//Sfaturi prețioase pentru părinții copiilor cu tulburari de spectru autist
  • Sfaturi prețioase pentru părinții copiilor cu tulburari de spectru autist

Sfaturi prețioase pentru părinții copiilor cu tulburari de spectru autist

Cărțile scrise pe marginea tulburărilor de spectru autist sunt numeroase și acoperă teme din cele mai diverse. Astăzi ne oprim asupra cărții scrise de Martha R. Herbert și Karen Weintraub – “The Autism Revolution: Whole-Body strategies for Making Life All It Can Be”, unde găsim sfaturi prețioase pentru părinții copiilor cu autism. Vă împărtășim și vouă câteva în rândurile de mai jos.

Centrează-te pe ceea ce funcționează. Nu îți defini copilul în funcție de dificultatea sa  – ei cresc trecând printr-o cascadă de probleme, provocări pe care le puteți aborda împreună, cu grijă și în mod deliberat. Nu îți face un scop din „normalitate”. Persoanele cu autism pot avea o creativitate și o intuiție extraordinară, iar obiectivul tău ar trebui să fie acela de a îți încuraja copilul să se bucure de punctele sale forte și de a le consolida pe cele vulnerabile.

Descoperă ceea ce poți controla și ceea ce nu poți controla. Setul de gene cu care ne naștem este cel pe care îl vom avea toată viața, dar cu toate acestea nu putem spune despre viitorul nostru că este precis. Puterea genelor este modelată de mediul în care trăim. Așadar, obiectivul tău ar trebui să fie acela de a creea un mediu suportiv  – pentru tine și pentru copilul tău.

Susține și repară celulele. Tot ceea ce facem se bazează pe celulele noastre. Modul în care acționăm este afectat de sănătatea celulară. Problemele celulare crează latentă; hrănindu-le bine, ele pot deveni mult mai energice și eficiente.

Relaxează-te! Amintește-ți ultima oară când ai petrecut o zi întreagă într-un magazin aglomerat sau într-un parc de distracții. Probabil ai fost epuizat când ai ajuns acasă. Creierul persoanelor cu autism poate simți acel haos și acea epuizare tot timpul. Înțelegând modalitatea în care creierul copilului tău funcționează și luând măsurile potrivite, vei face lumea ta și pe cea a copilului tău mai ușor de gestionat.

Intră în lumea copilului tău! Caută adevăratele motive ale comportamenelor copilului. Comportamentele bizare sau provocatoare reprezintă de obicei un semn că ceva nu este perceput corect. Încercă să „decodezi” mesajele copilului tău și să comunici cu el într-un mod inteligibil. Fără prejudecăți, învață că lucrurile care pentru tine sunt simple,  vin pas cu pas pentru persoanele cu autism. Dacă vei intra în lumea lor, ei vor simți iubirea necondiționată , se vor simți în siguranță și vor înflori mai ușor.

Fă lucruri pentru tine, pentru familia și lumea ta. Învață să privești autismul ca pe ceva ce se dezvoltă, nu ca pe un lucru predestinat. Acestă viziune îți poate oferi strategi pentru a face față provocărilor. Provocările la care te poate supune un copil cu autism îți pot da un impuls puternic pentru a sprijini întreaga familie, viitorul copilului și întregul mediu.

Traducere și adaptare: Psiholog Andra Tabără

Sursa: http://www.todaysparent.com

 

2018-02-23T12:51:20+00:00