Pubertatea este un subiect extrem de delicat și de înfricoșător chiar pentru orice părinte, cu atât mai mult pentru părintele unui adolescent diagnosticat cu TSA. Această perioadă a vieții este inevitabilă și poate că nu ar trebui să vă sperie chiar așa de tare. În rândurile următoare vă vom oferi câteva sugestii pentru a putea aborda și înțelege mai bine această perioadă a vieții fiicei sau fiului dumneavoastră.

Primul lucru pe care îl puteți face atunci când vine vorba despre pubertate și schimbările fizice prin care urmează să treacă fiul sau fiica dumneavoastră este să răspundeti cu sinceritate oricăror intrebări pe care copilul dumneavoastră le are despre pubertate și despre corpul lui. Acest lucru vă va ajuta copilul să afle că pubertatea nu este ceva de care să vă fie jenat și că poate avea încredere în dumneavoastră pentru a-i oferi informațiile corecte. Dacă nu sunteți sigur de răspunsul corect, este mai bine să spuneți că nu sunteți sigur. Copilul dumneavoastră poate fi confuzat dacă răspunsul nu este clar.

Copilul ar putea pune o întrebare într-un moment nepotrivit. Cea mai la îndemână soluție este să pregătiți  un răspuns standard, pe care oricine din familie îl poate folosi, cum ar fi „Aceasta este o întrebare bună. Să vorbim despre asta odată ce ajungem acasă „(Biroul Național pentru Copii, Sex Education Forum, 2003). Nu uitați să răspundeți la respectiva întrebare atunci când ajungeți acasă, altfel riscați să îl faceți pe copil să fie reticent în a vă pune întrebări altă dată.

Limbajul adecvat acestor situații

Fiți  atent cum folosiți limbajul. Dacă în momentul în care vocea fiului dumneavoastră se îngroașă, îi spuneți “ vocea ta s-a ingrosat”  poate fi o veste foarte ingrijorătoare pentru un copil din spectrul autismului, care o poate lua literalmente. În schimb, ați putea spune că vocea se schimbă și este probabil să devină mai profundă. Ați putea apoi să vă referiți la vocile fratelui tatălui său / unchiului / vecinului și să explicați că vocile bărbatilor sunt de obicei mai adânci decât ale  femeilor.

Poate doriți să explicați faptul că există denumiri diferite pentru părtile corpului  și sunt  cuvinte diferite pe care ar putea să le audă, spre exemplu, la școală sau pe stradă, denumind acceași parte intimă a corpului. Îi puteți  explica că nu ar trebui să simtă că trebuie să se alăture conversațiilor  în care subiectele conțin asemena cuvinte dacă nu simte să facă asta.

 Privat / public

Atunci când  vorbești cu copiii tăi despre pubertate și sex, poate fi necesar să oferi și câteva indicii  despre diferența dintre public și privat. Care sunt lucrurile pe care le putem discuta în public și care sunt subiectele pe care ar fi bine să le ocolim atunci când nu suntem acasă sau când nu le discutăm cu un membru apropiat din familie sau din echipa terapeutică.

 Putem să le trasăm foarte clar și firesc următoarele indicații:

–              Cine sunt persoanele cu care pot vorbi despre orice preocupări pe care le au , de exemplu, mama, tata, medicul de familie și asistenta scolară, terapeutul.

–              Trebuie să înțeleagă foarte bine că au voie să se dezbrace doar în camera lor sau în anumite situații specifice ( la medic, spre exemplu, la înot, doar dacă poartă slip/costum de baie).

–              Că se pot masturba doar în camera lor sau la baie atunci când sunt singuri.

–              Că persoanele din jur trebuie să le respecte intimitatea și să bată la ușă atunci când vor să intre în dormitorul lor sau la baie (va trebui să vă asigurați că toți cei care vizitează casa dumneavoastră sunt conștienți de această regulă).

Schimbări fizice

Explicarea dezvoltării fizice

Puteți utiliza suporturi vizuale pentru a explica elementele de bază ale dezvoltării, cum ar fi:

–              fotografii – ați putea arăta copiilor fotografii cu ei în perioada în care erau bebeluși și copii mici și  poze cu dumneavoastră sau cu alți membri ai familiei în aceleași ipostaze, pentru a ajuta copilul să inteleagă când se petrece pubertatea în viața unei persoane.

–              folosiți o schită a corpului, etichetați toate  părtilor corpului și evidențiați  modul în care fiecare parte se va schimba și de asemena vorbiți  despre fluidele care provin din fiecare parte a corpului-transpirație, lacrimi, urină, spermă, sânge menstrual, descărcări vaginale.

–              Încurajați-i pe copii să fie pozitivi cu privire la aceste schimbări, vorbind despre unele dintre avantajele adolescenței și adulților, de exemplu, puteți lua propriile decizii

Menstruația (ciclul menstrual)

Fiica dumneavoastră trebuie să înțeleagă  că menstruația este un proces biologic normal și că nu va sângera pană la moarte. Fata ar putea purta un mic caiețel în care să noteze toate informațiile de care ea are nevoie pentru a ști ce să facă atunci când dumneavoastră nu vă aflați lângă ea. În cazul în care fiica dumneavoastră nu poate să înțeleagă limbajul scris , folosiți pictograme  cu ea și câteva informații pentru momentele când nu vei mai fi acolo. Acest lucru va încuraja, de asemenea, independența și ar putea fi folosit în diferite moduri de-a lungul vieții sale.

Arătati fiicei cum să folosească  produse sanitare, subliniind anumite caracteristici care ar putea să o ajute  să-și amintească cum să le folosească corect. Puneți produse sanitare într-un anumit sertar în dormitorul fiicei sau în baie, astfel încât să fie sigură că acestea vor fi întotdeauna acolo când are nevoie de ele.

Ați putea folosi un calendar pentru a o   ajuta pe  fată să inteleagă când este timpul să se pregătească pentru un nou ciclu. Acest lucru o poate ajuta să se simtă mai puțin anxioasă. În mod alternativ, o aplicație de urmărire a ciclului  pentru tabletă sau smartphone poate fi mai subtilă și ar putea promova independența.

Masturbarea

Fiți pregătiti să vorbiți despre masturbare cu copilul dumneavoastră, astfel încât să nu devină anxios  cu privire la ceea ce face. Asigurați-vă că înțelege că masturbarea este o activitate normală.

Este important să știe cum să se curețe dacă este necesar după masturbare. Ați putea furniza șervețele  / șervețele umede sau un prosop adecvat. Poate doriți să vă spună dacă lenjeria de pat necesită să fie schimbată. Dacă va găsi acest lucru  ca fiind dificil, puteți introduce un semnal sau un  simbol pe care să-l poată utiliza pentru a vă informa.

Imaginea asupra propriului  corp

Trebuie  să aveți grijă ca imaginea  dezvoltată de către copilul dumneavoastră asupa propriului corp  să nu fie una nerealistă . Unii copii și adolescenți se pot uita la imaginile din mass-media și social media și cred că corpul lor va arăta la fel sau pot crede că corpul lor va arăta ca și corpurile din materialele vizuale pe care le-ați folosit. Trebuie să vă asigurați că înțelege și acceptă diversitatea celor din jurul său.

Igienă personală

Adresați  problemele de igienă personală pe măsură ce copilul atinge pubertatea. Pregătiti-vă copilul pentru necesitatea spălării mai dese, pentru ras și pentru utilizarea deodorantelor. Va trebui să-i explicați cum să facă aceste lucruri, precum și regulile sociale care determină motivul pentru care  le facem. O poveste socială poate fi utilă aici.

Sursa