Ajunși la vârsta maturității ne întrebăm uneori despre numărul de cărți pe care le-am citit de-al lungul timpului. Ne aducem aminte de „Cireșarii” sau de „Lorelai”, de „Jules Verne” sau de încurcatele și greoaiele romane ale gimnaziului și liceului. Continuăm cu „Război și Pace” și cu alte romane istorice care ne-au marcat tinerețea. Uităm, fără să vrem, de cărțile care s-au deschis pentru prima dată în fața noastră. Uităm să enumerăm cărțile în care am văzut prima dată animalele sălbatice, domestice sau primele litere ale alfabetului. Sunt cărțile care ne-au arătat cum e lumea dincolo de camera copilului și de îmbrățișarea și protecția mamei.
Cărțile copilăriei sunt cele care ne pun bazele creativității, sunt cele prin care interacționăm pentru prima dată cu lumea neștiută. Copiii aflați în terapie în centrele noastre se bucură de o colecție impresionantă de cărți pentru copii de la LIBRARIE.NET. Cu ajutorul lor copiii care suferă de TSA pot învăța mai ușor, își dezvoltă modul de gândire, povestesc mai cursiv și interacționează mai bine cu alți copii sau cu adulții din jurul lor. Dezvoltarea capacității de învățare cu sprijinul cărților este la fel de importantă pentru orice copil – diagnosticat cu TSA, dar și copilul tipic.
De aceea, LIBRARIE.NET ne-a pus la dispoziție cărți din colecția editurii Lizuka Educativ care cuprind materiale educative care pot fi folosite cu succes la școală: dicționare, teste de limbi străine, cărți de colorat, caiete de scriere, cărți de poezii, precum și cărți de povești, dar și din colecția „Mici și mari” în care sunt incluse volume care răspund celor mai multe întrebări pe care și le pun părinții. Sunt cărți pe care orice părinte și le dorește în bibliotecă.
Iată recomandările noastre:
Poezii-ghicitori cu și despre legume
Frumos ilustrată cartea adună paisprezece poezii vesele care le vor face cunoștință micilor cititori cu minunata lume a legumelor. Credem că este o bună metodă prin care copiii vor începe să iubească legumele și să le accepte mai ușor la masă.
Povești liniștitoare
Să asculte povești spuse cu o voce liniștitoare de către cei care îi iubesc este, în mod firesc, o adevarată plăcere pentru copii. Poveștile îi vor lăsa să fie purtați de imaginație, le vor dezvolta vocabularul și le vor îmbunătăți capacitatea de exprimare… La finalul fiecărei povești sunt propuse sugestii de gândire pentru a crea un spațiu de ascultare și pentru a iniția un dialog cu copiii.
Prietenul meu Pot
În grădiniţă, acasă şi oriunde în altă parte, povestirea poate fi folosită ca modalitate de comunicare a cunoştinţelor, de dezvoltare a vorbirii copiilor şi, mai ales, de modelare a caracterului acestora. Prin conţinutul lor, povestirile lărgesc sfera de cunoaştere a copiilor asigurând un fond de reprezentări vii şi clare. Povestirile familiarizează copiii cu structura limbii, bogăţia formelor gramaticale, cu frumuseţea şi expresivitatea limbii române. Prin mesajele etice transmise, povestirile ajută copiii să discearnă între bine şi rău, îi ajută să îşi formeze reprezentări, deprinderi şi atitudini morale, dezvoltându-le astfel inteligenţa emoţională. Acesta este şi rostul povestirilor cuprinse în cartea „Prietenul meu Pot”. Ascultându-le, copiii vor înţelege că pot fi buni, harnici, curajoşi, sinceri, cinstiţi, recunoscători, altruişti, calităţi care vor face din ei oameni integri.
Ghicitori matematice cu animale simpatice
Ghicitorile cuprinse în această carte se adresează în special preșcolarilor. Dezlegarea acestor ghicitori constituie o modalitate plăcută de consolidare a cunoștințelor matematice specifice vârstei. Cartea poate fi folosită cu succes atât la gradiniță cât și acasă.