de alte afecțiuni. Este important ca acestea să fie identificate pentru a putea fi tratate separat de autism. Iată opt dintre cele mai comune astfel de afecțiuni care se asociează cu autismul si manifestarile lor:

1. ADHD

Imptatient Boy with his Family crossing the Road

 

Este prescurtarea de la Deficit de Atentie și Hiperactivitate. Copiii cu ADHD pot avea probleme să fie atenți pentru perioade lungi de timp, se chinuie să stea într-un singur loc, se comportă impulsiv, au probleme la școală și nu pot fi organizați.

2. Anxietatea

Se estimează că peste 40% din persoanele cu autism experimentează anxietate, fie fobie (o teamă irațională de ceva), fie anxietate generalizată (apare frecvent pentru motive diverse), atacuri de panică și anxietate socială (teama de a avea relații sociale).

3. Probleme gastrointestinale

Garçon de 5 ans.
Pot include dureri de stomac, alergii la mâncare, celiachie, etc.

4. Depresie
Tristețea prelungită și lipsa de interes pentru viață sunt două posibile semne ale depresiei. Problema este mai comună printre adolescenții și adulții cu autism.

5. Sindromul Tourette
Este o afecțiune caracterizată de ticuri involuntare, vocale sau fizice.
Iată un filmuleț cu modul în care se manifestă.

6. Epilepsie

EEG
Epilepsia este o altă comorbiditate comună printre cei cu autism. Se manifesta prin crize epileptice, care îmbracă forme diverse. Cele mai familiare pentru mulți dintre noi sunt convulsiile – mușchii se întăresc și dvakotla.com.ua apare confuzia.

7. Tulburări de somn

Innocent Girl In Bedroom Having Sleeplessness Night

Mulți copii cu autism suferă și de probleme cu somnul (insomnie). Asta se întâmplă din mai mult motive: ceasul lor biologic poate fi oprit iar corpul nu își reglează nivelul de melatonină cum ar trebui. La copiii cu autism, apare mai ales anxietate când vine ora de somn.

8. Tulburare de procesare senzorială

boy teenager yells covers his ears closed his eyes on a gray background

Trei din patru copii cu autism suferă și de tulburări senzoriale (au probleme cu simțul tactil, cu auzul, cu văzul sau mirosul). La acești copii, sistemele senzoriale nu mai „lucrează” simultan, nu mai cooperează ca într-o echipă sau unul dintre ele funcționează necorespunzător, ceea ce duce la o tulburare în starea organismului, care afectează comportamentul său. Acesta este tulburarea de integrare senzorială, des întâlnită la copiii cu tulburări de spectru autist.

SURSA: www.theautismsite.com

2018-02-23T12:51:19+00:00