Fie că este un copil care și-a aruncat în mod deliberat farfuria de spaghete pe podea sau un copil mai în vârstă, care nu se mai poate opri din a cere încă o poveste înainte de culcare, se pare că copiii noștri provoacă în mod repetat limitele pe care le-am stabilit. Nu este de mirare că atât de mulți părinți se descurajează în ceea ce privește stabilirea – și punerea în aplicare – a limitelor și chiar pun la îndoială dacă merită efortul.

Dar structura și regulile nu numai că ușurează creșterea copiilor, ci sunt esențiale. Încercarea de a crește un copil responsabil, cooperativ, fără limite adecvate vârstei, este ca și cum ați încerca să creșteți un pește de aur în afara acvariului. Departe de a spulbera spiritul, regulile sunt necesare pentru ca copiii să înflorească:

  • Ele pregătesc copiii pentru lumea reală. Limitele oferă un cadru astfel încât copilul dumneavoastră să înțeleagă ce se așteaptă de la el și ce se va întâmpla dacă nu se conformează. Având în vedere așteptările familiei, cum ar fi „nu trebuie să lovești” sau „jucăriile trebuie să fie strânse înainte de culcare”, și apoi impunerea unor consecințe dacă el încalcă regulile, îl va ajuta să se adapteze mai bine situațiilor noi.
  • Regulile îi învață pe copii cum să socializeze. Unele reguli sunt doar maniere de bază – de a spune „te rog” după ce a făcut o cerere, de a spune „scuzați-mă” înainte de a întrerupe. Dacă faceți o politică de folosire a cuvintelor politicoase la domiciliu, copilul dumneavoastră nu numai că va fi o prezență plăcută, dar va învăța și căi potrivite pentru a obține ceea ce dorește.
  • Ele oferă un sentiment de ordine. Anumite reguli ajută un copil să prezică ce va urma, cum ar fi „Spăla-ți mâinile înainte de a mânca” sau „Ține-mă de mână când traversăm strada”. Chiar și copiii mici tind să coopereze mai bine atunci când știu ce le este cerut și asta îi ajută să câștige un sentiment de apartenență.
  • Îi fac pe copii să se simtă competenți. Limitele clare tind să reducă eforturile de luptă, deoarece copiii nu trebuie să vă testeze în mod constant pentru a descoperi unde sunt limitele. Acest lucru nu înseamnă că copiii dumneavoastră nu vă vor testa vreodată; înseamnă că, după a cincea oară, își vor da seama că nu îi va duce nicăieri. Micutul tău va înțelege ce dorești dacă spui regulile tale într-un mod pozitiv(„Poți să mănânci doar în bucătărie sau în sufragerie”). În mod similar, întărirea comportamentului său dorit îl încurajează să coopereze și mai mult („Îți mulțumesc că ești atent în timp ce vorbesc”).
  • Regulile îi liniștesc pe copii. Indiferent cât de des se comportă copiii ca și cum ar vrea să fie în control, prea multă putere este înfricoșătoare. Ei știu intuitiv că au nevoie de un adult pentru a fi responsabili și ei se bazează pe părinții lor pentru a-și ghida comportamentul.

Când preșcolarul tău iese din cameră în mod repetat înainte de culcare, este nevoie să treceți la o acțiune decisivă, în loc să dați avertismente cu jumătate de inimă care nu au nicio greutate. Este mai bine să îl întorci calm de fiecare dată în timp ce îi prezinți.

Articol oferit de Robertina Ciobanu