Pe data de 25 octombrie 2016, la Grădina Floreasca, în parteneriat cu Autism Voice , a avut loc evenimentul „Jazz Charity Evening‟, în beneficiul celor 15 copii cu autism cazuri sociale din cadrul asociației. Invitații speciali au fost Aylin Cadîr, Johnny, Irina Sârbu, Puiu Pascu, Ciprian Parghel, Jezebel și Alexandru Mihai Burca.
Artiștii au încântat publicul prezent cu melodii cunoscute din repertoriul jazz-ului românesc și internațional, pentru o cauză nobilă. Publicul prezent, alături de cei care au pus la dispoziție locația și au făcut posibil evenimentul, au donat circa 8.000 de RON pentru copii.
Astfel, în urma bănuților strânși, trei copii cazuri sociale vor beneficia timp de două luni, de terapie comportamentală și kinetoterapie gratuite, la centrele AUTISM VOICE.
Tiberiu vine aproape zilnic din satul Udeni (Teleorman) cu bunica lui Rada, la Centrul AUTISM VOICE de pe strada Vulturilor, din București. Stă liniștită în sala de așteptare timp de două ore, cât timp el are program de terapie. Instinctul ei de mamă si bunică, care a crescut trei copii și alți trei nepoți, i-a spus de când copilul avea 5-6 luni că ceva nu este în regulă cu el. La un medic specialist a ajuns însă numai când Tibi avea doi ani. “Avea zile în care plângea și câte 10-12 ore, nu se întorcea când îl strigam, târa hainele și așternurile prin toată casa. Am crezut că era surd sau mut…”, povestește bunica.
Analizele făcute la mai multe spitele au confirmat diagnosticul de tulburare din spectrul autist. Din nefericire, Tibi a inceput terapia abia la varsta de patru ani. Acum are șapte ani, însă progresele lui sunt remarcabile.
“A luat saci de medicamente. Nimic nu poate face ce face terapia. Pentru noi este mană cerească ce a căzut pe el. Mă chinui cu drumurile facute zilnic la București, dar nu îmi pare rău. Nu mai urlă și nu mai fuge”, spune fericită bunica Rada.
Ștefania te cucerește din prima cu un zâmbet care nu trădează vreo problemă. Micuța are însă nevoie de terapie susținută pentru autism și ADHD. Are aproape 10 ani, a făcut peste 4 ani de terapie și mai are nevoie de sprijin mulți ani de acum incolo. Când a început terapie, știa să spună doar mama și tata. Acum leaga fraze și poate purta o conversație. Reușește să se îmbrace singură și știe alfabetul.
De trei ori pe săptămână vine câte doua ore la terapie, iar alte trei ore le petrece la școala specială aflată în apropierea centrului AUTISM VOICE din strada Vulturilor. „Acum este în faza în care leagă cuvinte și o face din ce în ce mai bine”, povestește mama, care o însoțeste din satul Lilieci (Ialomița) la centrul de terapie AUTISM VOICE, uneori însoțită și de Victor, frațiorul mai mic al Ștefaniei. Drumul este greu (microbuzul care ii aduce din sat îi lasă la Piața Obor, după care merg cu metroul și un tramvai până la centru), însă merită efortul. „Am o gospodărie mare de care mă îngrijesc singură – porci, capre, iepuri, rațe, bibilici – însă îmi fac mereu timp și pentru terapie. Stefania este sufletul nostru, facem tot ce depinde de noi să o ajutăm”, mărturisește mama.
Marian vine la centru AUTISM VOICE de pe strada Orzari, din București, tocmai din comuna Crivat, judetul Călărași, de două ori pe săptămână, însoțit de bunica lui. Drumul dus-întors durează 3 ore, însă nu lipsește aproape niciodată. Singura problema o au iarna, când bunica nu se încumetă să plece cu el dacă afară este prea frig sau nămeții sunt prea mari.
Până la varsta de 1 an, Marian s-a dezvoltat perfect. Medicii și rudele au început să își pună probleme atunci când nu a putut merge în picioare. Un RMN făcut la vârsta de 2 ani a arătat o formațiune de mărimea vârfului unui chibrit pe creier. „La AUTISM VOICE am ajuns căutând pe internet. Venim de trei ani. La început nu făcea mai nimic – acum mănâncă singur, nu mai face pe el și este mult mai atent la ce are în jur. Se descurcă să găsească singur centrul… Are mare nevoie si de kinetoterapie, la spitalul Budimex poate face doar dacă stă mama internată cu el”, povestește bunica lui Marian. Pentru că Marian are și tulburare din spectru autist și a început prea târziu terapia, terapeutele de la AUTISM VOICE au dezvoltat programe speciale pentru el, să îl ajute să comunice printr-un sistem de imagini, el fiind încă non-verbal.
Datorită acestui eveniment, acești trei copii au șansă acum să-și continue terapia și în anul 2017. Fonduri pentru ei sunt necesare constant. Alături de oameni puternici și buni, AUTISM VOICE poate susține terapia necesară cazurilor sociale.
Mulțumim pe această cale oamenilor prezenți la eveniment, artiștilor care au performat în beneficiul acestor copii și organizatorilor de la Grădina Floreasca și Scala Events!
Pentru poze de la eveniment, vă rugăm accesați link-ul – https://www.facebook.com/pg/gradinafloreasca/photos/?tab=album&album_id=1172885959452102