Nimeni nu știe exact ce ne aduce ziua de mâine. Câteodată, planurile noastre devin realitate, câteodată, nu. Dar acest lucru nu înseamnă că nu ne facem planuri, că nu sperăm, nu visăm și nu facem pași concreți pentru a ne atinge obiectivele.

În cazul copiilor cu autism însă, destinația este necunoscută, iar rolul nostru, al celor care îi așteptăm zi de zi în sălile de terapie, este să le modelăm drumul și să dărâmăm împreună cât mai multe obstacole în drumul pe care îl parcurgem împreună.

Am înființat AUTISM VOICE alături de Claudia și Oliviana, în urmă cu 10 ani. În aceea perioadă existau doar câteva centre de terapie iar munca ONG-urilor care sprijineau cauza copiilor cu autism era la început de drum. Copiii care aveau această condiție erau diagnosticați după vârsta de 4-5 ani, ceea ce le reducea drastic șansele de recuperare.

După ce mi-am încheiat studiile la Universitatea North Texas, am obținut certificarea ca Board Certified Behavior Analyst și am devenit primul specialist român care a făcut acest pas. Am decis să rămân în România fiindcă am simțit că era nevoie de mine aici și, deși nu aveam un plan concret, am simțit întotdeauna că aici, în România, se pot face lucruri importante (încă mai cred asta).

Dacă acum 10 ani eram o mână de oameni cu planuri mari dar vagi, pas cu pas, oameni speciali s-au alăturat echipei și din ce în ce mai mulți sponsori și parteneri au decis să ni se alăture și să devină un sprijin real pentru copiii cu autism.

În acest moment, în cele două centre de terapie, lucrează zilnic 400 de copii cu autism. Putem spune acum că am reușit să schimbăm viitorul a sute de familii și am fost implicați mai mult sau mai puțin în viața a mii de copii cu autism din România.

În 10 ani de AUTISM VOICE am reușit să schimbăm percepții vizavi de autism, am derulat campanii de informare, cursuri de formare pentru mii de specialiști, am derulat proiecte de impact în societate și facem constant eforturi pentru dezvoltarea analizei comportamentale aplicate, astfel încât copiii cu autism să beneficieze de cele mai eficiente intervenții.

Ne-am dorit să aducem o contribuție la dezvoltarea analizei comportamentală aplicate în România, pe lângă lucrul cu copiii cu autism, iar în ultimii 7 ani, am organizat Conferința Internațională ABA, aducând anual în București, specialiștii cu vastă experiență în domeniul analizei comportamentale.

Toate aceste proiecte necesită mult timp și bani, însă suntem mândri să spunem că am reușit să construim o echipă de oameni puternici și determinați.

Autismul este o carapace groasă pe care copiii o poartă încă de la naștere. Ceea ce facem noi ca terapeuți, este să modelăm această carapace, să creăm fereastre prin care lumea, cu tot ceea ce oferă, poate ajunge la ei cât se poate de mult. O facem cu răbdare, pentru că lucrăm cu fiecare copil cel puțin 20 de ore pe săptămână, câteodată chiar și 40, timp de peste un an de zile.

Ca terapeut comportamental, cea mai mare recompensă apare atunci când reușim să facem un copil cu autism să spună primul cuvânt și să se integreze în familie, școală și societate.

Avem încă multe lucruri de dezvoltat iar în multe zone din țară accesul copiilor cu autism la servicii de terapie este extreme de limitat.

Scopul nostru este să contribuim la schimbarea vieții acestor copii, dar să să mergem și mai departe de asta. Ne propunem să avem un impact asupra familiilor lor, terapeuților, instituțiilor publice și întregii comunități.

Nu cred că o singură persoană poate schimba lumea, însă cred că fiecare dintre noi poate face o schimbare în mediul său și poate schimba modul în care gândesc persoanele din jur. Apoi, aceste persoane vor învăța să facă schimbări la rândul lor iar rezultatul final va depăși așteptările inițiale.

Nu putem face lucruri mari singuri, ci doar lucruri mici. Însă dacă toți facem lucruri mici, împreună putem construi ceva mare și puternic. Lucrurile mici generează schimbări mari.

Lumea mea îi are în centrul său pe copii. Iar copiii cu autism sunt la fel de speciali ca orice alt copil, doar că trăiesc într-un univers care îi ține departe de cei dragi.

Am început o cursă lungă acum mai bine de 10 ani pentru a-i aduce pe cât mai mulți dintre ei în lumea noastră colorată.

O continuăm și acum pentru a le spune povestea.

 

Anca Dumitrescu, Președinte ATCA