În primele luni de viață, bebelușii își formează o rutină atât a somnului, cât și a trezitului. În mod gradual, ei își reduc perioadele de somn din timpul zilei și încep să doarmă doarmă toată noaptea.

Există totuși cazuri multiple în care anumiți copii pot să aibă dificultăți, fie să adoarmă fie să doarmă pe tot parcursul nopții.

Tulburările de somn sunt destul de des întâlnite în rândul copiilor cu TSA. Cercetătorii estimează că între 40% și 80% dintre copiii cu TSA au o anumită tulburare de somn.

 Cele mai des întâlnite sunt:

–              Dificultăți de adormire

–              Rutină de somn inconstantă

–              Neliniște și somn neodihnitor

–              Trezit prea matinal sau de mai multe ori pe parcursul nopții

Lipsa somnului poate să afecteze nu doar copilul, ci și întreaga familie și tocmai pentru a preveni aceste situații vă prezentăm câteva intervenții care vă pot fi de folos.

Care este cauza tulburărilor de somn în rândul copiilor cu TSA?

Cercetătorii nu știu cu siguranță de ce copiii cu TSA manifestă diferite tulburări de somn dar, de-a lungul timpului. au emis diverse teorii.

Prima teorie se leagă de înțelegerea deficitară a indiciilor sociale. Oamenii știu când este timpul să  meargă la culcare datorită ciclului normal dintre lumină și întuneric și a ritmului circadian. Dar, de asemenea, interpretează indiciile sociale. Spre exemplu, copiii pot să-i urmărească pe frații lor mai mari cum se pregătesc de culcare și să adere să facă același lucru. Copiii cu autism, care adesea au dificultăți de comunicare, pot să interpreteze greșit sau chiar să nu observe aceste indicii sociale.

O altă teorie se leagă de secreția hormonului melatonină, care, de regulă, ajută reglarea ciclului somn-trezit. Pentru a secreta melatonină, organismul are nevoie de un aminoacid numit triptofan, pe care cercetătorii l-au descoperit ca fiind prea mare sau prea mic în cazul copiilor cu autism. În mod obișnuit, nivelul de melatonină crește pe perioada de întuneric și scade odată ce lumina dimineții apare. Studiile au arătat că anumiți copii cu autism nu secretă melatonină în perioada potrivită a zilei-pot să aibă un nivel crescut de melatonină pe perioada zilei și unul scăzut pe perioada nopții.

Un alt motiv pentru care copiii cu TSA pot să aibă tulburări de somn este sensibilitatea  crescută a acestora față de stimuli externi cum ar fi cei tactili sau auditivi. În timp ce majoritatea copiilor cu dezvoltare neurotipica  dorm fără a fi deranjați de stimuli exetrni, copiii cu TSA pot fi extrem de sensibili.

Anxietatea este o altă posibilă cauză. Este demonstrat faptul că anxietatea este extrem de prezentă în rândul copiilor cu TSA. Care sunt efectele tulburarilor de somn?

Lipsa somnului poate avea un impact serios asupra vieții și a sănătății copilului cu TSA. Cercetătorii au demonstrat că în cazul copiilor cu TSA există o legătură clară între lipsa somnului și anumite caracteristici:

–              Agresivitate

–              Depresie

–              Hiperactivitate

–              Comportamente inadecvate

–              Iritabilitate

–              Performanțe cognitive scăzute

Studiile au demonstrat, de asemenea, că părinții copiilor cu autism dorm mai puțin.

Cum puteți să îmbunătățiți somnul copilului

Somniferele trebuie să fie ultima soluțe la care să apelați. Întâi încercați o serie de modificări ale stilului de viață care pot să reducă această problemă:

–              Evitați să-i dați copilului alimente care conțin zahăr înainte de culcare.

–              Stabiliți o rutină a somnului- baie, poveste, somn- păstrând aceeași oră în fiecare seară.

–              Ajutați-l să se relaxeze înainte de somn.

–              Preveniți apariția oricărui distractor de ordin senzorial.

–              Consultați-vă pediatrul pentru ca acesta să vă prescrie o doză adecvată de melatonină.

Articol oferit de Oliviana Giura, Membru fondator AUTISM VOICE, Consultant ABA