• Perioada înscrieri: 02 – 30 noiembrie 2023

  • Lună de început: decembrie 2023 

  • 2 grupe de vârstă: 6 – 10 ani și 10 – 14 ani

Între universul minunat al artelor și cel al terapiei, există o conexiune profundă pe care vă invităm să descoperiți alături de noi în cadrul atelierului de Terapie prin Artă, un atelier special conceput pentru copiii și tinerii cu autism.

Iată câteva informații utile pentru părinți:

Cum îl ajută atelierul de terapie prin artă pe copilul meu?

Terapia prin artă este o metodă ce facilitează și completează procesul terapeutic al copilului. Aceasta poate ajuta copiii cu autism în mai multe moduri concrete. Prin intermediul activităților artistice, precum desenul sau pictura, copiii iși pot îmbunătăți abilitățile de comunicare, exprimare emoțională și coordonare motorie.

De asemenea, arta oferă o modalitate non-verbală de comunicare, ceea ce poate fi benefic pentru cei cu dificultăți în exprimarea verbală.

Prin intermediul terapiei prin artă, copiii cu autism pot dezvolta abilități sociale, învățând să lucreze în grup și să împărtășească experiențe prin intermediul creațiilor lor. Această formă de terapie poate stimula și imaginația, încurajând gândirea creativă și rezolvarea de probleme.

În plus, terapia prin artă poate oferi o modalitate de gestionare a comportamentelor problematice, oferind copiilor o cale să-și exprime frustrările și anxietățile într-un mod sigur și constructiv. Desigur, este important să subliniem că beneficiile pot varia de la un copil la altul, iar tehnicile abordate vor fi adaptate nevoilor fiecăruia.

Ce activități cuprinde atelierul?

Terapia prin artă implică o serie de activități creative menite să susțină dezvoltarea emoțională, psihologică și socială a copiilor.

Iată câteva exemple concrete de activități avute în vedere în cadrul terapiei prin artă pentru copii:

  1. DESEN ȘI PICTURĂ. Copiiilor li se vor pune la dispoziție diverse materiale pentru pictură și desen, iar in baza unei tematici de natură psihologică discutată anterior, vor fi încurajați să realizeze un desen sau o pictură.
  2. DESENUL NARATIV. Copiii își vor dezvolta abilitățile de comunicare, argumentare și narațiune a unor evenimente prin realizarea unor desene care să ilustreze o serie de acțiuni.
  3. MODELAJ IN LUT. Pe lângă faptul că pot realiza creații în 3d, modelajul este o activitate care implică elemente senzoriale și de motricitate fină.
  4. DESEN DIGITAL. Copiii vor experimenta numeroasele posibilități, culori și instrumente pe care le oferă desenul în versiunea digitală.
  5. COLAJ DE IMAGINI ȘI CUVINTE. O astfel de activitate va presupune cearea unui colaj folosind imagini din reviste și cuvinte cheie pentru a ilustra sau comunica gânduri, dorințe sau emoții.
  6. ARTA NECONVENȚIONALĂ. Aceasta are scopul de a stimula creativitatea, de a aduce mereu un element de noutate și de a încuraja ieșirea din rutină. Copiii vor folosi tehnici și materiale neobișnuite, de la pictura cu vopsea preparată cu pigmenți din plante sau alimente, până la pictură prin suflare, stropire, zgâriere etc, depășind sfera limitată de “pensulă-hârtie”.
  7. DESEN COLABORATIV. Aici, opera finală va fi un rezultat comun al contribuției fiecărui participant la grup.
  8. SUNET, DANS ȘI MIȘCARE. Fiecare sesiune va conține un fundal muzical adaptat temei discutate, iar unele sesiuni vor fi dedicate confecționării și utilizării unor jucării muzicale. De asemenea, pentru a conecta într-un mod terapeutic corpul și mintea, vom integra în activitățile noastre dansul liber și expresiv și urmărirea unor coregrafii simple.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar variantele sunt nenumărate si lista rămâne larg deschisă pentru explorarea a cât mai multe posibilități.

Cum îmi dau seama că este potrivit pentru copilul meu?

Dacă doriți să aflați în ce măsură este potrivit pentru copilul dumneavoastră un astfel de atelier, puteți lua în considerare atât nevoile la care acest atelier răspunde, cât și câteva preachiziții și aptitudini prealabile care este benefic ca copilul să le aibă înainte, pentru ca acestea să poată fi dezvoltate:

  1. Interes pentru activitațile artistice. Desi nu este necesar  să aibă un “talent” deosebit, dacă manifestă un interes sau o plăcere în activitățile artistice, acesta poate fi un semn că ar putea beneficia de un atelier de terapie prin artă.
  2. Abilitatea de a urma instrucțiuni simple: Copilul ar trebui să poată înțelege și să execute instrucțiuni simple date de către terapeut.
  3. Imitație. Copilul ar trebui să se poată sincroniza cu terapeutul și să își orienteze atenția spre acesta pentru a putea urmării pașii de lucru.
  4. Minime abilități de colaborare și interacțiune socială: Atelierele de terapie prin artă pot implica activități de grup sau colaborative. Dacă copilul are cel puțin la un nivel minim abilități de colaborare și interacțiune socială într-un mediu mai structurat, acesta poate beneficia de dezvoltarea lor în cadrul atelierelor.
  5. Abilități de comunicare nonverbală: Dacă copilul are nevoie de a-și dezvolta utilizarea comunicării nonverbale, cum ar fi desenul sau gesturile pentru a-și exprima gândurile și emoțiile, acest lucru poate face atelierul de terapie prin artă o opțiune potrivită.
  6. Feedback de la Specialiști: Discutați cu terapeuții sau profesioniștii care lucrează cu copilul pentru a obține feedback cu privire la beneficiile pe care le-ar putea aduce atelierul de terapie prin artă pentru copilul dumneavoastră și dacă acesta dispune de preachizițiile necesare.

Echipa terapeutică

Raluca Anghel
Raluca AnghelPsiholog, BCBA, Coordonator și supervizor program
Maria Belbu
Maria BelbuPsiholog, terapeut ABA

Înscriere în program

Înscrierea se face la numărul de telefon: 0756 678 219 – Diana Dumitrescu

Program înscrieri: luni – vineri, între 09.00 – 17.00.

Program & locație

  • Costul atelierului este de 600 de lei/ lună.
  • Locație: Institutul Autism Voice, str. Orzari, 86 A, sector 2, București (zona Piața Muncii)

Program:

2 grupe de vârstă

  • 6-10 ani, marți, de la ora 15.00 – 17.00
  • 10-14 ani, joi de la ora 15.00 – 17.00

Imagini din atelierele noastre