Astăzi, este ziua în care copilul tău a fost diagnosticat cu autism. O veste care a venit așa, pe neașteptate.

Poate deja știai.

Poate că te-ai luptat pentru a afla un diagnostic corect.

Dar astăzi a fost ziua în care a devenit oficial. Astăzi, aflarea diagnosticului ti-a zguduit lumea perfectă . Autismul și-a făcut loc  în viața ta și va rămâne.

Ce înseamnă asta pentru copilul tău? Pentru tine? Pentru familia ta? Pentru finanțele tale? Ce trebuie să faci? Cum poți să îţi sprijini copilul? Cine te poate îndruma? Sunt și alții care se confruntă cu aceeași problemă?

Mintea ta este ca într-un vârtej și ai nevoie de cineva – de oricine – care să-ți spună ce să faci. Singurul răspuns împotriva fricii este acțiunea.

Am fost aici de trei ori. Am experimentat un carusel de emoții.

Iată ce poți face:

Respiră.

Bucură-te de copilul tău exact așa cum este. Copilul tău este în continuare același copil adorabil, strălucitor, îndrăgit pe care îl aveai și înainte de diagnostic. Să nu uiți niciodată asta.

Ca părinte, ai făcut întotdeauna tot ce ai putut pentru a-ți proteja copilul și acest lucru nu se va termina cu un diagnostic de autism. Protejează intimitatea copilului. Învață cum să vorbești despre nevoile sale speciale într-un mod care nu îl va răni de copil, dacă va auzi.

Obișnuiește-te să te simți inconfortabil.

Află cât mai multe lucruri despre autism, din mai multe perspective, inclusiv din punct de vedere profesional, parental și, în special, perspectiva a ceea ce înseamnă de fapt autismul.

Citește bloguri, urmăreşte vlog-uri, înregistrează-te pentru a primi alerte Google, împrumută toate cărţile despre autism de la bibliotecă ( eu am făcut-o), intră în grupurile de pe Facebook (există câteva grupuri fantastice, care sunt moderate de persoane cu autism).

Pune întrebări. Asigura-te că întrebi şi  alte persoane cu autism, nu doar medici sau alți părinți.

Dacă vrei să îţi înțelegi copilul, află cum experimentează și percepe lumea.

Înțelege cum învață copilul tău.

Integrează toate informațiile pe care le poți găsi.

Analizează ce pare corect sau incorect pentru copilul tău.

Gândește, integrează şi pune-te în locul copilului tău.

Dedica învățării primul an după diagnosticare, fără a te angaja în altceva decât în a îmbunătății calitatea vieții copilului tău.

Acesta este timpul tău de învățare.

Nu poți susține o persoană cu autism dacă nu știi nimic despre autism.

Autismul este o tulburare complexă de neurodezvoltare. Nu este o boală. Nu există o dată de expirare a diagnosticului. Copilul tău nu va fi mai mult sau mai puțin autist pe baza faptului că a început sau nu o terapie specifică la o anumită vârstă. Dacă comunitatea autistă spune că ceva este dăunător, ascultă și cercetează. Dacă comunitatea autistă spune că ceva este util, ascultă și cercetează.

Copilul tău va fi bine și asta se va întâmpla datorită iubirii si dorinței tale de a pleda pentru interesele sale cele mai bune.

Așa că respira încă o dată. Nu ești singur. Copilul tău nu este singur. Există o comunitate care așteaptă să vă întâmpine pe amândoi.

Sursă: https://www.facebook.com/AutisticTyping/posts/413085455958525