Profesia de analist comportamental ABA,  practicată în lucrul cu copiii cu autism, nu este în prezent recunoscută oficial în România. În scopul obținerii specializării, este necesară urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoască analiștii comportamentali.

În România, există în prezent peste 100 de specialiști care au parcurs un astfel de program de formare, însă ar fi nevoie de câteva mii, raportat la numărul de copii cu autism din Romania, estimat la 30.000.

Articol realizat prin participarea doamnei Anca Dumitrescu, primul specialist român acreditat internațional ABA, din cadrul  Autism Voice:

1. Care este sfera de activitate a analiștilor comportamentali ABA? Prin ce se diferențiază de psihologi când vine vorba de lucrul cu copiii care suferă de autism?

Deși ABA (Applied Behavior Analysis) este o profesie practicată de foarte mulți terapeuți din România în lucrul cu copiii cu autism, NU ESTE o profesie recunoscută de statul român. Toți cei care practică ABA o fac sub egida profesiei de psiholog, lucru care este eficient până la un punct.

În orice domeniu există mai multe specializări. Așa cum în medicină există medicul generalist și medicul chirurg, în psihologie, o comparație similară se poate face între psiholog și psihologul specializat în analiză comportamentală.

Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman fără o specializare aprofundată.

Evident că specializarile pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist, însă pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenție și a avea titulatura de analist comportamental, este necesară o specializare de lungă durată și urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoască analiștii comportamentali.

Se poate face și o altă diferențiere pentru a înțelege necesitatea unei formări de durată, și aici voi face referire la copiii cu autism. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenție doar la nivelul activităților de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a face modificarea comportamentală în adevăratul sens al cuvântului și a analiza și înțelege în profunzime ce menține și ce declanșează comportamentele disfuncționale.

Autismul este o tulburare complexă și necesită un plan de intrevenție intensiv și complex, așa că și formarea ca specialist trebuie să fie una aprofundată.

2. Ce condiții trebuie să întrunească o persoană care își dorește să devină analist comportamental – Board Certified Behavior Analyst? În ce mod se obține această specializare? Ce studii necesită și unde pot fi acestea realizate?

Pentru a te putea numi specialist în analiză aplicată a comportamentului este necesară parcurgerea unui program de formare echivalent unui Master de 2 ani.

Singura modalitate în care se poate urma un astfel de program de formare este prin intermediul CLEMSON UNIVERSITY – ROMANIA – BCBA/ BCaBA Course Sequence Applied Behavior Analysis. Există și varianta de a urma un Master online, însă vorbim acum de modalitățile de a urma acest curs AICI, în România.

Citește continuarea pe 360medical.ro