Curs video gratuit și accesibil

Informații esențiale pentru părinții copiilor cu autism

Pașii pe care îi parcurgem atunci când începem terapia

Anca Dumitrescu, psiholog, BCBA

De la aflarea diagnosticului, până la începerea unui program de terapie adecvat nevoilor copilului, majoritatea părinților nu știu cui să adreseze întrebările pe care le au, încearcă să găsească cele mai bune informații și recomandări, dar nu știu de unde.

Nu este deloc ușor să înțelegi ce anume ai făcut pentru copilul tău dacă nu ești specialist în domeniu sau dacă nu cunoști prea multe despre autism. Prezentarea te poate ajuta să înțelegi nu doar pașii și etapele pe care le parcurgem – diagnostic, evaluare, terapie, ci și detalii despre programul de terapie și modul în care coordonatorul intervenției te poate ghida în tot acest proces.

Abilități sociale la adolescenții cu TSA

Ana Bogdan, psiholog, consultant ABA

Dezvoltarea sociala a adolescenților cu autism este un proces de durată ce presupune dobândirea unor competențe cognitive, emoționale și sociale. Adolescentii cu tsa au  nevoie de metode de gestionare a situațiilor, de suport emoțional, dezvoltarea autocontrolului. În acest video sunt prezentate metodele si strategiile pentru dezvoltarea abilitatilor sociale: suportul vizual, scenariile sociale, abilitatile de comunicare.

Activități de grup

Ileana Constantinescu, psiholog, BCBA

Activitatile si jocurile de grup au un rol esential in dezvoltarea copiilor. Pentru a ne asigura ca le putem oferi copiilor o experienta distractiva si educativa pe parcursul participarii la grupuri de socializare, integrarii in colectivitate sau in timpul participarii la evenimente sociale din comunitate, este important sa evaluam si planificam urmatoarele aspecte:

  • Ce dificultati pot aparea intr-un context de grup?
  • Ce abilitati pot preda pentru a facilita integrarea copilului?
  • Cum pot adapta mediul la nevoile copiilor neurodivergenti?
  • Ce strategii pot integra in timpul activitatilor de grup?

Dezvoltarea limbajului. Abilitatea de a cere.

Raluca Anghel, psiholog, BCBA

Cea mai importantă formă de limbaj este reprezentată de abilitatea de a cere. Satisfacerea nevoilor este esențială pentru orice persoană, dezvoltarea cererilor devenind astfel abilitate prioritară în terapie.

Prezentarea te poate ajuta să înțelegi cum acționează componentele motivației asupra cererilor, tipurile de cereri pe care trebuie să le predai, precum și pașii din predare.

Cum arată o ședință de terapie ABA?

Alexandra Pietrăreanu, psiholog, BCBA

Ședințele ABA arată diferit în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil, însă există câteva elemente cheie, care nu lipsesc niciodată. Aceste elemente îl determină pe cel mic să fugă spre terapeut și nu de terapeut. Urmărind videoclipul, puteți afla despre predarea structurată și incidentală și, de asemenea, puteți observa în imagini idei de recompense, jocuri și modalități de predare a abilităților academice prin joc, care au fost primite cu entuziasm de copiii din centrele noastre.

În plus, sunt menționate principalele obiective întâlnite în general în planul de intervenție ABA. În încheiere se vorbește despre cum NU ar trebui să arate o ședință, despre libertatea copilului de a face alegeri și de a refuza activități.

Predarea prin încercări distincte (DTT)

Iulia Bucur, psiholog, BCBA

Pentru a explica foarte simplu ce este Discrete Trial Teaching (DTT) trebuie să înțelegem că toți copiii pot învăța ceva nou, dar că o pot face în două feluri distincte.

  • Prin repetări succesive, în mod structurat
  • Prin simpla expunere naturală la acel lucru

Beneficiul major al DTT este faptul că structurează învățarea de la simplu spre complex și are o structură clară, pe care copiii o pot urmări cu ușurință. În prezentarea DTT veți afla atât despre beneficii, cât și despre dezavantaje, analizând toate elementele componente ale acestui tip de predare.

Evaluarea EDU – ABA

Delia Popa, BCBA

Atunci când ne îngrijorează ceva în legătură cu evoluția copilului nostru, este important să nu ezităm să apelăm la medic și la specialiști care ne pot ajută să identificăm dacă este vorba despre o situație normală în dezvoltare sau dacă va fi nevoie de o intervenție anume. Aflăm în acest video care sunt principalele motive pentru care putem alege o evaluare de abilități precum EDU-ABA.
Parcurgem împreună categoriile de abilități cuprinse în această evaluare, care sunt comportamentele observate și cum putem include toate aceste informații în planurile de intervenție personalizată a copiilor

Invățarea incidentală

Laura Ciobanu, psiholog, BCBA

Cea mai importantă caracteristică a învățării incidentale este că toate interacțiunile trebuie inițiate de către copil. Dar acest lucru poate părea dificil la copilul cu autism, particularitățile diagnosticului indicând lipsa motivației în interacțiunea socială.

Practic, acesta a fost motivul pentru care a fost concepută învățarea incidentală: să crească abilitățile de inițiere ale copiilor, pornind de la oportunitățile naturale, care-l motivează pe copii. Dacă în DTT elementul motivator (întăritorul) apare după comportament, în cazul învățării incidentale, motivația este element antecedent. Adică ea declanșează comportamentul, nu cerința noastră.

Prezentarea te poate ajuta să înțelegi ce este învățarea incidentală și care sunt beneficiile acesteia, care sunt pașii pe care-i urmărește un terapeut și cum arată practic, prin exemple de predare.

Joint Attention

Roxana Timofte, psiholog, Consultant ABA

Atentia impartasita este una dintre primele forme de comunicare ale copiilor mici. Introducerea acesteia in planul de interventie va eficientiza modul de predare și va duce la o mai bună colaborare cu copilul, la o adaptare mai bună la mediu și la o mai bună relaționare cu cei din jur.

Pregătirea pentru grădiniță

Andreea Cosmaciuc, psihoterapeut, Consultant ABA

Grădinița este unul dintre mediile extrem de importante în etapele de dezvoltare a copiilor, fiind un mediu ideal pentru dezvoltarea abilităților cognitive, contribuind la dezvoltarea socială și emoțională a copiilor, reprezentând un mediu sigur pentru explorare, sprijinind tranziția către școală. Pregătirea copiilor cu autism pentru grădiniță are mai mult succes atunci când se folosesc abordări individualizate adaptate abilităților și nevoilor copilului.

Copiii cu autism reușesc să se integreze în anii preșcolari, atunci când dezvoltă mai multă conștientizare a mediului înconjurător, înțeleg cum să urmeze instrucțiunile la un nivel de bază și se simt pregătiți să înțeleagă, să primească informații noi.

În pregătirea lor pentru integrarea într-un colectiv, cum este grădinița, abilitățile sociale sunt în special cele de care suntem interesați să le dezvoltăm și care vor ajuta în aceasta călătorie.

Rutine

Delia Popa, BCBA

Că părinte, știi cât este de important să continui intervenția ABA pe tot parcursul zilei. În acest material, clarificăm împreună cum poți folosi rutinele zilnice pentru a crea oportunități de învățare pentru cel mic. Veți află beneficiile acestui mod natural de predare, veți află câteva exemple de lucru și recomandări care să va ajute să le puneți în practică.

Dacă aveți nevoie de ajutor, specialiștii Autism Voice vă stau la dispoziție.

Ne puteți contacta la numărul de telefon:0756 678 219

Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre cum vă puteți ajuta copilul, vă așteptăm și la cursurile pe care le organizăm. Detalii  aici: abamasters.ro/cursuri/