Muncă, stres, treburi casnice, activități educative pentru copii, timp liber programat. Acestea fac parte din rutina familiilor moderne, iar modul de răspuns al copiilor la programele supra-încărcate sau indisponibilitatea părinților și comportamentul lor viitor se supun acestor riscuri. Iubirea înseamnă TIMP! Contează mai puțin numărul jucăriilor, ci modurile creative în care le folosim, mai puțin locurile exotice sau activitățile costisitoare și la modă, ci cât reușim să ne bucurăm de ele și cum ne simțim împreună cu cei pe care-i avem în jur.
Timpul de calitate înseamnă activități plăcute și relaxante și chiar și atunci când nu este mult, rămâne cel mai important pentru dezvoltarea unui copil.
- Alegeți un joc și jucați-l împreună
Atmosfera din familie și rutina pe care o stabilim pot aduce un plus de echilibru și confort copiilor noștri.
În fiecare zi, pentru 10-15 minute, adunați laolaltă toți membri familiei și jucați un joc împreună. Pentru fiecare vârstă a copiilor, diversitatea de board game-uri este una largă. Cel mai important este ca toată lumea să participe și să se distreze.
- Ocupați-vă de treburile casnice împreună
Copiilor le place să fie implicați în activități practice și gospodărești și le creează sentimentul responsabilității și utilității. În plus, aceste activități dezvoltă autonomia personală a copilului și independența. Spălatul vaselor sau aranjarea jucăriilor pot fi lucruri amuzante atunci când sunt realizate împreună, sub formă de joc sau competiție.
Un moment de petrecere și activități în bucătărie, udat florile, spălarea jucăriilor, măturat – pot fi utile și distractive!
- Mergeți la o plimbare
Trăim într-o lume a activităților organizate și a programului plin cu obiective. Pe lângă ieșirile clasice de la locurile de joacă, din parc sau la cumpărături, cel mai plăcut este să căutăm locuri în natură, pe placul nostru. Uităm să ne relaxăm și gândim folosindu-l pe TREBUIE. Plimbați-vă împreună, vorbiți, jucați-vă un minut cu frunze sau castane, faceți câteva exerciții de gimnastică împreună cu cel mic – simplu spus, bucurați-vă de ieșirea în aer liber.
- Fiți creativi și îndemânatici
Curiozitatea copiilor este magică! Fiecare copil poate dezvolta hobby-uri sau poate experimenta lucruri noi, din care să aleagă apoi ce îi place să facă în timpul liber. Este bine ca activitățile creative, de tip art & craft să fie încercate și acasă, nu doar la grădiniță sau în centrele și atelierele pentru copii. Urmăriți interesul copilului, variați materialele, fiți inventivi! Puteți încerca să construiți, să realizați proiecte mici de descoperire a lumii, să modelați sau să creați obiecte concrete, cărora să le oferiți apoi utilitate imediată (suporturi pentru pahare, pentru carioci, rame, tablouri etc.).
- Gătiți împreună
Este plăcut și poate avea multe efecte pozitive pentru dezvoltarea interesului copilului de a experimenta gusturi, arome, texturi noi.
Chiar și atunci când copiii sunt foarte mici, experimentarea în bolul cu făină sau amestecarea ingredientelor și testarea lor pot reprezenta activități interesante. În plus, petrecerea timpului alături de părinte este o abordare mult mai eficientă și mai sănătoasă, în comparație cu alternativa televizorului sau calculatorului.
- Vânătorii de recompense
Este amuzant, poate fi jucat afară sau în casă, în 2 sau împreună cu mai mulți și pot fi folosite materiale sau obiecte aflate la îndemâna oricui.
Creați o listă cu obiectele pe care vreți să le găsiți prin casă. Lista poate fi scrisă sau pot fi utilizate imagini pentru a o compune. Pentru copiii mai mari pot fi realizate hărți pentru comoară, cu indicii.
Luați o pungă sau un săculeț și porniți să descoperiți locurile în care află ascunse obiectele din listă.
- Jocuri senzoriale
Fie că vorbim despre stimularea tactilă, olfactivă sau kinestezică, copiilor le place să descopere lumea, să se murdărească pe mâini, să se rotească sau să experimenteze senzații noi.
Desenat cu spumă, nisip kinetic, trasee cu obstacole, ghicit obiecte sau mirosuri cu ochii închiși sunt doar câteva activități simple ce-i pot distra pe cei mici.
Creați o listă și experimentați împreună cu copilul lucruri noi. Pe lângă activitățile simple, pe care le putem realiza acasă, există o gamă largă de materiale și jocuri pentru dezvoltarea simțurilor, iar o ieșire la o cameră senzorială este oricând binevenită.