Copiii cu tulburare de neurodezvoltare au nevoie mai întâi să învețe identificarea și recunoșterea propriilor emoții. Prin ședințele de psihoterapie, explorează emoții diferite pe care le au în contexte variate. Acest lucru se realizează prin îmbinarea modului ludic cu cel structurat, bazat pe expunere, discuții, găsirea soluțiilor.

Este absolut normal să avem sentimente pozitive și negative. Când un copil spune,, Lasă-mă în pace! ” pe o voce ridicată și imperativă, încercam să evităm formulările ,,De ce ridici vocea? Ești furios?”.

De aceea, adulții au rolul de a valida emoțiile copiilor, dar în același timp să le lase libertatea de a se confrunta cu aceasta emoție prin exteriorizarea într-o manieră adecvată ,,Te înțeleg că vrei să fi lăsat în pace și te simți furios. Când vrei să vorbim…..eu te ascult, sunt aici”.

Furia este o emoție pe care o experimentăm cu toții la un moment dat. Copii se confruntă adesea cu această emoție, iar în cazul celor cu tulburare de neurodezvoltare duce la intensificarea comportamentelor inadecvate și autostimulărilor. În aceste situații, copiii cu tulburare de neurodezvoltare primesc atenție din partea celor din jur, iar în consecință devin și mai furioși și apar comportamentele violente.

De exemplu: Mihai este furios pentru că fratele cel mic îi ia mașina. În momentul în care fratele ia mașina, Mihai țipă, aruncă obiectele care sunt în jurul lui, lovește persoanele din apropiere. Având aceste comportamente inadecvate, părinții îi oferă atenția de care el are nevoie ,,Nu te-ai comportat frumos! Tu ești mai mare, trebuie să înțelegi!”.

În momentul în care adultul validează emoția copilului, se va oferi un model de comportament adecvat ,, Te înțeleg că ești furios…. sunt aici să vorbim despre această emoție pe care o simți, cum o poți exprima într-un mod pozitiv, fără a răni pe cei din jur”. La copiii cu tulburare de neurodezvoltare este nevoie ca aceste discuții să se realizeze cu ajutorul suportului vizual, care se va retrage treptat.

Soluțiile sunt prezentate pas cu pas, în sesiunile individuale, cu ajutorul poveștilor terapeutice, joc de rol, expunerea la situații și contexte variate.

Cu ajutorul recunoașterii și validării emoțiilor din partea adulților, copiii cu tulburare de neurodezvoltare vor învăța să găsească soluțiile cele mai bune pentru sine cât și pentru o socializare optimă cu cei din jur.

În cadrul Autism Voice am dezvoltat programul ABA Next Step Online (ședințe de psihoterapie adaptate copiilor și adolescenților cu TSA). Programările se fac la numărul de telefon: 0756 678 219, iar mai multe informații pot fi citite aici.