Mulți părinți aud termenul ABA și presupun că toate intervențiile sunt la fel. Însă, în realitate, calitatea intervenției poate varia destul de mult.
Unul dintre factorii care contribuie la o intervenție eficientă și de calitate este procesul terapeutic realizat sub îndrumarea unui coordonator și a unui program cu structură clară.
Un program ABA bine făcut = terapie științifică, coordonată, individualizată.
Acest lucru implică:
-
Structură clară
-
Standarde profesionale
-
Supervizare constantă de către un specialist în analiza comportamentală aplicată
-
Evaluări continue (inițiale și periodice)
-
Obiective măsurabile
-
Planuri de intervenție personalizate
-
Generalizarea și menținerea achizițiilor
Terapia fără structură = activități izolate, fără obiective clare sau măsurabile. Ce lipsește dintr-o terapie „fără coordonare”?
-
lipsa unei direcții clare a procesului terapeutic
-
lipsa evaluărilor inițiale/periodice
-
lipsa unui plan individualizat
-
lipsa monitorizării constante a progresului
Astfel că, în programul ABA home based, fiecare copil beneficiază de:
-
Evaluare inițială – e important să cunoaștem nivelul de dezvoltare al copilului (abilitățile stăpânite și cele lipsă) la intrarea în terapie. Acest lucru e necesar pentru a contura un plan de intervenție eficient, bazat pe nevoile copilului.
-
Planul de intervenție personalizat – pe baza evaluării inițiale, coordonatorul realizează un plan de intervenție cu obiective clare pe toate ariile de dezvoltare (limbaj, imitație, autonomie etc.) și metode de lucru detaliate pe fiecare program în parte, astfel încât se creează premisele necesare unui proces de învățare eficient și continuu.
-
Evaluare periodică – reevaluarea abilităților o dată la 6 luni pentru a putea observa progresul în terapie și a aduce modificările necesare.
-
Monitorizare continuă și colectare de date – folosită pentru observarea ritmului de învățare și a posibilelor erori în predare, pentru monitorizarea abilităților însușite.
-
Ședințe de coordonare bilunare – în cadrul acestor ședințe se urmăresc următoarele: evidența itemilor stăpâniți și necesitatea introducerii de noi itemi/programe pentru dezvoltarea de noi abilități, dificultățile de învățare, apariția posibilelor comportamente indezirabile și implementarea intervențiilor specifice pentru diminuarea acestora, necesitatea ajustării și modificării modului de lucru, dificultățile cu care se confruntă părinții zi de zi.
-
Colaborare cu părinții – elementul cheie este o comunicare deschisă.
-
Generalizarea abilităților în mediu natural – este un obiectiv esențial, deoarece adevărata învățare se vede în viața reală, scopul terapiei ABA fiind o mai bună adaptare la mediu și integrarea abilităților în viața de zi cu zi.
-
Terapeuți instruiți și supervizați de coordonatorul echipei – aici vorbim despre ghidarea echipei în timp real, corectarea tehnicilor de lucru, oferirea unui feedback continuu.
ABA HOME BASED înseamnă PROFESIONALISM, CLARITATE, EFICIENȚĂ.
Andra Meteș
Psiholog, consultant ABA
Specialist în cadrul programului de coordonare la domiciliu ABA Home Based