Proiectul „Digital Therapy For Autism” a ajuns în semifinalele RO SMART în Tara lui Andrei.

Pentru a putea trece în etapa următoare și pentru a avea o șansă la finanțare, avem nevoie de cât mai multe voturi.

Este atât de simplu să faci o minune: trebuie doar să îți creezi un cont în site și să apeși butonul „Votează” de sub numele proiectului nostru: Digital Therapy For Autism. Îl găsești la categoria Sănătate.

„Digital Therapy for Autism” propune sa îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA (Applied Behavior Analisys) aplicate acestora. Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi.

Realitatea virtuală poate crea cu 50% mai puțin efort orice situație, stimul sau experiență necesare pentru recuperarea copilului cu tulburări. Acest program va ajuta, cu echipament și tehnologie VR, la nivel local, direct, 170 de copii și tineri cu autism ai Autism Voice să depășească probleme sociale și emoționale grave (temeri/fobii, tulburările de comunicare, anxietatea, depresie, bipolaritatea) și să accelereze aplicarea planului de intervenție cu 50% mai repede, iar pe plan național, indirect, va ajuta orice copil/tânăr cu autism sau părinte/terapeut prin oferirea de acces gratuit către „prima librărie de experiențe VR pentru autism din România”. Dacă este finanțat, acest proiect va fi primul program de acest gen oferit copiilor cu autism, în contextul în care tehnologia VR a fost inclusă cu succes în tratamentele pentru autism în SUA, țările Europei de Nord-Vest și Japonia încă din anii ’90.

1 din 59 de copii este diagnosticat cu autism sau tulburări din spectru autism (TSA) la ora actuală. Un copil cu autism are nevoie între 4 și 8 ani de terapie pentru a fi integrat în școală și în societate, și chiar și atunci are nevoie de supervizare încă 2-4 ani. În România sunt peste 30.000 de copii cu autism sau TSA (conform datelor specialiștilor din țară) care nu beneficiază de nici un fel de sprijin din partea guvernului sau a autorităților locale. Autism Voice este una dintre cele mai vechi asociații care există în țară apte în recuperarea eficientă a acestor copii și tineri, însă cu un spațiu limitat de terapie pentru toate nevoile urgente naționale raportate lunar. Prin combinarea programelor de integrare ABA cu tehnologia VR personalizată, putem eficientiza atât recuperarea beneficiarilor Autism Voice, cât și putem ajuta zeci de mii de alți copii din țară.

btr

Peste 50% dintre aparținătorii copiilor cu autism nu au mijloacele necesare pentru a-și ajuta copiii din lipsa resurselor necesare. Persoanele cu autism demonstrează impedimente grave ale funcțiilor sociale cum ar fi dificultăți în interacțiunile sociale, comunicarea socială și recunoașterea emoțiilor (American Psychiatric Association, 2000, Hooper et al., 2006) din cauza lipsei de expunere socială adecvată și intensivă.

Librăria de experiențe VR creată de la 0 de către specialiștii Autism Voice cu firma Ideologiq, pionieri domeniului VR autohton, poate suplini acest deficit oferind o alternativă controlată permanent pentru desensibilizarea socio-emoțională de care au nevoie copiii și tinerii. Putem simula contexte sociale precum mersul pe stradă, în parc, la magazin, la școală, în mijloace de transport în comun, etc cu toate activitățile variate asociate, fără riscuri reale.

Beneficiarii direcți – 170 de copii cu autism cu vârsta cuprinsă între 4-18 ani din București și localități dimprejur, beneficiari ai asociației Autism Voice.

Beneficiari indirecți – orice copil cu autism sau ONG/terapeut ABA/părinte care poate accesa librăria de experiențe VR în limba română pusă la dispoziție gratuit de către Autism Voice (prin aplicații Android).

Este prima initiațivă din România care adaugă terapiei ABA prin expunere și o componentă virtuală făcând astfel o legătură controlată între desensibilizare, răspunsul copiilor și indicațiile personalului de specialitate, construind pârghiile pentru un beneficiu real la nivel național în comunitatea autismului autohton. Nu a mai fost niciodată implementat ceva similar până în prezent.

Tehnologia este nouă pentru Romania, fiind primul caz de implementare a realității virtuale cu imersie totală în scopuri curative, pentru copii cu autism și/sau tulburări de dezvoltare.

Rezultatele, efectele și activitățile din cadrul proiectului vor rezista în timp, dată fiind natura de Realitate Virtuala a proiectului (minimum 5 ani), astfel încât nu numai cei 170 de copii cu autism din centrele Autism Voice din prezent vor beneficia de pe urma proiectului, ci și cei care urmează să fie înscriși în cadrul asociației în următorii ani.

Votează-ne AICI.