“Nu poți să cumperi locul într-o societate aleasă decât dacă ai maniere. Munca, educația și manierele primează.”
Discutăm astăzi cu Dana Săvuică despre un subiect prea des trecut cu vederea – bunele maniere și o școală atipică, Etiquette-Finishing School.
De ce avem nevoie de bune maniere în 2022?
Dana ne spune că acestea ne definesc identitatea, ne extrag din mulțime și ne evidențiază atu-urile. Nu este un secret că atât noi, adulții, cât și copiii noștri ne dorim să fim văzuți și să fim unici. Ei bine, prin etichetă dobândim aceste abilități. Se spune că perfecțiunea stă în detalii. Și aceste detalii sunt exact acel ingredient care face diferența între toată lumea și un om manierat. Respectul se câștigă oferindu-l atât celorlalți, dar mai ales- nouă înșine.
Poate pare că ar fi vorba despre o educație spartană, însă este departe de a fi așa. Regulile de bune maniere sunt un plus pentru copiii noștri și nu o piedică.
Într-adevăr, vremurile s-au schimbat. Rafinamentul înseamnă nu doar un pas înainte în relațiile cu ceilalți, dar și o atenție și grijă pe care ni le oferim nouă înșine.
Orice cale vom alege în viață, autenticitatea este acel detaliu care va face diferența. “Ai propriul tău drum. Acesta, dar și felul în care îl parcurgi, definesc deopotrivă omul care vei deveni.”, ne spune Dana.
Și totuși de ce o școală de bune maniere?
În Anglia sau Elveția acestea poartă numele de finishing school, arătând limpede că este o metodă prin care se șlefuiesc imaginea și caracterul.
Luăm ca exemplu pandemia și invitata noastră ne spune că “nu are nicio legătură cu fenomenul în masă care se întâmplă acum. Într-adevăr, parcă cei 7 ani de acasă nu mai există la generația tânără. În plus, faptul că ne uităm în telefon și nu mai ridicăm privirea ca să discutăm cu interlocutorul și preferăm să prescurtăm cuvintele când scriem un mesaj sau să folosim un emoticon care îl lasă pe cel de lângă cu numeroase semne de întrebare cu privire la ce ai vrut să transmiți, toate acestea au dus la pierderea bunelor maniere în societate. Dar, asta nu înseamnă că nu putem să le învățăm și să ne îndreptăm cumva atitudinea spre eleganță și spre rafinament. “
Care sunt ingredientele bunelor maniere? Ce înseamnă mai exact?
Pe lângă cursul de etichetă pe care îl susține Dana însăși, la Etiquette Finishing School mai învățăm dicție, dress- code, recunoașterea și dezvoltarea abilităților proprii, public speaking, atitudine și mișcare și personal grooming.
Prima impresie este, în continuare, cea mai importantă, iar aceasta este dată de aspect. A doua impresie, este creată de comunicarea verbală și non-verbală.
Poate asta fi considerată o superficialitate? Nu, nicidecum. Din contră, este o cizelare a ceea ce ești deja. Este un mod în care îți scoți în evidență adevăratul potențial.
Se vorbește din ce în ce mai des despre faptul că cei 7 ani de acasă sunt doar o amintire. Poate da, sau poate nu. Dar cu siguranță, nu ar trebui să fie neglijați.
Școala de bune maniere este un suport pentru cei care simt nevoia să aprofundeze metodele de rafinare ale manierelor și de a dobândi eleganță în viața lor.
Generațiile viitoare se dezvoltă sub atenția și îndrumarea noastră, părinții. Este datoria noastră să le oferim un cadru în care să se dezvolte elegant.
Poate îți pare că aceasta este o discuție dedicată celor din lumea elitistă. Nimic mai fals!
Nu contează de unde vii, dacă ești îngrijit și știi să te porți, poți avea succes în orice condiții. Fiecare copil a auzit povești despre prințese manierate și eroi galanți. De ce să nu aducem aceste maniere în viața reală, de zi cu zi ?
Așadar, bunele maniere sunt acel pachet de super puteri care te vor scoate din anonimat. Atât pentru noi, adulții cât și pentru copiii noștri, acestea sunt calea către o viață de succes, iar a spune că sunt demodate este ca și cum ai spune că bunul simt și succesul sunt demodate.
Dragii noștri, vă invităm să urmăriți episodul filmat cu Dana Săvuică pe canalul nostru de Youtube. Veți observa în atitudinea ei, în modul în care vorbește, mici detalii care vă vor demonstra diferența despre care am discutat în acest episod.
Acest episod este susținut de către NN România.
Poți urmări si episodul anterior pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România
Poți asculta episodul actual aici:
- Apple Podcast:Influența bunelor maniere în viața noastră
- Spotify:Influența bunelor maniere în viața noastră
- Google Podcasts:Influența bunelor maniere în viața noastră
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.
Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.