Perioada concediului este un moment pentru relaxare, distracție și călătorii. Pentru copiii cu autism, vacanțele  aduc  elemente noi ce pot reprezenta o provocare pentru familie.  Pentru micuții care au dificultăți de adaptare la schimbările de rutină și program, zilele de vacanță pot deveni opusul relaxării și al distracției. Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi practice care vă pot ajuta să mențineți o atmosferă plăcută în perioada vacanței, fie că alegeți să călătoriți sau să rămâneți acasă.

  1. Respectați programul de somn și de masă

Deși poate fi tentant să-i lăsăm pe copii să doarmă mai mult dimineața sau să decalam ora de culcare seara, acest lucru poate avea un impact negativ. Păstrarea aceluiași program îi poate asigura un confort copilului și îl poate face mai cooperant, pe termen lung.

  1. Folosiți orarele vizuale

Copiii care devin anxioși în perioadele de tranziție se liniștesc mai ușor dacă le oferim puțină predictibilitate în rutina lor. Orarele vizuale care prezintă activitățile ce urmează să se întâmple pe parcursul zilei (de exemplu:  la ora 8:00 ne trezim, ne spălăm, mâncăm, la ora 10:00 mergem la piscină, etc.) pot reduce apariția crizelor comportamentale. Orarul vizual trebuie să fie adaptat nivelului de dezvoltare a copilului, astfel putem folosi imagini simple care să descrie activitățile sau îl putem scrie, în cazul în care micuțul știe să citească.

  1. Oferiți-le alegeri pentru petrecerea timpului liber

Mulți copii au comportamente inadecvate în timpul vacanței deoarece nu știu ce să facă cu timpul liber pe care îl au la dispoziție. Ajutați-i să se angajeze într-o activitate, oferindu-le câteva posibilități: “Poti să faci un puzzle sau poți să colorezi. Alege!”. O astfel de abordare elimină anxietatea.

  1. Mențineți sau creați un sistem de reguli comportamentale

La grădiniță și în ședințele de terapie, copiii sunt învățați să respecte un set de reguli simple (de exemplu: strâng jucăriile, cer frumos atunci când vreau ceva, etc). Stabilirea unor limite și  reguli  în timpul vacanțelor  îi ajută pe cei mici să știe ce se așteaptă de la ei.

  1. Folosiți întărirea pozitivă

Cu siguranță aveți câteva activități distractive și interesante planificate pentru zilele de concediu. Folosiți-le că recompensă pentru comportamentele dezirabile. Stabiliți criterii pentru a merge la activitățile distractive. De exemplu “Mai întâi vom face cumpărăturile și vreau să mergi frumos și să vorbești încet în magazin. Apoi putem merge la cinema!”.

Recompensele nu trebuie să fie ceva ieșit comun, o înghețată sau un set de stikere cu personajul preferat pot face minuni.

  1. Pregătiți-l pe cel mic înainte de a-l expune la o activitate nouă

Atunci când plănuiți să călătoriți într-un loc nou, prezentați-i celui mic înainte poze sau videoclipuri cu locația pe care urmează să o vizitați. Poveștile sociale pot fi de folos pentru prezentarea eventualelor situații dificile ce pot apărea într-o situație nouă. Poze cu hotelul la care veți sta, muzeele pe care le veți vizita sau chiar meniul restaurantului la care veți lua masa pot reduce anxietatea provocată de astfel de situații.

  1. Luați cu voi jucăriile și activitățile preferate

Jucăriile și activitățile preferate îl pot ajuta pe cel mic să se adapteze mai ușor la un mediu nou și pot reduce apariția comportamentelor inadecvate. Dacă aveți un copil cu probleme senzoriale atunci păturica preferată, ursulețul cu care doarme sau gustările preferate vor aduce mai multă liniște în timpul călătoriilor.

  1. Experimentați o noapte la hotel înainte de concediu

Atunci când plănuiți să călătoriți și să stați la un hotel, v-ar putea ajuta să stați înainte o noapte la un hotel din orașul dumneavoastră pentru a ști la ce să vă așteptați. Expunerea la o noapte petrecută într-un loc nou poate aduce comportamente pe care nu le-ați mai văzut la copilul dumneavoastră. Știind aceste lucruri din timp, vă puteți face un plan despre eventualele strategii pe care le-ați putea aplica în concediu.

  1. Fiți pregătiți pentru comportamente dificile

Chiar și cu cele mai bune planuri și strategii , este posibil să observați o regresie sau un număr mare de comportamente inadecvate în perioada vacanței. Nu vă învinuiți pentru că nu ați reușit să gestionați perfect această tranziție. Rămâneți calmi și fermi în aplicarea planului. Uneori copiii au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta.

  1.   Planificați timp pentru dumneavoastră

În timpul concediului este extrem de important să vă planificați timp de relaxare doar pentru dumneavoastră. O ieșire doar cu soțul sau cu prietenii vă poate oferi o dispoziție mai bună, iar bunăstarea dumneavoastră  este esențială pentru a vă îngriji copilul cât mai bine!

 

Raluca Anghel,

Psiholog AUTISM VOICE, Consultant ABA