Atunci când un copil – chiar și un copil mic – are un tantrum și devine agresiv, poate prezenta un risc serios pentru el și pentru alții, inclusiv părinți și frați. Copiii furioși – Ce este de făcut?

Nu este neobișnuit ca prichindeii care au probleme să nu reuseasca sa-si coordoneze propriile  emoții si  să-și piardă controlul și să-și îndrume suferința spre parinti, țipând și blestemând, aruncând obiecte periculoase sau lovind și mușcând.

Poate fi o experiență înfricoșătoare și stresantă, atat pentru parinți, cât și pentru cei mici . De obicei, după un asemena episod, majoritatea copiilor se simt destul de prost pentru felul în care s-au comportat.

Este util să înțelegeți întâi că, atunci cand aveti de-a face cu astfel de comportamente, principala soluționare este comunicarea. Un copil care se află într-un tantrum adevărat este extrem de copleșit de sentimentelele care îl încearcă și cel mai probabil nu are abilitatea de a-și gestiona și comunica sentimentele în cel mai adecvat mod posibil.

Modul în care reacționați atunci când un copil șochează are un efect extrem de important pentru felul în care acesta va reuși pe viitor să-și gestioneze astfel de porniri și trăiri. În rândurile ce urmează vă propunem câteva sfaturi pentru a gestiona mai ușor accesele de furie a copiilor

  1. Păstrați-vă calmul. Confruntat cu un copil înfricoșător, este ușor să vă simțiți în afara controlului și să vă găsiți țipând la el. Dar când strigi, ai mai puține șanse să-l atingi. În schimb, îl veți face mai agresiv și mai sfidător. Oricat de greu poate sa fie, dacă puteți rămâne calm și în controlul propriei dumneavoastră emoții, puteți fi un model pentru copilul dumneavoastră și îl puteți învăța să facă același lucru.
  2. Nu dați înapoi . Nu-l încurajați să continue acest comportament, acceptând să-i oferiți ceea ce își dorește doar pentru a înceta criza.
  3. Lăudați un comportament adecvat. Când s-a calmat, lăudați-l pentru orice comportament alternativ celui manifestat anterior. Iar când încearcă să-și exprime sentimentele verbal, calm, sau să încerce să găsească un compromise, lăudați-l pentru acest efort.
  4. Ajutați-l să pună în practică aceste abilitati de rezolvare a problemelor. În momentul în care copilul nu este supărat, este timpul să-l ajuți să încerce să-și comunice sentimentele și să vină cu soluții la conflicte înainte de a se escalada în izbucniri agresive. Puteți să-l întrebați cum se simte și cum crede că ați putea rezolva o problemă.
  5. Time out și sisteme de recompense. Time-out-urile pentru comportamente necorespunzătoare pot funcționa bine la copiii cu vârste sub 7 sau 8 ani. Dacă un copil este prea mare pentru time-out, atunci este timpul sa puneți în practică alte metode cum ar fi contractele comportamentale sau sistemele de tokeni
  6. Evitați sitatiile care pot declansa tantrumurile. Doctorul Vasco Lopes, psiholog clinician, spune că majoritatea copiilor care manifestă aceste comportamente în situații care se repetă au un anumit pattern. Cele mai frecvente se întâmplă atunci când trebuie să se încheie joaca, când nu mai pot să se joace la calculator sau când trebuie să închidă televizorul. O soluție pntru această problemă este să înțelegem că ruperea bruscă a copilului de la o activitate care îi face foarte mare plăcere este adeseori privită ca fiind un factor extrem de puternic. Pentru că majoritatea copiilor nu au maturitatea emoțională necesară pentru a face față acestor situații, este nevoie de o altă abordare. Pregătiți copilul pentru a face față acestor ruperi : “peste 10 minute o să mergem la somn, atunci o să închizi te rog calculatorul”.