Peste cateva zile incepe Bike 4 Life , competitia remote prin care strangem ore de terapie pentru copiii din Autism Voice. Ne-am propus sa strangem 1000 de ore de terapie. Pedalam si adunam ore de terapie.

Putem face multe impreuna atunci cand ne propunem, chiar si sa parcurgem 500 de kilometri alaturi de cei 5 temerari care s-au hotarat sa faca acesti 500 de kilometri, in 24 de ore.

I-am intrebat pe toti de ce fac asta si care este legatura dintre ei si biciclete.

Bogdan Coman, Andrei Brebulet, Alexandru Ralea, Marian Graur, Tudor George.

BOGDAN COMAN, ciclist profesionist CSA Steaua

Cum ti a venit ideea de a face 500k?

De ce ai ales Autism Voice?

In pandemia am luat parte la 100k walk. Imediat ce am terminat, eu fiind ciclist, am zis ca trebuie sa cream un eveniment care sa graviteze in jurul bicicletei. O gasca de amici de-ai mei facusera nu demult o tura de 500k pe la Cluj si asa mi-a venit ideea. Legat de Autism Voice…nu eu am ales, cred ca asociatia m-a ales. Relatia dintre noi a luat nastere cand am decis sa particip la 100k. M-a atras cauza lor. De atunci, lucrurile au venit de la sine.

Ce le ai spune celor care vor sa ti se alature?

Sa se gandeasca bine de ce se baga in asta. Nu e despre performanta, ci despre umanitate,  solidaritate. In rest, daca sunt convinsi ca vor sa se bage in asta  sa vina. Vom suferi arsita verii impreuna si ne vom distra.

Cum s-a legat povestea de dragoste între tine și bicicletă?

Poveste lunga, pedalez de la vreo 5 ani. Prima bicicleta avea o sa din lemn, facuta de tatal meu.

Mai tarziu am primit un MTB de la varul meu, Dan Anghelache, iar la 18 ani am decis ca vreau sa fac ciclism. Atunci, am inceput sa fac sport de performanta.

Care a fost cea mai grea provocare pentru tine, pe bicicletă?

Hmmm…nu as sti sa zic una. Cu siguranta, am suferit la fiecare cursa in care am avut de urcat pante abrupte :))). Si la B4L, editia 2020, au fost momente dificile. Dar pe toate le depasesti cand esti motivat.

Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă sport? Poate chiar ciclism?

Ar fi multe de sfaturi de dat. In primul rand, sa se bucure. Iar daca alege sportul de performanta,  atunci…sa fie constient ca trebuie sa plateasca pretul. Si va plati scump,  iar prin aceasta nu ma refer la bani, ci timp, energie, nervi, stres,  dezamagiri si multe altele. DAR, DAR…Daca va plati cu mânã largã, atunci va ajunge pe culmi inalte.  Atunci, si doar atunci.

ANDREI BREBULET, impatimit MTB si nu numai, vlogger, ciclist BikeExpert, blogger

Iti place sa mergi cu bicicleta. Cam cat mergi?

Nu as spune doar ca imi place, nici ca iubesc sa merg cu bicicleta. Pentru mine, mai degraba, este o detasare obligatorie pe care trebuie sa o am zilnic, de la tot ce inseamna viata de zi cu zi. Iar bicla imi ofera asta. Dimineata, pret de 2-3 ore, incepand cu 6am, reusesc sa scap si sa ma bucur de campuri, de flori, de padure sau de o merdenea si o cafea, intr-un sat undeva.

Fac cam 2-3 ore, aproape zilnic, undeva la 30-80k, depinde de tura. Asta in timpul saptamanii, pentru ca in weekend aproape niciodata nu am un plan fix.

Ce zici de o cursă in care efortul tău contează? Tu pedalezi, iar noi strângem ore de terapie. Te bagi?

Genul acesta de curse le consider cea mai buna metoda de a face „awareness”. Sunt de parerea ca, daca sumele donate s-ar apropia catusi de putin de aprecieri, lucrurile s-ar indrepta in directia cea mai buna.

Si e important ca oamenii sa incerce sa isi depaseasca limitele, prin participarea la astfel de evenimente.

Cum s-a legat povestea de dragoste între tine și bicicletă?

De bicla m-am apucat acum vreo 10 ani. Incercam sa slabesc (si am reusit) vreo 20 de kg. Iar pentru ca detestam alergatul, bicicleta a fost solutia evidenta de a face miscare. Prima bicicleta cu care m-am apucat sa pedalez atunci prin oras a fost ceva de supermarket. Nu mai cunosc marca, stiu doar ca toata a costat 300lei.

Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă sport?

As da mai degraba parintilor. Eu am facut vreo 6 sporturi la nivel de performanta, la club, cu antrenori si concursuri. Tot ce stiu este ca toate la care am fost pana in 16 ani, desi erau preferatele parintilor, eu le detestam. Numai dupa 16 ani poate un copil sa aiba discernamentul necesar pentru a-si da seama ce vrea cu adevarat. Pana atunci, sa faca cat mai multe sporturi posibile, fara curse, premii, medale sau alte nebunii competitionale. Sa se joace jocul sportului. Si asa va ajunge sa faca ce ii place.

ALEXANDRU RALEA, fondator Go Nomad

Iti place sa mergi cu bicicleta? Cam cat mergi?

Cand eram copil, una din cele mai mari dorinte era sa am bicicleta dar, din cauza faptului ca traiam pe o strada aglomerata, dorinta mea s-a materializat abia cativa ani in urma, cand mi-am reamintit de copilarie ;) . Nu pot spune ca merg foarte mult, insa cu o placere enorma, de fiecare data.

Ce zici de o cursă in care efortul tău contează? Tu pedalezi, iar noi strângem ore de terapie. Te bagi?

Deja m-am bagat ;)

Cum s-a legat povestea de dragoste între tine și bicicletă?

Ne uneste viteza si placerea efortului.

Care a fost cea mai grea provocare pentru tine, pe bicicletă?

Am fost la inceputul lunii aprilie intr-o tura de 3 zile, prin valea Cernei. Am avut parte si de ploaie, si de push bike prin zapada, si de coborari prin baltoace imense, putin asfalt si mult drum forestier. Am carat totul pe bicicleta, si cort, si mancare, si haine etc.

Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă sport? Poate chiar ciclism?

Sa nu renunte niciodata, chiar daca vor fi momente grele si sa se ridice de fiecare data cand cade … in toate sensurile.

MARIAN GRAUR, lider echipa de ciclism Mega Image

Iti place sa mergi cu bicicleta? Cam cat mergi?

Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta, este mijlocul meu de deplasare prin oraș. Cu bicicleta merg aproape zilnic, doar zăpada mă poate opri să fac asta. 😊 De ce? Conform legislației rutiere, este interzis.

Ce zici de o cursă in care efortul tău contează? Tu pedalezi, iar noi strângem ore de terapie. Te bagi?

Orice cursa pe bicicleta mă bucură, indiferent cât de grea este. Dar, daca pedalez, iar kilometrii strânși reprezintă ore de terapie, mă bag inante să mi se propună.😊

Cum s-a legat povestea de dragoste între tine și bicicletă?

Dragostea pentru bicicleta o am de mic, când salivam la „utilajul” altora, eu neavând unul. Acum, mare fiind, incerc să recuperez kilometrii pierduți în copilărie.

Care a fost cea mai grea provocare pentru tine, pe bicicletă?

Cea mai grea provocare pentru mine a fost prima ediție Bike 4 Life din 2020, când a trebuit să pedalez 500 km in 24 de ore.

Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă sport? Poate chiar ciclism?

Sfaturi, hmm! De când pedalez mi s-au întâmplat numai lucruri bune. Prieteni mai multi, aventuri la tot pasul, mai sănătos, mai puternic. Recomandarea mea este să își ia o bicicleta fara să ezite și lucrurile faine vor veni pe banda rulanta.

TUDOR GEORGE, participant la De la Zero la Moldoveanu

Spune-ne cateva cuvinte despre tine? Cine este George Tudor?

Ha…un simplu platitor de taxe si impozite care si-a descoperit curiozitatea pentru evenimentele de anduranta. Interesat mereu de a-si explora limitele.

Cum s-a legat povestea de dragoste intre tine si bicicleta?

As asemana relatia mai mult cu…ideea unui ardei iute:)) Pisca, dar iti place senzatia.

Care a fost cea mai grea provocare pentru tine, pe bicicleta?

Cea mai grea provocare de pana acum, pe bicicleta, ramane tura de 500km de la Bike 4 Life 2020. Distanta, dar mai ales vremea foarte potrivnica, a facut ca tura asta sa fie cea mai mare provocare ciclista. Pentru a spune in cuvinte putine cum a fost Bike 4 Life…frig, frig si foarte frig. O experienta unica, alături de oameni faini cu care sper ca ma voi mai intalni mai des in perioada urmatoare

Care a fost motivatia pentru ai ales sa te alaturi echipei de temerari la Bike 4 Life?

Eu sunt „nevinovat”! Bogdan Coman m-a intrebat la o tura daca vreau sa pedalez 500 de kilometri cu el. Nu poti sa te gandesti prea mult cand ti se propune o asemenea „prostie”. Am zis DA imediat.

Nu am avut o anumita motivatie. Curiozitatea de a vedea daca pot atinge borna celor 500 de kilometri, in compania unui fost campion national de ciclism, a fost suficienta pentru mine. Ulterior am aflat ca vor mai fi temerari (a se citi inconstienti) care ni se vor alatura iar in dimineata turei, cand am vazut vremea de afara, mi-a fost rusine de oamenii care doreau sa participe, de fapt de dorinta lor de a se implica  in acțiunea de strangere de fonduri si n-am mai putut da inapoi:)

Ce sfat ai da unui copil care vrea sa faca sport? Poate chiar ciclism?

Incurajez sportul, miscarea, la orice nivel. Indiferent in ce directie o apuca, rezultatele vin doar dupa multa munca, iar satisfacția resimtita merita efortul.

Care este cel mai important gand cu care ramai dupa Bike 4 Life?

Nu stiu daca e cel mai important, dar ma bucur ca am facut parte din acest proiect si cumva sper sa fi reușit sa inspir si pe altii sa-si doreasca sa iasa din comun, din confort. Pentru o cauza sau doar pentru ei.😁

Ce sfat ai da cuiva care vrea sa faca 500k in 2021?

Fara a avea pretentia ca sunt un cunoscator, sfatul meu pentru cineva care si-ar dori sa faca 500 de kilometri este sa inceapa cu pasi mici si multa consecventa.

𝗠𝘂𝗹𝘁𝘂𝗺𝗶𝗺 𝗮𝘀𝘁𝗮𝘇𝗶 𝗰𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗻𝗲-𝗮𝘂 𝗮𝗰𝗼𝗿𝗱𝗮𝘁 𝗼 𝗺𝗮𝗻𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝘀𝗶 𝗮𝘂 𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁 𝗽𝗲 𝗽𝗮𝗴𝗶𝗻𝗮 𝗻𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗚𝗮𝗹𝗮𝗻𝘁𝗼𝗺.

Cum puteti dona o ora de terapie pentru micutii din Autism Voice?

Simplu. Click aici

Si este cea mai usoara si transparenta donatie. Suma pe care o daruiesti va aparea instant pe site.

Reminder: Bike 4 Life 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗰𝘂𝗿𝘀𝗮 𝗰𝗮𝗿𝗶𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮 𝘀𝗶 𝘁𝗮𝘅𝗮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗱𝗼𝗻𝗮𝘁𝗶𝗮 𝘃𝗼𝗮𝘀𝘁𝗿𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 𝗰𝘂 𝗮𝘂𝘁𝗶𝘀𝗺.

Sa fie o bicicleala de fapte bune, oriunde ati fi! Inscrie-te AICI