Stima de sine se construiește încă din copilărie și se bazează pe un set de idei și credințe despre propria persoană. Rolul adulților din preajma copiilor este unul important în crearea unei stime de sine reale și pozitive.

Copiii au nevoie de încurajări atunci când le este teamă să facă un lucru nou,  de laude atunci când fac ceva bine sau încearcă să facă un anumit lucru și de suport emoțional în orice situație (chiar și atunci când comportamentul său poate nu a fost întocmai adecvat).

Toate aceste aspecte sunt importante încă de la vârste foarte fragede. Încă de pe atunci, copilul, își creează o imagine despre sine, despre ceea ce poate să realizeze și despre cum se raportează adulții la acestea.

O stimă de sine crescută îi va oferi copilului și implicit viitorului adult o imagine reală despre propria persoană și îl va ajuta la dezvoltarea sa persoanală ce va avea impact asupra tuturor aspectelor din viața lui.

Pe cealaltă parte, o stimă de sine scăzută îl va impiedica să realizeze ceea ce își propune, va avea dificultăți emoționale, iar ca adult toate aceste lucruri se pot transforma în diferite tulburări emoționale (ex. anxietate, despresie) ce își au baza în credințe greșite de tipul “nu sunt în stare de nimic”.

În cadrul ședințelor de psihoterapie ABA Next Step, îi învățăm pe copii cum să socializeze și să comunice mai eficent, cum să ia decizii, cum să-și modeleze comportamentele care nu-l ajută. Fiecare ședință tratează subiecte și situații pe care copilul le întâlnește zi de zi – prietenie, reacții emoționale, anxietate, lipsă de flexibilitate.

Programul ABA Next Step – ședințe de psihoterapie adaptate copiilor cu autism au fost special dezvoltat pentru a aborda dificultățile pe care copiii sau adolescentii cu tulburări de spectru austist le întâmpină zilnic, mai ales în mediile sociale sau la nivel emoțional.

Detalii despre program puteti citi aici.

Pentru informații suplimentare și programări, puteți suna la numărul de telefon: 0756 678 219 sau email contact@autismvoice.ro

 

Articol scris de Raluca Vasilescu, psihoterapeut si consultant ABA în cadrul Autism Voice