Stresul afectează pe toată lumea, în momente și moduri diferite. Iată un ghid pentru gestionarea stresului.

Ce este stresul?

Stresul este reacția corpului la o schimbare care necesită o ajustare fizică, mentală sau emoțională și poate fi împărțită în trei categorii:

  1. Stresul acut – cunoscut și sub numele de răspuns „luptă sau fugă”. Aceasta este reacția imediată a corpului nostru la orice tip de amenințare percepută și poate fi destul de intensă. Exemple de stres acut ar putea fi prima zi la un nou loc de muncă sau prezentarea unui discurs.
  2. Stres acut episodic – apare atunci când cineva are frecvent crize de stres acut. Acești oameni ar putea să se grăbească în mod constant și să facă deseori eforturi peste limită, de exemplu, stresul elevului în clasa a 12-a, care este supus evaluărilor şi examenelor.
  3. Stresul cronic – acest răspuns la stres este mai subtil și tinde să fie de durată, senzația de stres fiind experimentată de-a lungul mai multor săptămâni sau luni, deoarece factorii care contribuie la stres continuă să se acumuleze.

Ce se întâmplă când suntem stresați?

Comportamentul nostru este parte a unui proces influențat de o mulțime de factori. Tinde să funcționeze astfel:

  1. Aveți un răspuns gândit, de ex. „Nu vreau să fac acest lucru.”
  2. Aveți un răspuns emoțional (care este informat de răspunsul dvs. de gândire), de ex. „Sunt neliniștit/ă.”
  3. Atât gândurile, cât și emoțiile, determină reacția sau răspunsul comportamental, de ex. „Evit să fac asta”.

Dacă suntem stresați, suntem mai predispuși să experimentăm gânduri și emoții negative, ceea ce duce la comportamente care ar putea fi mai reactive sau ezitante. Deoarece aceste răspunsuri pot avea un impact asupra sănătății, fericirii și calității vieții noastre, este important să gestionăm stresul.

Ce cauzează stresul?

Factorii externi de stres sunt factori din jurul vostru (care vă depășesc puterea de control) care au capacitatea de a influența nivelul de stres al dumneavoastră și al copilului dvs.

Unii dintre acești factori de stres ar putea include:

  • Schimbări majore de viață – definite ca orice lucru care vă poate afecta viața într-un mod semnificativ și poate fi planificat sau neplanificat. Acestea pot fi pozitive, cum ar fi căsătoria, cumpărarea primei case sau nașterea unui copil. De asemenea, acestea pot fi negative, cum ar fi moartea subită a unei persoane dragi.
  • Evenimente imprevizibile – acestea sunt evenimente care ne pot lua prin surprindere deoarece sunt neplanificate. Acestea ar putea include creșterea bruscă a chiriei sau dacă un membru al familiei îşi pierde locul de muncă.
  • Responsabilitățile familiale – sunt reprezentate de necesitatea de a îngriji pe cineva care nu poată avea grijă de el/ea însuși/însăși, din diferite motive. Ar putea include îngrijirea unui bunic sau participarea la evenimente de familie.
  • Presiunea socială – acestea sunt presiuni care vin odată cu a fi în preajma altor oameni și pot include lucruri precum presiunea colegilor, întâlnirile cu oameni noi, relațiile cu familia sau întâlnirile amoroase.
  • Presiunea muncii / școlii – orice presiune experimentată în legătură cu munca dvs. și poate include o sarcină de muncă complicată, lipsa echilibrului muncă/viață sau termene limită.

De unde știu dacă copilul meu este stresat?

Stresul poate fi uneori greu de identificat. Iată câteva „indicii” care ar putea să vă anunțe că copilul dvs. este stresat:

  • Semne comportamentale – retragerea, indecizia, inflexibilitatea sau iritabilitatea.
  • Semne fizice – dureri de cap, greață, probleme digestive, probleme de somn sau palpitații cardiace.
  • Semne emoționale – sentimente noi, diferite sau de lungă durată, cum ar fi anxietatea, frica, furia, tristețea sau frustrarea.
  • Alte semne – uneori copilul pare „pierdut”, dar într-un fel care vă scapă printre degete – aveți încredere în intuiția dvs.

Cum să gestionezi stresul:

  • Înțelegerea faptului că stresul a devenit o problemă – primul pas în gestionarea stresului este realizarea faptului că este o problemă și stabilirea unei legături între semnele emoționale, comportamentale și fizice. După ce ați înțeles legătura dintre ele, puteți găsi strategii pentru a gestiona sau a reduce stresul.
  • Cereți ajutor – contactați o echipă de susținere, cum ar fi consultarea unui medic de familie sau contactarea unui consilier.
  • Practicați auto-îngrijirea / atenția către sine – îngrijirea proprie este diferită pentru toată lumea și poate include exerciții fizice, citirea unei cărți, somnul sau chiar angajarea într-o tehnică de meditație. Puteți să modelați această tehnică pentru copilul dvs. sau să vă angajați în activități de auto-îngrijire care sunt reciproc avantajoase.
  • Reevaluați angajamentele – „preocuparea” poate provoca sau contribui la stres. Uneori, reevaluarea programului vă poate permite mai mult timp pentru odihnă și pentru a vă încărca bateriile.
  • Vorbiți cu alți oameni – petrecerea unui timp de calitate cu familia, prietenii sau alte persoane importante poate ajuta la reducerea stresului.
  • Păstrați-vă perspectiva – nimeni nu este perfect și cu toții avem momente în viața noastră în care suntem mai mult sau mai puțin stresați. Uneori ar putea fi util să „trăiești clipa”, de ex. luând o pauză de la stres distrându-vă împreună cu alții. Alteori, ar putea fi important să vă concentrați asupra „perspectivei”, cum ar fi să trăiți cu un anumit disconfort în timp ce casa dvs. este renovată (știind că disconfortul pe termen scurt va merita pe termen lung).

ABA Next Step, ședințe de psihoterapie adaptate copiilor și adolescenților cu tulburări de spectru autist, este ghidul lui personal care-l va ajuta să înțeleagă cum să socializeze și să comunice mai eficient, cum să ia decizii, cum să-și modeleze comportamentele care nu-l ajută.

Mai multe detalii în acest link.

Sursa articol: https://kidshelpline.com.au/parents/issues/coping-family-stress