Predarea abilităţilor sociale este o idee bună de a exersa abilităţile cu alţi copii din medii diferite, însă poate fi dificil, mai ales când se organizează întâlniri de socializare pentru copilul cu autism. Din păcate, multe familii cu care am lucrat şi despre care am citit nu au multe variante care să fie sigure şi cu care să fie confortabile pentru copilul lor cu autism. În multe cazuri, motivul este că nu sunt invitaţi la evenimente de acest fel.
Va puteţi gândi că soluţia pentru această problema ar fi că fiecare să stabilească propria întâlnire de socializare; însă am vorbit cu multe familii care erau reticiente să facă asta deoarece le era frică de o posibila criză a copilului prin care se pot răni pe el sau pe cei din jurul .
Cea mai bună cale prin care poţi să fii sigur că, atât copilul tău, cât şi cei implicaţi în întâlnirea de socializare sunt în siguranţă este să incerci previi criza încă de la început. Acest articol este despre cum poţi să îţi pregăteşti cu succes copilul pentru întâlnirea de joacă astfel încât să înveţe deprinderile sociale, care sunt atât de importante şi, în acelaşi timp, să minimizezi riscul de rănire din cauza problemelor de comportament.
Sfatul nr. 1 – Alegerea unui mediu potrivit pentru întâlnire
Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este dacă întâlnirea se va ţine la tine acasă sau la altcineva. Sunt multe aspecte de avut în vedere ce ţin de siguranţa copilului dacă acesta merge în casa altcuiva. Este greu să ştii de la început dacă mediul va fi sau nu suficient de suportiv pentru copilul tău, aşa cum o mamă cu un copil cu autism a demonstrat într-un artiol, recent.
Ea a scris despre cât de recunoascatoare a fost când a primit invitaţia pentru ea şi fiul ei la o întâlnire de socializare, iar părinţii care au organizat au spus de la început că vor face orice se poate că ea şi fiul ei cu autism să se simtă cât mai confortabil. Doar atunci când a aflat că există această bunăvoinţa de a face acomodarea mai uşoară şi mai flexibilă în funcţie de nevoile copilului ei s-a simţit confortabilă să accepte invitaţia.
Cu excepţia cazurilor în care întâlnirea nu este găzduită de cineva cu experienţă în organizarea întâlnirilor de acest tip, recomand să începeţi la dumneavoastră acasă sau într-un mediu familiar copilui dumneavoastră.
Sfatul nr. 2 – Stabiliţi scopul întâlnirii
Voi vă cunoaşteţi copilul cel mai bine, deci va trebui să vă daţi seama care sunt nevoile lui şi să începeţi de aici. Acest lucru însemnă că este posibil să organizaţi o întâlnire interactivă de doar 10 minute în loc de o oră. Totul depinde de ce poate tolera copilul dumneavoastră. Dacă sunteţi siguri de la început de aşteptările şi despre ce doriţi să lucraţi cu copilul dvs, acest lucru vă poate ajuta să fiţi mai eficienţi.
Ca în cazul oricărui program bun, veţi dori să vă asiguraţi că faceţi lucruri care sunt adecvate şi care nu sunt prea grele sau prea uşoare pentru copilul dumneavoastră. De asemenea, este o idee bună să vă amintiţi că, chiar dacă este posibil ca el să fi învăţat o deprindere socială, cum ar fi să împartă cu dumneavoastra sau cu un alt adult, acestu lucru nu înseamnă că se va întâmpla în mod spontan cu alt copil. Câteva dintre lucurile pe care le-am lucrat cu copii care sunt la început sau pentru cei care se pregătesc pentru prima întâlnire de socializare, sunt:
– Acceptarea unei jucării (începeţi cu una preferată) de la un alt copil
– Oferirea unei jucării unui alt copil
– Inițiarea unui joc
– Să îşi aştepte rândul
Pe măsură ce copii au tolerat întâlnirile de socializare din ce în ce mai lungi şi au învăţat să se joace cu o varietate de jucării şi jocuri diferite, abilităţile lor sociale au devenit mai complexe. Cele de mai sus sunt doar o parte dintre ele.
Sfatul nr. 3 – Pregăteşte-ţi copilul pentru întâlnirea de socializare
Odată ce ai identificat ce anume ai vrea să înveţe copilul tău la întâlnirile de socializare, trebuie să le testezi cu el înainte să îl prezinţi un alt copil. Întâlnirea de socializare cu siguranţă nu este locul în care să îi introduci o jucărie sau un joc nou. Sunt multe alte lucruri de învăţat la întâlnirile de socializare şi ar putea deveni prea mult dacă ar fi nevoit să înveţe şi regulile unui nou joc. Copilul tău învaţă nişte abilităţi dificile atunci când învaţă pentru prima dată despre abilităţile sociale. Ea/ ea ar putea învăţa cum să tolereze atenţia distributivă, una sau mai multe persoane în spaţiul său care îi ating lucrurile şi multe altele.
Sfatul nr. 4 – Selectează activităţi ce îţi permit să îl înveţi abilităţi specifice
Selectează activităţile care promovează practica pentru abilităţile pe care lucraţi. De exemplu, dacă încerci să înveţi copilul să îşi aştepte rândul, un boardgame este o opţiune bună. De asemenea, depinde de punctele forte ale copilului dumneavoastră şi de nevoile lui. Jocul Go Fish necesită un nivel mai înalt de abilităţi cognitive decât Hungry Hippos . Copilul dumneavoastră va fi mai implicat şi va fi puţin probabil să adopte un comportament neadecvat dacă poate să joace jocul.
Acest lucru înseamnă că totul este pregătit să meargă bine şi în timpul întâlnirii. Asigurându-vă că nu sunteţi distrași, încercând să aranjaţi lucrurile, va fi mult mai bine dacă este pregătit să meargă în ziua întâlnirii.
Sfatul nr. 5 – Trebuie să aveţi un plan de rezervă în cazul unui comportament neadecvat
În ciuda tuturor eforturilor pe care le veţi face pentru a preveni problemele de comportament, există o posibilitate că acestea să se întâmple. Este necesar să aveţi un plan pentru copilul dumneavoastră şi pentru copilul pe care l-aţi invitat. Gândiţi-vă dacă va fi nevoie sau nu să separaţi copilul dumneavoastră de celălalt copil şi ce va face acesta în timpul în care copilul dumneavoastră se linişteşte. Tehnologia este întotdeauna un instrument foarte bun în acest caz, însă va depinde de interesele pe care copilul dumneavoastră şi copilul invitat le au.
Nu în cele din urmă, când plănuiţi o întâlnire, este o idee bună să vă citiţi aceste sfaturi pentru a vă ajuta în selectarea copilului pe care să îl invitaţi.
Predarea competenţelor sociale poate fi dificilă, dar dacă reţineţi aceste sfaturi, puteţi reduce probabilitatea unui comportament neadecvat şi veţi maximiza considerabil potenţialul de învăţare al copilului dumneavoastră.