Sfaturi pentru părinții copiilor cu autism

În cartea “The Autism Revolution: Whole-Body strategies for Making Life All It Can Be”, Harvard si Dr. Martha Herbert oferă parinților care au un copil cu autism sfaturi pentru a îl ajuta.

Caută ce este mai bun!

Nu iți defini copilul în funcție de problema sa  – ei cresc trecând printr-o cascadă de probleme, provocari pe care le puteți aborda împreună, cu grijă și în mod deliberat. Nu iți face un scop din “normalitate”. Persoanele cu autism pot avea o creativitate și o intuiție extraordinare, iar obiectivul tău ar trebui să fie acela de a-ti încuraja copilul să se bucure de punctele sale forte și de a le consolida pe cele vulnerabile.

Conștientizeaza ceea ce poți controla și ceea ce nu poți controla

Setul de gene cu care ne naștem este cel pe care îl vom avea toată viața, însă nu înseamnă că viitorul nostru este precis. Puterea genelor este modelată de mediul în care trăim. Așadar, obiectivul tău ar trebui să fie acela de a crea un mediu suportiv -pentru tine și pentru copilul tău.

Susține si repara celulele

Tot ceea ce facem se bazează pe celulele noastre. Modul în care acționăm este afectat de sănătatea celulară. Problemele celulare creează latență; hrănindu-le bine, ele pot deveni mult mai energice si eficiente.

Relaxează-te!

Amintește-ți ultima oară când ai petrecut o zi întreaga într-un magazin aglomerat sau într-un parc de distractii. Probabil ai fost epuizat cand ai ajuns acasă. Creierul persoanelor cu autism poate simți acel haos si epuizare tot timpul. Întelegând modalitatea in care creierul copilului functionează și luând măsurile potrivite, vei face lumea ta și pe cea a copilului tău mai ușor de gestionat.

Intra în lumea copilului tău!

Caută motivele ascunse ale comportamenelor copilului. Comportamentele bizare sau provocatoare reprezintă de obicei un semn că ceva nu este perceput corect. Incercă să “decodezi” mesajele copilului tău și să comunici cu el într-un mod inteligibil. Fără prejudecăți, învață că lucrurile care pentru tine sunt simple,  vin pas cu pas pentru persoanele cu autism. Dacă vei intra în lumea lor, ei vor simți iubirea neconditionată , se vor simți în siguranță și vor înflori mai ușor.

Fă lucrurile pentru tine, pentru familia și lumea ta!

Învață să privești autismul ca pe un lucru ce se dezvoltă, nu ca pe un lucru destinat. Aceasta viziune îți poate oferi strategii pentru a face față provocarilor. Provocările la care te poate supune un copil cu autism îți pot da un impuls puternic pentru a sprijini întreaga familie, viitorul copilului și întregul mediu.

Articol oferit de Andra Tabără, Psiholog, Consultant ABA

Sursa: www.todaysparent.com