//ABA & Scoala:Terapeutul insotitor in clasa: De ce este aici?

ABA & Scoala:Terapeutul insotitor in clasa: De ce este aici?

Anca Dumitrescu, Presedinte Autism Voice, psiholog si BCBA, iti prezinta un articol in care evidentiaza rolurile fiecareia dintre persoanele importante pentru un copil cu TSA in mediul scolar: umbra si cadrul didactic.

UMBRA

­čö╣┬áIi atrage atentia copilului atunci┬á cand este distras;

­čö╣┬áIi repeta mesajul spus de cadrul┬ádidactic atunci cand nu il intelege;

­čö╣┬áIl corecteaza atunci cand are un comportament care ar putea deranja ora;

­čö╣┬áIl linisteste atunci cand are momente de agitatie;

­čö╣┬áIl ajuta sa initieze conversatii cu ceilalti copiii;

­čö╣┬áIi atrage atentia atunci cand face ceva neadecvat;

­čö╣┬áIl va corecta corectat gramatical atunci cand face greseli (daca este verbal);

­čö╣┬áInsotitorul va avea un sistem de recompensare ce va viza comportamentele adecvate;

­čö╣┬áIi va oferi copilului buline rosii pentru aceste comportamente. Este un sistem de recompensare care in timp il va face pe copil sa devina independent.

­čö╣┬áEste posibil sa nu inteleaga anumite situatii (eventual conflicte), reactii ale celorlalti copii; aici iarasi intervine insotitorul care ii va explica ce a vrut sa spuna/ faca un alt copil.

­čö╣┬áEste posibil ca datorita agitatiei sa nu reuseasca intotdeauna sa exprime corect ceea ce vrea; aici va fi iarasi ajutat de insotitor pentru a gasi o forma adecvata de exprimare.

CADRUL DIDACTIC

­čö╣┬áEste foarte important sa i se ceara contacul vizual atunci cand cineva i se adreseaza;

­čö╣┬áEste posibil ca uneori sa nu raspunda; In cazul acesta i se va mai repeta inca o data intrebarea. Daca nu reuseste sa raspunda nici a doua oara, insotitorul il va ajuta sa raspunda.

­čö╣┬áComunicarea cu copilul trebuie sa fie cat mai clara, scurta si la obiect; este posibil ca unele mesaje sa nu le inteleaga; in cazul acesta i se va repeta instructiunea intr-un limbaj simplificat.

­čö╣┬áCand vorbeste despre lucruri in afara contextului nu i se raspunde si il redirectionat pe subiectul despre care se discuta ÔÇô chiar daca uneori se va supara.

­čö╣┬áNici o intrebare nu trebuie sa ramana fara raspuns. Daca i s-a dat o instructiune, asteptati cateva secunde sa vedeti daca raspunde; daca nu raspunde, faceti-l atent ca nu a raspuns, repetati instructiunea apoi insotitorul il va ajuta sa faca ce i s-a cerut.

­čö╣┬áInsotitorul il va ajuta pe copil sa raspunda la cereri. Este important ca dna. Educatoare sa ii dea sarcini direct lui copilului, pentru ca scopul este ca el sa inteleaga ca trebuie sa-i raspunda dansei. Cu cat va intelege ca dna. educatoare este cea careia trebuie sa-i raspunda cu atat mai repede insotitorul se va retrage din spatele lui si va incerca sa-l lase sa se descurce singur.

 

 

2019-06-05T07:37:06+00:00