Conferinta Nationala ABA, editia I, desfasurata in perioada 6-8 aprilie 2012 a adus alaturi de cele 2 asociatii organizatoare Asociatia Help Malin si Asociatia de Terapie Comportamenta Aplicata peste 800 de persoane, din randul parintilor, cadrelor didactice, studentilor, terapeutilor si altor personae dornice sa afle informatii despre Analiza Aplicata a Comportamentului, metoda care sta la baza programului de recuperare pentru copii cu TSA, intarziere in dezvoltare neuro-psihica, tulburare de comportament, ADHD.
Evenimentul s-a desfasurat la Rin Grand Hotel, sala Bucuresti pe parcursul zilelor de 6 si 7 aprilie, in care lectori cu renume, din randul psihologilor acreditati sau in curs de acreditare in Analiza Aplicata a Comportamentului, printre care se numara Anca Dumitrescu, Iulia Lazarean, Alina Bobarnac, Daniela Martinescu, Nicoleta Burlacu, Matei Claudia, Oliviana Giura, Alina Porumboiu, Andreea Matauan, au transmis si impartasit publicului informatii importante din experienta personala in lucrul cu copiii. De asemenea, pe durata celor 2 zile au putut fi vizionate multe filmulete exemplificative din cadrul programului de recuperare. Printre lectori s-au numarat si Daniela Bololoi – presedintele Asociatiei Help Malin, vorbind din experienta personala de parinte, alaturi de lector invitati speciali ai evenimentului din California Dr. Woan Tian Chow, precum si Steven Richardson, Dr. Florina Rad, Dr. psihiatru Madalina Linte, Avocat Anca Ghencea, Senator Elena Mitrea.
Pe durata zilei de 8 aprilie, 720 de participanti ai conferintei au avut posibilitatea sa asiste la cele 9 workshop-uri organizate in 3 sali situate la etajul 13 al hotelului Rin Grand. Participantii au putut asista la situatii de rol demonstrative, au adresat intrebari si au fost indrumati in functie de solicitari.
Eficienta aplicabilitatii ABA (Applied Behavior Analysis) a dus la dorinta organizarii conferintei in scopul cunoasterii si aprofundarii principiilor de aplicare ale acestei metode, de catre o arie cat mai larga de beneficiari directi in calitate de parinti ai copiilor sau indirect in calitate de viitor terapeut, medic, educator sau student.
PROGRAM:
VINERI, 6 aprilie 2012, 08:30 – 18:30
08:30 – 09:00 – primirea participantilor
09:00 – 11:00 sesiunea 1
- Psih. Anca Dumitrescu – BCBA “ Statutul actual al analizei aplicate a comportamentului in Romania”
- Psih. Adriana Pricob – in curs de acreditare BCBA “Analiza aplicata a comportamentului in viata de zi cu zi”
- Psih. Iulia lazarean – BCBA “Analiza aplicata a comportamentului ca stiinta”
11:00 – 11:15 pauza
11:15 – 13:00 sesiune 2
- Psih. Nicoleta Burlacu “Evaluarea copilului cu TSA”
- Dr. Florina Rad si Dr. Raluca Grazavescu – Importanta diagnosticului si a interventiei precoce in Tulburarile de spectru autist (TSA)
- Psih. Anca Dumitrescu – BCBA “ Interventia precoce in autism – rolul coordonatorului/ echipei/ familiei in procesul de recuperare”
13:00 – 13:30 pauza de pranz
13:30 – 16:15 sesiune 3
- Adelaide Katerine Tarpan – Project Manager, Fundatia Romanian Angel Appeal “Si ei trebuie sa aiba o sansa – un program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA”
- Psih. Andreea Matauan “Invatarea in Discrete Trial”
- Psih. Oliviana Giura – in curs de acreditare BCaBA “Selectarea programelor de invatare”
- Alina Bobarnac – BCBA “Invatarea incidentala”
16:15 – 16:30 – pauza
16:30 – 18:30 sesiune 4
- Dr. Madalina Linte
- Avocat Anca Ghencea “Drepturile parintilor care au un copil cu TSA”
- Senator Elena Mitrea “Legea autismului”
- Sesiune de intrebari
SAMBATA, 7 aprilie 2012, 09:30 – 17:30
09:30 – 11:45 sesiunea 1
- Dr. Woan Tian Chow – BCBA, ABC Consultants, California “Components to Ensure a Quality ABA Program for Children with Autism”
- Psih. Daniela Martinescu – in curs de acreditare BCBA “Analiza functionala a comportamentelor neadecvate”
- Daniela Bololoi “Experienta unui parinte – de la a invata cum sa-si ajute propriul copil la indrumarea altor familii”
11:45 – 12:00 – pauza
12:00 – 13:45 sesiune 2
- Steven Richardson – BcaBA “Comunicarea functionala”
- Psih. Alina Porumboiu “Comunicarea cu parintii”
- Claudia Matei – “Aplicarea terapiei ABA pe segmente de varsta la copiii cu autism”
13:45 – 14:15 – pauza de pranz
14:15 – 17:30 sesiune 3
- Psih. Irina Ionescu “Generalizarea”
- Drd. Raluca Anton “Explorarea eficientei terapiei asistata de roboti in cazul copiilor cu TSA”
- Psih. Geanina Bucuroiu – in curs de acreditare BCaBA “Teoria mintii”
- Psih. Mihaela Luca “Terapia comportamentala in ADHD”
- Sesiune finala de intrebari
DUMINICA, 8 aprilie, 09:30 – 15:00 – sesiune de workshop-uri ( inscrierile se vor face pe tot parcursul zilei de 7 aprilie)
WORKSHOP-URI
10:00 – 11:30
- SALA 1 – Psih. Nicoleta Burlacu, Psih. Irina Ionescu si Psih. Florentina Bucur “Evaluarea si stabilirea obiectivelor in urma evaluarii”
- SALA 2 – Psih. Adriana Chirea si Terapeut Daniela Iordache “Etapele terapiei”
- SALA 3 – Psih. Daniela Martinescu si Psih. Andreea Matauan “Recompensa/ pedeapsa/ extinctie”
11:30 – 13:00
- SALA 1 – Psih. Iulia Lazarean si Psih. Laura Niculae “Integrarea in gradinita”
- SALA 2 – Psih. Cristina Dobre si Psih. Claudia Matei “Selectarea programelor de invatare”
- SALA 3 – Psih. Alina Bobarnac “Comportamente problematice in context educational – Evaluare si Interventie”
13:00 – 14:30
- SALA 1 – Psih. Iulia Stoian “Analiza functionala a comportamentelor neadecvate”
- SALA 2 – Steven Richardson “Mand Training”
- SALA 3 – Psih. Anca Dumitrescu si Psih. Adriana Pricob “Tehnici de terapie in autismul inalt functional si Sindromul Asperger”
Obiectivul principal al conferintei a fost constientizarea importantei interventiei precoce si a sustinerii unui program intensiv de analiza aplicata a comportametului in cazul copiilor diagnosticati cu tulburari pervazive de dezvoltare, spectru autist, ADHD, tulburare de comportament si orice alt tip de intarziere in dezvolatrea neuro-psihica. Am venit astfel in intampinarea unei nevoi acute de constientizare a tulbrarilor pervazive de dezvoltare precum si a metodei care sta la baza unei posibile recuperari, punctand cu exemple de bune practici si aspecte etice.
Nume cunoscute dintre lectorii internationali alaturi de cei mai renumiti lectori romani ce au ca domeniu de activitate Analiza aplicata a comportamentului precum si terapia cognitiva comportamentala, au fost prezenti si au raspuns intrebarilor venite din partea publicului.
Al doilea obiectiv a fost aducerea subiectului in atentia tinerilor parinti si inscrierea in cadrul programului GRATUIT de evaluare psihologica de copii cu varsta cuprinsa intre 18 si 48 de luni. Copiii au beneficiat de un kit de materiale, necesar inceperii programului terapeutic, pe baza planul de recuperare recomandat in urma evaluarii.
Conferinta si-a propus si comunicarea catre publicul larg a demersurilor in scopul imbunatatirii vietii copiilor si a parintilor care se confrunta in numar din ce in ce mai mare cu acest tip de tulburari. De aceea prezenti pentru a comunica si raspunde acestui segment, au fost Romanian Angel Appeal, senator Elena Mitrea, avocat Anca Ghencea.
Conferinta a continuat campania de constientizare inceputa pe 2 aprilie anul trecut. Campania a fost declinata la nivel national pe toate canalele media fiind intregita de spot TV si radio cu mesajul:
NU IGNORA SEMNELE AUTISMULUI – IGNORANTA INSEAMNA CONDAMNARE!
Rezultatele programului național de diagnostic
Programul National Gratuit de Evaluare Psihologica s-a desfasurat pe durata a 9 luni, in perioada aprilie 2012 – decembrie 2012. Un numar de 70 de copii au fost evaluati in aceasta perioada, iar primii 35 dintre ei care au intrat in proces de interventie terapeutica au primit gratuit un kit de materiale în terapie ABA ce contine 1.200 de ilustratii repartizate pe 15 programe de lucru.
In cadrul programului au fost evaluati copii din Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, Rm. Valcea, Galati, Constanta, Braila, Brasov, etc.
Programul s-a desfasurat cu sustinerea finaciara a Asociatiei Help Malin, in colaborare cu AUTISM VOICE.
Programul a fost reluat la inceputul anului 2013.