“Ce-l face pe om galantom? Generozitatea! Omul bun, darnic și implicat este un galantom. Dacă ai ajuns aici, cu siguranță ești și tu unul.”

Așa te întâmpină platforma Galantom, unul dintre cele mai altruiste proiecte din țara noastră, un aliat al ong-urilor, dar și al celor care vor să facă o faptă bună.

Înființată acum 10 ani, Galantom.ro – platforma de fundraising peer-to-peer inițiată de Asociația OneKind și Asociația People for Sport, a strâns până acum 23.000.000 lei destinați cauzelor în care utilizatorii săi cred. 

Anul trecut, prin aceasta au fost sprijinite cu donații 230 de organizații non-profit, menite să vină în sprijinul comunității prin 2.819 pagini de fundraising, iar cea mai mare donație făcută pe platformă a fost de 33.000 de lei.

Acestea sunt cifre, dar în spatele lor este povestea unui proiect care unește oamenii printr-un scop comun: acela de a face bine necondiționat. 

Astăzi stăm de vorbă cu Gabi Solomon, co-fondator al acestei platformei care de-a lungul existenței sale a schimbat vieți. Atât pentru cei susținuți prin donații, cât și pentru cei care și-au asumat rolul de purtători de cuvânt ai cauzelor în care cred. 

Tată a două fetițe minunate, ultramaratonist, Gabi susține că de noi, părinții, depinde viitorul lumii în care vor crește copiii noștri. 

Fie că ai auzit de Galantom, sau ești deja utilizator pasionat, acest episod este unul pe care nu îl poți rata. 

“Oamenii sunt generoși, important este să găsim contextul și cauza care ne inspiră. Dar pentru a ne alătura acestor cauze este nevoie să avem și un instrument adecvat. Partea frumoasă a generozităţii este că poate fi practicată de oricine.”, ne spune Gabi atunci când îl întrebăm cum a luat naștere ideea. 

A dona dezvoltă comunitatea, leagă prietenii și chiar creează noi conexiuni. 

În plus, este un mod prin care te dezvolți, îți depășești limitele. Deseori cei care fac fundraising au vorbit despre faptul că au fost nevoiți să-și învingă frica de a cere ajutor, de a discuta deschis despre bani, un subiect care nu este ușor de abordat. 

Cum putem să ne implicăm? Este Galantom doar despre alergare sau sport? 

Cel mai popular instrument de fundraising de pe Galantom.ro este dăruirea zilei de naștere, cu 41% din valoarea totală a donațiilor, în timp ce participarea la evenimente sportive în numele unei cauze s-a situat pe locul doi, cu 23% din valoarea totală a donațiilor. Restul sunt diferite metode inedite și distractive – Moș Crăciun Galantom, provocări, idei care mai de care mai năstrușnice care au făcut ca obiceiul de a strânge fonduri, dar și acela de a dona să fie o bucurie și un mod de viață. 

Contează cei 500 de lei pe care îi pot strânge eu?, suntem deseori întrebați. 

La această întrebare Gabi ne-a răspuns simplu: “Trăim într-o comunitate. Ține de noi să schimbăm chiar și o mică părticică.

Orice ONG are nevoie de susținere civilă pentru a aduce rezultatele scontate. 

Și asta arată că tu, fundraiserul, ești conectat la lumea care te înconjoară și te implici în a construi, alături de comunitatea ta, o societate în care putem să ne creștem copiii.”

În final, l-am rugat să ofere un sfat celor care vor să devină galantomi. Ne-a oferit cel mai simplu și realist sfat : fă primul pas. 

  • Vă invităm să faceți și voi primul pas astăzi și să ne ajutați să împărtășim acest mesaj cu cât mai mulți oameni. 
  • Pe Gabi îl vei regăsi în alergare sau pe munte, iar când este în oraș, poartă pălăria tehnică la multe dintre cursele de alergare din România. Dacă vrei să îi strângi mana, îl poți întâlni și la Semimaratonul Gerar, prima cursă de alergare a anului . 

Vrei să fii primul care află când publicăm episoade noi? 

Abonează-te la newsletter-ul săptămânal aici: https://autismvoice.substack.com/

Acest nou episod, moderat cu drag de Nicoleta Mariana Orlea și susținut de 𝐍𝐍 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚.