Bine vă regăsim în acest nou sezon al podcastului nostru – Eu Și Copilul Meu.
Și pentru că începutul anului este mereu despre planificarea succeselor și acțiunilor care vor duce la acestea, prima noastră invitată este Mădălina Preda, professional organizer & planning expert.
Pornind de la organizarea jucăriilor din casă și până la planificarea pașilor necesari în carieră, fiecare dintre noi ne-am întâlnit cu momente în care nu mai știam de unde să începem. Cu mai bine de 4 ani experiență în acest domeniu, invitata noastră ne va explica astăzi cum putem face ca organizarea și planificarea să fie și plăcute și utile.
“Organizarea și planificarea sunt echilibru mental. Lucrurile mici, simple și făcute consistent duc la performanță. Atât acasă, cât și la birou.”, ne spune Mădălina.
Chiar și cele mai haotice persoane pe care le cunoaștem, funcționează după o structură internă. O dată organizat un plan al vieții, sunt influențate și celelalte.
Copii noștri învață din exemplu, dar și din indicații clare.
De exemplu, le spunem să își pună jucăriile la loc. Dar care este acel loc? De multe ori nici noi nu știm. Știm sigur unde nu vrem să fie: împrăștiate prin casă, sau în mijlocul covorului, dar de cele mai multe ori nu le-am organizat un spațiu dedicat.
Ca să setam reguli copiilor și familiei, trebuie să ne fie nouă clar înainte. Noi, ca părinți, avem controlul. Și când știm ce vrem să obținem, copii vor urma exemplul și indicațiile noastre.
Organizarea și planificarea sunt doi piloni esențiali ai vieții. Piloni pe care ni-i dorim atât pentru noi, adulții, dar și să ii transmitem copiilor noștri. Unde poți folosi aceste abilități, te vei întreba? Oriunde, în viața de zi cu zi, în relația cu copii, sau la job.
Cele 3 abilități care merg mâna în mâna sunt time management, organizare și planificare. Pe măsură ce stăpânești una, celelalte îi vor urma.
Cele mai simple 3 lucruri cu care să începi?
- Periuță în căsuța- periuța de dinți mereu are un loc bine definit, o “căsuță” a ei. La fel fă și cu celelalte lucruri care au tendința de a se rătăci.
- Ține evidența timpului. Câtă vreme știi cât timp ai la dispoziție, nu vei pierde din vedere ceea ce ai de făcut. Copii cer mereu “mami, încă 5 minute”. Dar ei nu știu cât înseamnă 5 minute. Uneori nici noi nu ne dăm seama când trec.
- Etichetarea. Fiecare lucru trebuie să aibă “o căsuță” – locul lui și o evidență clară tuturor. “Mami, unde sunt șosetele?”. Dacă și tu auzi deseori astfel de întrebări, etichetarea te va ajuta să o eviți. Un mediu aerisit și ordonat este perceput de către creier ca fiind un mediu sigur. Iar un creier sigur se va relaxa și se va concentra pe ceea ce este important.
Acest episod este susținut de către NN Romania.
Poți urmări și episoadele anterioare pe canalul nostru de Youtube: Autism Voice România.
Ascultă episodul actual aici:
Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.
Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.
Știai că în noiembrie am deschis primul centru multifuncțional de cercetare și terapie pentru adolescenți și adulți din România?
Vino să ne cunoști aici: https://institut.autismvoice.ro