Anca Dumitrescu, primul specialist BCBA din România și președinte AUTISM VOICE, ți-a pregătit un articol complet care cuprinde motivele pentru a deveni analist comportamental.

1. Vei înțelege comportamentul uman.

ABA nu este doar o profesie – este ceva ce mă pasionează și o știință în care cred. Dacă mai mulți oameni ar cunoaște pricipiile de bază ale comportamentului uman,ar avea vieți mai liniștite și fără stres.

2. Ce faci în calitate de consultant ABA este extraordinar.

Ceea ce faci marcheaza pozitiv nu doar viața unui copil, ci și viața familiei, vecinilor, comunității etc. Poți ajuta oamenii în timp real, ai posibilitatea să vezi cu adevărat consecințele imediate ale efortului tău. Interacțiunile familiei se îmbunătățesc, nivelul de stres se diminuează, iar părinții se simt împuterniciți în timp ce învață strategii și tehnici ABA.

3. Îi vei învăța pe alții lucruri pe care le vor putea folosi pentru tot restul vieții lor.

Impresionant, nu? Acel băiețel de 2 ani pe care l-ai învățat să ceară ce își dorește, va ști să facă asta pentru tot restul vieții… și ai avut o mică parte în asta.

Imaginează-ți că lucrezi cu un copil timp de câteva luni pentru a-l face să spună cuvântul ”apa” și apoi ajunge, în cele din urmă, la un punct în care vorbește fără întrerupere. Te face să simți că ai câștigat la loterie.

4. Una dintre cele mai mari ”întăriri” din carieră este aceea că am avut o contribuție în transformarea unui copil care țipa încontinuu și nu putea comunica în niciun fel cu cei din jur, într-un copil fericit și calm, care își poate comunica dorințele și nevoile.

5. Nu vei avea două zile la fel.

Fiecare copil este unic și vei fi provocat zi de zi să găsești soluțiile potrivite pentru dezvoltarea fiecărui copil în parte. Vei lucra cu copii adorabili și interesanți. Autismul afectează fiecare copil în mod diferit și, cu cât lucrezi cu mai mulți copii, cu atât afli mai multe despre numeroasele aspecte ale autismului.

6. Vei deveni un „om de știință”.

Dacă te pasionează teoriile dezvoltării, Skinner, colectarea de date, analiza de date, statistica și alte domenii similare, atunci ABA este domeniul potrivit. De fiecare dată când este nevoie să fac un plan pentru a modifica un comportament, trebuie să observ și să definesc comportamentul, să măsor comportamentul, să creez o ipoteză pentru a explica acel comportament, să identific variabilele, să implementez intervenția și să evaluez succesul intervenției.

7. Odată ce ai învățat cum să modifici comportamentul, atunci ești echipat cu instrumentele de modificare a comportamentului cuiva, evident nu în orice context. Da, asta înseamnă că-l poți face pe soțul tău să arunce gunoiul.

8.  Există o varietate de lucruri pe care le poți face în domeniul ABA.

Poți lucra într-un centru, cu familii la domiciliu, într-o școală, la nivel local sau internațional, cu copii sau adulți, cu persoane cu nivel scăzut sau înalt de funcționare etc.

9. Nu te vei plictisi și nu vei fi lipsit de provocări dacă lucrezi în acest domeniu.

Poți îmbina psihologia, consilierea, educația și managementul organizațional, toate într-una. Dacă ești interesat de oricare dintre aceste domenii, vei iubi această profesie.

10. Și, un aspect practic… dacă te uiți la cererea de profesioniști ABA în comparație cu oferta, poți vedea cu ușurință că acesta este un domeniu care va avea nevoie de profesioniști acreditați pentru o lungă perioadă de timp.

Soluția pentru cei care vor să devină consultanți acreditați în analiza aplicată a comportamentului vine de la Universitatea Clemson din USA:

Clemson University – România – Curs BCBA/BCaBA – Analiza Aplicată a Comportamentului: https://autismvoice.ro/portfolio-items/clemson-university-romania-curs-bcbabcaba-analiza-aplicata-comportamentului/

Articol oferit de Anca Dumitrescu, BCBA