Programul KiVa a fost dezvoltat la Universitatea Turku din Finlanda, cu finanțare din partea Ministerului finlandez al Educației și Culturii. Dezvoltatorii săi sunt experți care au studiat fenomenul de bullying și mecanismele sale timp de mai multe decenii. Echipa este condusă de doctor profesor Christina Salmivalli și doctor cercetător Elisa Poskiparta.
Programul KiVa Anti-bullying este o intervenție universală pentru reducerea și prevenirea bullying-ului în școli. Scena principală a programului este școala, iar personalul școlii este principalul responsabil pentru introducerea și implementarea programului.
Acest program se bazează pe o monitorizarea constantă a situației din școală și a schimbărilor care au loc în timp; acest lucru este permis de instrumentele online incluse în programul KiVa. Aceste instrumente produc feedback anual pentru fiecare școală cu privire la implementarea programului, precum și pentru rezultatele obținute.
KiVa include atât acțiuni universale, cât și acțiuni indicate. Acțiunile universale, cum ar fi curriculumul KiVa (lecții pentru studenți și jocuri online), sunt direcționate către toți elevii și se concentrează în principal pe prevenirea bullying-ului. Acțiunile indicate trebuie să fie utilizate atunci când a apărut un caz particular de bullying. Acestea se adresează în mod special copiilor și adolescenților care au fost implicați în agresiune ca făptuitori sau victime, precum și câtorva colegi de clasă care vor susține victima; scopul este de a pune capăt acestor comportamente de intimidare.
Toți elevii din cadrul unei școli participă la majoritatea aspectelor programului.
Componentele la nivel de școală includ administrarea unui chestionar anonim pentru a evalua natura și prevalența hărțuirii în fiecare școală, o zi de conferință pentru a discuta despre efectul bullying-ului în școli și planificarea intervențiilor, formarea unui Comitet de coordonare a activităţilor de prevenire a hărţuirii, pentru a coordona toate aspectele legate de program și creșterea supravegherii studenților aflați în „punctele fierbinți” de hărţuire.
Programul KiVa include o cantitate mare de materiale pentru profesori, studenți și părinți, incluzând, de exemplu, manuale pentru profesori, videoclipuri, jocuri online, sondaje din partea elevilor postere, veste și ghidul părinților.
Mai multe detalii despre cum funcționează acest program și cum poate fi acesta aplicat în școală puteți găsi pe site-ul official KiVa http://www.kivaprogram.net/