“Ne trăim viața de ambele părți ale iertării.” – Zenobia Niculiță
În munca noastră, deseori întâlnim părinți care se simt vinovați de ceea ce trăiesc copiii lor, profesioniști care se simt vinovați că nu au putut să ajute mai mult și, din păcate, chiar și copii care se simt vinovați de emoțiile părinților.
Am discutat cu invitata noastră, Zenobia Niculiță despre ce este acest sentiment pe care atât de des îl confundăm cu frustrarea sau rușinea, cât și despre cum poate acesta să ne fie benefic.
Zenobia Niculiță este psiholog, psihoterapeut și formator, specializat în psihoterapia și educația familiei. A început să lucreze în mediul academic acum mai bine de 15 ani și încă preda cursuri de psihologie studenților care urmează să devină profesori sau asistenți sociali.
Este sănătos să ne simțim vinovați sau ar trebui să ne luptăm cu această emoție? Vinovăția este un sentiment deseori neînțeles, confundat cu rușinea. Care este diferența dintre rușine și vinovăție și de ce le confundăm atât de ușor?
Care sunt consecințele pe termen lung ale rușinării și învinovățirii copilului?
Cum suntem noi, adulții, afectați de această trăire? Cum putem să o gestionăm?
În final, Zenobia ne explică că vinovăția poate duce la responsabilizare, reparație și conexiune. În antiteză, rușinea este strâns legată de respingere, de dorința de a (ne) ascunde și poate duce chiar la atac, ca formă de apărare.
De la a fi responsabil de ceva care nu a mers cum mi-aș fi dorit, la a gândi că sunt vinovat este doar un pas.
Va invităm să urmăriți acest episod și să îl împărtășiți cu cei cărora considerați că le poate aduce claritate și ajutor.
Nu uitați că ne puteți scrie oricând pe canalele noastre:
Facebook, Instagram sau Youtube.
Acest episod este susținut de către NN Romania.
Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România.
Ascultă episodul actual aici:
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.
Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.
Știai că în noiembrie am deschis primul centru multifuncțional de cercetare și terapie pentru adolescenți și adulți din România?
Vino să ne cunoști aici: https://institut.autismvoice.ro