Acest articol oferă răspunsuri pentru persoanele care nu au fost diagnosticate în copilărie cu autism, însă suspectează că ar putea avea TSA și și-au pus întrebarea “oare am tulburare de spectru autist?”.  Poate că ați citit ceva despre autism sau ați văzut un program la televizor și credeți că descrie unele dintre experiențele dumneavoastră care până acum nu și-au găsit explicații.

Sunt diverse situații în care poate ați simțit că ceva nu se potrivește, că sunteți diferit de cei din jurul dumneavoastră, dar cu toate acestea nu știți exact de ce vă simțiți așa. Ați putea fi căsătorit sau să trăiți alături de un partener  , să aveți o famile și copii sau carieră de success.  De asemenea, puteți să preferați să stați cât mai mult izolat și să aveți o slujbă care să implice foarte puțin contact direct cu alți oameni.

Depinde de dumneavoastră  dacă decideți să căutati un diagnostic, deși unele persoane sunt fericite să rămană  doar la nivelul de auto-diagnosticare . Singura modalitate de a afla sigur dacă aveți sau nu tulburare de spectru autist este să obțineți un diagnostic de la un medic psihiatru.

Beneficiile unui diagnostic

Unii oameni văd diagnosticul oficial ca pe o etichetă nefolositoare, dar pentru mulți, obținerea unei evaluări și  a unei diagnosticări în timp util și aprofundat poate fi utilă deoarece:

  • vă poate ajuta (și familia, partenerul, angajatorul, colegii și prietenii) să înțelegeți de ce ați putea întâmpina anumite dificultăți și ce puteți face în legătură cu acestea.
  • poate să corecteze o diagnosticare anterioară (cum ar fi schizofrenia) și să însemne că orice problemă de sănătate mintală poate fi abordată mai bine (cu toate acestea, poate fi dificil să obtineti un diagnostic de autism dacă aveți probleme grave de sănătate mintală sau dacă urmati un tratament specific).
  • vă poate ajuta să obțineți acces la servicii și beneficii corespunzătoare.
  • veți avea dreptul să beneficiati ajustări rezonabile din partea angajatorului, liceului sau universitatii.
  • puteți să vă alăturați unei comunității a persoanelor cu tulburare de spectru autist.

Procesul de obținere a  unui diagnostic

Tulburarea de spectru autist variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât diagnosticarea  poate fi un proces dificil. Un diagnostic poate fi pus cel mai bine realizat de o echipă multidisciplinară de diagnosticare.

Unele echipe de diagnosticare acceptă recomandări venite din partea pacientului în procesul de anamneză , dar în majoritatea cazurilor veți avea nevoie de o trimitere de la medicul de famile . Dacă mergeți la un alt profesionist din domeniul sănătătii  mintale din alte motive (de exemplu, un psiholog dacă aveți depresie), puteți să-i solicitați o trimitere.

Pasul 1: Vorbiți medicului de familie

Stabiliți  o întâlnire cu medicul de familie.

 Pasul 2: Prezentați-vă cazul

Medicul dumneavoastră de familie are nevoie de un motiv pentru a vă oferi o trimitere către medicul specialist, astfel încât va trebui să explicați de ce credeți că este posibil să aveți o tulburare de spectru autist și cum vă va fi de folos un diagnostic. Este indicat să mergeți însoțit de un membru al familiei sau de către un apropiat.

EXPUNEREA SITUAȚIEI

Ați putea spune că ați citit despre autism și că sunteți deja familiariazt cu simptomatologia acestei tulburări. Este indicat să spuneți că vă confruntați cu unele dintre dificultățile menționate în tabloul clinic și doriți o evaluare  pentru a confirma sau infirma acest diagnostic. Încercați să oferiți medicului câteva exemple de dificultăti pe care le-ați avut la vârsta adultă și în copilărie în sferele comunicării și , interacțiunii sociale, dificultăți senzoriale, prietenii sau locuri de muncă și nevoia de rutină, precum și cât de mult credeți că acestea afectează diferitele domenii ale vieții dumneavoastră.

RESPONSABILITĂȚILE MEDICULUI DE FAMILIE

Nu toți medicii vor avea cunoștințe  aprofundate despre  autism, deci este important să explicați lucrurile cât mai clar posibil.

 Pasul 3: Obținerea unei trimiteri către medicul specialist

Dacă medicul de familie consideră că îngrijorările dumneavoastră sunt fundamentate, atunci acesta o să vă recomande un medic specialist psihiatru.

Rețineți că uneori este dificil să găsiti un serviciu sau un profesionist cu experientă în diagnosticarea autismului la adulți.

Odată ce vi s-au făcut referiri, nu mai există implicare din partea medicului de familie.

Pasul 4: Evaluarea și  diagnosticarea

Majoritatea adulților consultă un psihiatru, un psiholog sau o echipă multidisciplinară pentru diagnosticarea lor. Timpii de așteptare variază.

Echipa sau profesionistul vă poate cere să aduceți  pe cineva din familie sau pe cineva apropiat, cineva care v-a cunoscut în copilărie, cum ar fi unul dintre părinți sau un frate mai mare. Acest lucru se datorează faptului că aceștia pot furniza informații importante despre copilărie.

Un diagnostic nu este un examen medical. Nu este nevoie să fiți examinat fizic și nu ar trebui să vi se solicite analize medicale de rutină.

PE BAZĂ MI SE VA CONFIRMA SAU NU DIAGNOSTICUL?

Caracteristicile autismului variază de la o persoană la alta, insă pentru a pune un diagnostic, o persoană va fi de obicei evaluată ca având dificultăți persistente în comunicarea socială și interacțiunea socială și tiparele comportamentale , activităti sau interese restrânse și repetitive, acest lucru incluzând și comportamentul senzorial.

Există mai multe „instrumente de diagnosticare” disponibile, iar cei care pun diagnosticul nu sunt obligați să utilizeze un instrument specific. Este posibil ca instrumentul să implice o serie de intrebări despre istoricul dumneavoastră de dezvoltare de când erați copil (de exemplu, despre limbaj, joc și cunoaștere).

CÂND VOI OBȚINE CONFIRMAREA/INFIRMAREA DIAGNOSTICULUI?

Diagnosticul vă va spune dacă aveti sau nu o tulburare de spectru autist. Specialistul ar putea face acest lucru în ziua evaluării, telefonic la o dată ulterioară sau într-un raport scris.

Raportul poate relata că prezentați un anumit profil care se regaseste in tabloul clinic al tulburarii de spectru autist. Rapoartele de diagnosticare pot fi dificil de citit și de înțeles. Este indicat să puneți întrebări și să vă clarificați orice necunoscută, astfel încât imaginea asupra diagnosticului să fie una cât mai clară.

Pasul 5: Obținerea rezultatelor

DIAGNOSTIC CONFIRMAT SAU INFIRMAT

Uneori, pacienții sunt informați că nu au autism și uneori pot primi un diagnostic cu care nu sunt de acord.

Puteți căuta o a două opinie pentru a vă asigura de cele specificate de primul diagnostician.

Dacă sunteți diagnosticat cu autism, veți avea multe intrebări. S-ar putea să vă întrebați cum puteți afla mai multe despre starea dumneavoastră, puteți întâlni alte persoane cu autism sau puteți accesa servicii și asistență.

Suportul post-diagnostic este important. Unele echipe de diagnosticare și profesioniști oferă servicii de urmărire după diagnosticare și ar putea să vă răspundă la intrebări și să vă îndrepte spre serviciile de asistentă.

 Ce este de făcut mai departe

–              citiți informațiile  pentru adulții cu autism-după diagnosticare.

–              citiți mai multe despre autism și despre viața adultă.

–              lucrați alături de un psihoterapeut.

–              încercați să cunoașteți și alte personae adulte cu aceeași tulburare pentru a înțelege mai bine diagnosticul.

 

Sursa: http://www.autism.org.uk/about/diagnosis/adults.aspx